Grădina Maicii Domnului în România

Ştim despre Grădina Maicii Domnului că este un complex de mănăstiri şi schituri situat în Muntele Athos. Este un focar de sfinţenie care atrage în fiecare an numeroşi călugări şi mireni curioşi.

Cum a ajuns aşadar ca dulcea noastră Românie să fie supranumită „Grădina Maicii Domnului”?

Muntele Athos

Muntele Athos

Ca să lămurim puţin lucrurile, Papa Ioan Paul al II-lea este cel care a stârnit această rumoare în rândul creştinilor din ţara noastră.

Aceasta s-a întâmplat în anul 1999, cu ocazia vizitei sale în România. Simţind fiorul sfinţeniei din Biserica ortodoxă română, liderul catolic a făcut afirmaţia controversată că România este Grădina Maicii Domnului.

Această impresie este de altfel confirmată de mai multe surse creştine tradiţionale care spun că Maica Domnului s-ar fi arătat într-un anumit loc din România.

Cea mai interesantă poveste care are mai multe dovezi cu privire la adevărul despre acest subiect se află la Mănăstirea Biericani din Piatra Neamţ.

Schitul Bisericani de astăzi este de fapt Schitul Cuviosului Iosif care mai târziu a căpătat această denumire.

România, dar mai ales munţii Moldovei sunt renumiţi ca locaş de sălăşluire a numeroşi sihastri. Legenda spune că un pustnic din Munţii Bisericani s-a pornit împreună cu ucenicii lui către Muntele Athos, dorind să ajungă la Grădina Maicii Domnului din peninsula grecească.

Ei au luat această decizie după ce păgânii tătari le-au pângărit locul de închinare al mănăstirii. Pe drum însă, minunaţii călugări au fost întâmpinaţi de o apariţie neaşteptată, nestemată a Sfintei Fecioare Maria.

Ea li s-a arătat ca un fulger, într-un stejar de la marginea potecii şi i-a întrebat unde merg. Aceştia i-au răspuns că se duc în grădina Ei. Atunci Maica Domnului i-a sfătuit, spunându-le: „Întoarceţi-vă înapoi, că şi aici este grădina mea!”

Această frumoasă minune a rămas înscrisă în tradiţia locului. Întru omagierea chipului Sfintei Fecioare Maria, Sfântul Iosif a realizat o icoană cu o harismă deosebită a Maicii Domnului şi a aşezat-o spre închinare chiar în copacul care a reprezentat suportul arătării Sale.

Monahi mulţi au udat locul acesta cu lacrimi, şi, cu rugăciunile Sfântului Iosif, numeroşi oameni au fost tămăduiţi de bolile cu care veneau. Icoană făcătoare de minuni a fost de multe ori furată, dar de fiecare dată se întorcea înapoi printr-o voinţă dumnezeiască. Iată un semn covârşitor al prezenţei Maicii Domnului în această regiune a ţării noastre.

Schitul a fost părăsit la revoluţie, dar urmele acestei minuni nu s-au putut şterge cu uşurinţă. După mulţi ani, alţi călugări s-au aşezat în acest loc păzit cu evlavie parcă de o putere nevăzută.

Astăzi, Paraclisul Bisericani mai adăposteşte doar un ciot din stejarul în care s-a arătat Maica Domnului. Acest ciot străpunge pardoseala schitului şi apare cu adevărat ca o relicvă de nestrămutat.

Ciotul este bine protejat într-un chenar de sticlă, ca mărturie a celor petrecute pe vremea Sfântului Ştefan Cel Mare. Vizitatorii pot vedea de asemenea scena apariţiei Maicii Domnului pictată pe peretele paraclisului spre dăinuire.

Povestea stejarului s-a încheiat în urmă cu câţiva ani, când schitul funcţiona ca sanatoriu TBC.

Directoarea spitalului a decis să fie tăiat stejarul cu pricina. Zvonul circulă că această femeie a paralizat la 40 de zile după decapitarea copacului sfânt.

Cei doritori de pelerinaje la Grădina Maicii Domnului „de România” pot ajunge la Schitul Bisericani prin judeţul Neamţ, comuna Viişoara, satul Scăricica.

Este un drum remarcabil, de o frumuseţe pesiagistică impresionantă, mai ales datorită serpentinelor care urcă spre Bicaz. Mănăstirea se află undeva la 12 kilometri de oraşul Piatra Neamţ.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


8 comentarii

  1. doamne ajută si lumineazăne mintea si sufletu

  2. Foarte frumoase povestiri , impresionante !

  3. am tot respectul pentru aceasta credinta cu toate ca sunt musulmanca

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.