INVIDIA roade corpul omenesc cum rugina roade fierul – dr. Ovidiu Bojor

Oamenii de știință cu credință în Dumnezeu ne pot învăța multe lucruri despre minunile vieții și despre tainele viețuirii noastre vremelnice pe pământ.

Ovidiu Bojor este unul din acești oameni, care a știut întotdeauna să aprecieze viața prin prisma credinței și să își axeze propriul mod de viață pe lucrurile esențiale: dragostea, iertarea, bucuria, facerea de bine.

Invidia

 

La vârsta de 95 de ani, academicianul Ovidiu Bojor vorbește despre importanța unei gândiri sănătoase, bazată pe gânduri pozitive, pline de lumină și de frumusețe.

Este de părere că invidia este una din „principalele greșeli în zilele noastre”. Această patimă ne vatămă integral, nu numai psihic, ci și sufletește și trupește, pentru că, așa cum spune profesorul, invidia afectează longevitatea.

„La longevitatea, pe primul plan dintre lucrurile negative am situat invidia. Invidia roade corpul omenesc cum rugina roade fierul”.

Din păcate, mulți dintre noi suntem predispuși la a-i invidia pe cei mai frumoși, mai buni, mai împliniți decât noi. Iar această atitudine nu este deloc creștinească.

„În loc să ne bucurăm de succesele colegilor, prietenilor, noi începem să-i invidiem: „de ce e mai deștept decât mine” […].

Una din poruncile Vechiului Testament spune să nu poftim nimic din ceea ce are aproapele nostru. Iar potrivit Noului Testament, care are ca învățătură de bază iubirea, adusă de Mântuitorul, trebuie să ne bucurăm pentru cei care sporesc, și nu să ne întristăm sau să ne facem inimă rea.

Atunci când invidiem, arătăm mândrie, și nu smerenie. Cel smerit se bucură de realizările celorlalți și dorește ca ei să fie mai buni decât el.

Sfântul Siluan Athonitul spune că dacă nu ne vom smeri, nu-L vom putea vedea pe Dumnezeu:

„Ca să te mântuiești, trebuie să te smerești, pentru că omul mândru, chiar dacă ar fi băgat cu de-a sila în Rai, nu și-ar găsi acolo odihna, ar fi nemulțumit și ar spune: „De ce nu sunt pe primul loc?” Dar sufletul smerit e plin de iubire și nu caută întâietăți, ci dorește binele pentru toți și se mulțumește cu orice”.

Iubirea se află pe primul loc și în concepția de viață a doctorului Ovidiu Bojor. El consideră că trebuie să avem iubire față de Dumnezeu și față de întreaga Sa creație. Iubirea dintre oameni este primordială.

„Iubirea între oameni și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma”.

Zâmbetul și iubirea sunt „ingredientele” unei vieți lungi și liniștite. Chiar și atunci când avem greutăți, nu trebuie să renunțăm la aceste medicamente duhovnicești.

Ori de câte ori ne vine un gând rău, trebuie să-l alungăm din mintea noastră și să-l înlocuim cu un gând bun, frumos, bineplăcut lui Dumnezeu.

„Și vei vedea cum se schimbă nu numai longevitatea, dar și calitatea vieții”.

Cumpără de aici cărți de Ovidiu Bojor:
[wcepe_products ids=’8886, 7879, 7886, 7884′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Digi 24, Tinerețe fără Bătrânețe:
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/sanatate-de-fier-la-94-de-ani-academicianul-ovidiu-bojor-si-regula-celor-trei-opt-1092678
2. Ortodox creștin.com, mul mândru nu are linişte nici in Rai: https://ortodoxcrestin.com/omul-mandru-nu-are-liniste-nici-in-rai/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.