Atâta timp cât ne vrăjmășim cu semenii noștri, pacea nu ne poate încălzi inima – Părintele Serafim Alexiev

Pacea sufletului este atât de prețioasă încât trebuie să ne silim clipă de clipă a o păstra. Iar cei care n-au aflat-o încă, nu știu ce înseamnă să fii cu adevărat liber și fericit în orice circumstanță a vieții.

Ca să vină la noi pacea, trebuie să ne deșertăm de noi înșine, de dorințele noastre nenumărate, de voia noastră încăpățânată, de dreptatea noastră.

Vrajmasia cu ceilalti impiedica pacea sa vina in suflet

Vrajmasia cu ceilalti impiedica pacea sa vina in suflet

Această pace, care așază sufletul într-o stare de tihnă și bucurie, vine de la Dumnezeu.

Ea se sălășluiește în noi prin venirea Duhului Sfânt, când ne eliberăm de iubirea de sine și începem să iubim pe aproapele nostru.

Pacea se păzește prin smerenie, prin răbdare, prin nejudecarea semenilor, prin blândețe, prin bunătatea inimii.

Arhimandritul Serafim Alexiev spune că putem simți cu toții când pierdem pacea sufletului atunci când ne certăm cu cineva.

„[…] cât de greu vă este sufletul atunci când suneți certați cu cineva. Parcă aveți un munte care vă apasă pe suflet.

Nu puteți să respirați ușor și liberi. Vă simțiți parcă încătușați, dar sufletul lui e slobod”.

Nimeni nu poate fi fericit într-o astfel de situație, chiar dacă a biruit dreptatea și a reușit să-și impună punctul lui de vedere.

Satisfacția aceasta personală se realizează prin supărarea și mâhnirea aproapelui.

„Dacă pasărea prinsă în colivie ar fi fericită, atunci și vrednicii de milă robi ai păcatului s-ar putea simți fericiți. Nu!

Fericirea nu poate înflori printre buruienile păcatului, cu atât mai puțin printre spinii și mărăcinii urii și vrajbei”.

Cel care se ceartă cu fratele său și îi produce mâhnire nu este superior, nici liber, ci se află în robie. În sufletul lui stăpânește un duh rău, care îl împiedică să arate iubire, îngăduință și smerenie.

„Atâta vreme cât voi vă vrăjmășiți cu fratele vostru, pacea nu vă poate încălzi inima!”

Certurile și conflictele pot fi preîntâmpinate prin renunțarea la propriul orgoliu și chiar la propriile păreri, de dragul armoniei, a păcii și a înțelegerii cu celălalt.

Pacea este mai mare decât dreptatea, spun Sfinții Părinți. 

Sursă: Arhimandrit Serafim Alexiev, Viața duhovnicească a creștinului ortodox, Editura Predania, București, 2010, p. 137: http://altarulcredintei.md/fericirea-nu-poate-inflori-printre-spinii-urii-si-vrajbei/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.