Familia ne ajută să simțim că există cineva pe care îl iubim mai mult decât pe noi înșine

Familia este cel mai prielnic loc de a învăța și a practica iubirea de aproapele, acea iubire pe care ne-a poruncit-o Mântuitorul. Pentru că în familie rareori suntem singuri. Uneori soții petrec toate orele din zi împreună, însăși căsnicia însemnând o unire pe viață. 

Tocmai această împreună-viețuire dintre soți și copii este cea care dă sens familiei și totodată împlinire fiecărui membru în parte.

Familia inseamna sa iubesti pe cineva mai mult decat pe tine insuti

Părintele Pavel Gumerov spune în acest sens că familia înseamnă fericire. De ce?

Fiindcă familia ne ajută să simțim zilnic că există cineva pe care îl iubim mai mult decât pe noi înșine”.

Nu a primi înseamnă să fii fericit, ci a da. Pentru că, așa cum spunea Părintele Nicolae Steinhardt, „dăruind vei dobândi”. Adică atunci când oferi, iubirea sporește în sufletul nostru. Chiar și atunci când nu avem nimic de oferit și suntem prea închiși în problemele noastre, dacă ne silim să fim de folos aproapelui, negreșit ne vom încărca sufletele cu energie, iar iubirea se va întoarce la noi.

Scopul căsătoriei nu este nașterea de prunci, așa cum cred mulți dintre creștini. Copiii sunt, fără îndoială, un rod al iubirii dintre soți și un dar de la Dumnezeu. Însă nu ei sunt scopul căsătoriei, ci vindecarea de egoism și câștigarea mântuirii.

„Scopul căsătoriei este absolut identic cu scopul vieții creștine în general, adică împlinirea celor două porunci principale: „Să-L iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, și din tot sufletul tău și din toată puterea ta” și „să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 22, 37-39).

Or, căsnicia ne oferă acest minunat prilej de a exersa iubirea de aproapele zi de zi, clipă de clipă.

„Soților și se să posibilitatea să îndeplinească total această poruncă despre dragoste, fiindcă aproapele meu se află cu mine, câteodată 24 de ore din 24, și în tot acest răstimp pot să-l iubesc și să am grijă de el – iar prin dragostea față de chipul lui Dumnezeu, adică față de om, învățăm să-L iubim pe Însuși Dumnezeu Cel nevăzut”.

Familia este locul în care se cultivă și se învață cele mai profunde sentimente, cele mai înalte virtuți, atâta timp cât toți membrii ei respectă porunca iubirii.

„Se știe, de pildă, că părinții își iubesc de regulă copiii mai mult decât îi iubesc copiii pe ei, dar asta nu îi face pe părinți mai puțin fericiți, deoarece copiii sunt capabili să ne dea nouă mult mai multă bucurie, mult mai multă bună dispoziție decât suntem noi capabili să le dăm lor”.

Iată cât de multe motive au familiile să fie fericite, să se simtă împlinite și să mulțumească lui Dumnezeu că le-a oferit posibilitatea de a călători împreună pe calea iubirii, care duce la mântuire. Căsnicia și familia înseamnă nu numai desfătare sau clipe de bucurie, ci și necazuri și greutăți, momente menite să le încerce soților răbdarea și dragostea, credința în Dumnezeu și unul în altul.

„Fericirea depinde de felul cum prețuim ceea ce ne dă Dumnezeu. În cazul nostru, este vorba de dragoste, de familie”.

Cei tineri ar trebui să se gândească la faptul că relațiile de „dragoste” care nu se desfășoară sub semnul căsniciei și al binecuvântării lui Dumnezeu nu pot rezista în timp, ci aduc numai suferință și pierdere. Familia în schimb, ne oferă siguranță, confort spiritual, echilibru sufletesc și mai cu seamă ne pune la dispoziție numeroase pârghii ale mântuirii.

Sursă: Altarul Credinței, De ce familia înseamnă fericire? http://altarulcredintei.md/de-ce-familia-inseamna-fericire/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.