Nu-i judecați dur pe oameni pentru greșelile lor, pentru că îi veți pierde

Greșim de fiecare dată când îi judecăm pe ceilalți. Această calitate o are numai Dumnezeu, Cel Care i-a făcut pe oameni și cunoaște taina vieții fiecăruia.

Noi nu suntem buni judecători, deoarece judecata noastră este aspră, limitată și de cele mai multe ori strâmbă.

Nu-i judecati pe oameni pentru greselile lor pentru ca ii veti pierde

Nu-i judecati pe oameni pentru greselile lor pentru ca ii veti pierde

Dumnezeu este judecător drept dar și milostiv. El poate vedea până în adâncimea sufletului omului.

Domnul se îndură de cei care greșesc și se căiesc și nu îi îndepărtează de la fața Lui. Dimpotrivă, El voiește mântuirea tuturor păcătoșilor.

El știe pocăința lor și circumstanțele care i-au îndemnat să facă vreo greșeală anume.

Citește și – Judecarea celuilalt atrage asupra noastră judecata lui Dumnezeu

Judecarea aspră îi îndepărtează pe oameni și nu îi apropie. Nu îi ajută să se ridice, să se vindece, să se îndrepteze.

Părintele Iacov Tsalikis mărturisește despre aceasta:

„Când oamenii sunt judecați dur pentru greșelile lor, intră în panică și pleacă”.

Mai mult îl câștigi pe om abordându-l cu blândețe, tratându-l cu înțelegere și având îngăduință față de el.

Însuși Mântuitorul ne-a poruncit să ne purtăm cu blândețe și să arătăm față de semenii noștri aceeași dragoste pe care o avem față de noi înșine.

Ceea ce ție nu-ți place, altuia nu-i face – zice o vorbă din popor care se întemeiază pe cuvintele Sfintei Scripturi.

„Și precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea” (Luca 6, 31).

Așadar, să nu facem nimic din ceea ce nu am vrea ca alții să ne facă nouă. Să nu ne purtăm cu răutate, cu asprime.

Citește și – „Nu-i vorbi de rău pe cei care nu sunt de față, dragostea înseamnă nejudecarea aproapelui” – Părintele Valentin Mordasov

Să ne antrenăm în răbdare și iertare. Să nu fim grabnici la mânie, ci lesne iertători, precum și Tatăl nostru Cel ceresc este, Căruia trebuie să I ne asemănăm în virtute.

„Ci, după Sfântul Care v-a chemat pe voi, fiți și voi înșivă sfinți în toată petrecerea vieții. Că scris este: „Fiți sfinți, pentru că Eu sunt Sfânt” (Petru 1, 15-16).

Toți vrem să fim judecați cu milă pentru păcatele noastre, spunea Părintele Iacov.

„Dacă Dumnezeu ne-ar judeca dur pentru greșelile noastre, El nu ar fi un Dumnezeu al iubirii și al păcii, ci al războiului și al terorii”.

Când apostolii au vrut să-L roage pe Dumnezeu să pogoare foc din cer să îi ardă pe cei care nu L-au primit pe Mântuitorul, Hristos i-a oprit, certându-i:

„Nu știți, oare, fiii cărui duh sunteți? Căci Fiul Omului n-a venit să piardă sufletele oamenilor, ci ca să le mântuiască” (Luca 9, 55).

Acest duh al păcii și al iubirii trebuie să îl purtăm în noi. Dumnezeu nu vrea să avem un duh răzbunător, pornit de mânie și răutate împotriva semenilor noștri. Nu vrea ca noi să ne facem dreptate singuri.

„Mulți ani de experiență în relațiile cu oamenii care au probleme serioase m-au învățat că atunci când oamenii sunt judecați dur pentru greșelile lor, intră în panică și pleacă. Când întâlnesc harul, își dau seama de greșelile lor și sunt gata să încerce să-și schimbe viața”.

Pe omul greșit nu îl poți îndrepta criticându-l, ci povățuindu-l prin pilda propriei tale vieți.

Să nu uităm că toți suntem bolnavi sufletește. Iar ca să putem îndrepta sau vindeca pe altul, trebuie să ne vindecăm noi înșine.

Cum vom vedea să scoatem paiul din ochiul fratelui nostru când iată, o bârnă mare este în ochii noștri?

Părintele Iacov Tsalikis a fost starețul Mănăstirii Cuviosul David din insula Evia Grecia. A trăit între anii 1920 și 1991.

A fost cinstit ca sfânt încă din timpul vieții sale pământ.

Citește și – Pacea vine din nejudecarea aproapelui

Sursă articol: Stelios Koukos, Όσιος Ιάκωβος: Όταν οι άνθρωποι κρίνονται αυστηρά για τα λάθη τους, πανικοβάλλονται και φεύγουν , Pemptousia: https://www.pemptousia.gr/2020/11/osios-iakovos-otan-i-anthropi-krinonte-afstira-gia-ta-lathi-tous-panikovallonte-ke-fevgoun/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.