Rugăciunea celui care vrea să se lase de fumat către Sfântul Efrem

Nu trebuie să ți se pară ciudat că există rugăciuni chiar și pentru lăsarea de fumat. Până la urmă, acest viciu intră în categoria patimilor de care orice om trebuie să se debaraseze, dacă vrea să își curețe viața și să o arate demnă de chipul și asemănarea Celui Care i-a oferit-o în dar.

Viciile pun o stăpânire atât de mare asupra sufletului și a trupului, încât devin o a doua natură a noastră. Iată și pricina pentru care avem mare trebuință de ajutor.

Rugaciune Sfantul Efrem cel Nou a celui care vrea sa se lase de fumat: prieteniisfantuluiefrem.ro

La cine putem apela atunci când vrem să ne tămăduim sufletul? La Dumnezeu, la Maica Domnului, la sfinți și la îngerul păzitor, la părintele nostru duhovnic – care are putere de sus să dezlege păcatele și să repună în situația de dinaintea păcătuirii înaintea lui Dumnezeu.

Fiecare dintre noi a simțit în mod deosebit ajutorul unui anumit sfânt. Cu toții avem sfinți pe care îi considerăm adevărați protectori și prieteni ai noștri, bucurându-ne întotdeauna de ajutorul și mijlocirea lor grabnică.

Sfântul Mucenic Efrem cel Nou s-a arătat îndeosebi un mare rugător pentru cei cuprinși de diferite patimi, chiar și dintre cele mai rușinoase, precum patima desfrânării trupești, patima vizionării de filme pornografice, patima băutului, a fumatului sau a dependenței de droguri.

Rugăciunea de mai jos, a celui care ar vrea să se lase de fumat – însă voința lui nu este suficient de puternică pentru a reuși acest lucru de unul singur, invocă puterea de mijlocire a Sfântului Efrem datorată pătimirilor sale cumplite, pentru care a și luat dar de la Dumnezeu de a tămădui felurite neputințe.

Unul din momentele cele mai cutremurătoare ale martiriului său este arderea pântecelui său cu un tăciune aprins. Pentru acele mari suferințe pe care Sfântul Efrem le-a răbdat pentru Hristos, cei dependenți de tutun îl roagă să îi ajute să se lepede de viciul lor.

Rugăciune a celui care vrea să se lase de fumat

Sfinte Preacuvioase Efrem, cu umilință vin acum înaintea ta, pentru că este tuturor adeverit că nenumărate sunt lucrările tale minunate și nu încetezi să vii cu grăbire la cei care te cheamă cu credință.

Mâhnirea mea cea mare este că de multă vreme sunt stăpânit de patima fumatului, și cu toate că mi-aș dori să opresc acest nărav, neputința mea și tăria obișnuinței mă înfrâng de fiecare dată.

Însă aflând de înfricoșătoarea pătimire mucenicească prin care ai trecut, cu smerenie mă închin înaintea și te rog să asculți și cererea mea: știu că sunt cu totul nevrednic de binefacerile tale, însă luând aminte la mulțumea caznelor tale ucenicești, mă cutremur gândindu-mă la cumplitele dureri pe care a trebuit să le înduri de la acei barbari.

Întru nebunia și îndârjirea lor cea rea, atunci când au oi să curme viața ta de pe pământ, ți-au înfipt în pântece un tăciune aprins. Cutremurătoare va fi fost durerea și nici nu îndrăznesc să mă gândesc ce ai putut pătimi în acel ceas.

Sunt cu totul încredințat că, primind în pântece acel tăciune aprins, și răbdând toate durerile prin puterea lui Hristos, prin săvârșirea ta cea mucenicească, pe lângă nenumărate bucurii cerești, ai primit de la Domnul și darul facerii de minuni.

De aceea, cu toată smerenia și umilința de care sunt acum în stare, te rog cu lacrimi în ochi: pentru mulțimea de durere ce te-a cuprins prin tăciunele aprins pe care, arzând și fumegând, ți l-au vârât în pântece, tămăduiește-mă și stârpește răul nărav care mă face să nu mă pot opri din fumat.

Fă tu, Preacuvioase Părinte Efrem, să înceteze această urâtă patimă ce mă stăpânește, vătămându-mi mult trupul și sănătatea. Tu însuți pune prisos de putere în sufletul meu, ca biruind întru numele Domnului Hristos, să pot să te urmez și eu, după a mea putință și înțelegere, întru împlinirea sfintelor porunci ale Evangheliei și în apropierea de Sfintele Taine.

Și așa, luând aminte la pilda credinței și a nevoințelor tale, să calc pe urma pașilor tăi, a celui care te-ai adus jertfă bineplăcută și ardere de tot înaintea privirii atotcuprinzătoare și atotiubitoare a Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Sursă: Rugăciune a celui care vrea să se lase de fumat, Carte de Rugăciuni către Sfântul Efrem cel Nou, Editura Sophia, București, 2019, pp. 83-85

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Multumesc frumos pentru toate informatile pe care mi le trimite ti.

  2. Mulțumesc frumos, chiar aveam nevoie de o rugăciune pentru a ma lasa de fumat
    Am icoana preacuviosului parinte Efrem în casa și am scris rugăciunea pe o foaie sa ma pot ruga mereu la el
    Doamne ajuta la toată lumea care suferă de patima asta

    • Postolache Ana Maria

      Sfântul Efrem este grabnic ascultător și ajutător în toate problemele. Sigur vă va ajuta. Este pomenit pe 5 mai.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.