„Pentru a fi mai fericiți decât sunteți, urmați aceste reguli” – Sfântul Nicolae Velimirovici

Într-un din scrisorile sale misionare, Sfântul Nicolae Velimirovici sfătuiește o persoană să urmeze câteva reguli simple pentru a-și îmbunătăți starea lăuntrică și a simți fericirea autentică.

Recomandarea centrală este amintirea lui Dumnezeu în viața de zi cu zi și simțirea prezenței Lui. Pomenirea numelui Său pe buzele noastre, pomenirea milei și bunătății sale, a darurilor și a dragostei Sale revărsate cu îmbelșugare asupra noastră.

Sfantul Nicolae Velimirovici sfaturi

 

„Când omul își întoarce fața către Dumnezeu, toate drumurile duc la Dumnezeu. Când omul însă își întoarce fața de la Dumnezeu, toate drumurile duc spre prăpastie”.

Pentru a fi fericiți pe pământ, tot ce trebuie să facem este să Îl includem pe Dumnezeu în viața noastră. Să-I facem loc în gândurile noastre și în inima noastră.

1. Gândiți-vă la Dumnezeu măcar atât cât vă gândiți la oameni;

2. Temeți-vă de Dumnezeu măcar atât cât vă temeți de oameni;

3. Cinstiți-L pe Dumnezeu măcar atât cât îi cinstiți pe oameni;

4. Rugați-vă lui Dumnezeu măcar atât cât vă rugați de oameni;

5. Puneți-vă nădejdea în Dumnezeu măcar atât cât vă puneți nădejdea în oameni;

6. Căutați ajutor de la Dumnezeu măcar atât cât căutați ajutor de la oameni;

7. Împliniți legea lui Dumnezeu măcar atât cât împliniți legea oamenilor;

8. Dați mulțumire lui Dumnezeu măcar atât cât dați mulțumire oamenilor;

9. Slăviți-L pe Dumnezeu măcar atât cât îi slăviți pe oameni!

Cei mai mulți dintre noi cunoaștem o fericire efemeră, cauzată de o întâmplare exterioară: un succes, o reușită, o realizare. Într-o astfel de stare de „fericire”, oamenii nu vor să-și amintească de Dumnezeu.

Sfântul Nicolae Velimirovici spune că nici în nefericire nu vor să-și amintească de Dumnezeu. La moarte însă, când este prea târziu, „sunt siliți să o facă”.

„Traista fericirii noastre pământești este întotdeauna ruptă. Cu cât înghesui mai multe lucruri în această traistă, cu atât se varsă mai multe lucruri din ea.

Cei mai neiscusiți în înțelepciunea dumnezeiască poartă cele mai grele traiste, iar înțelepții umblă fără nici o traistă”.

Iată ce lucru măreț, nobil și ziditor de suflet învățăm de la acest mare sfânt, anume că în viață nu trebuie să adunăm mai mult decât ne trebuie pentru veșnicie. Traista noastră trebuie să fie plină cu agonisiri de fapte bune, care se vor preface în lumină pe lumea cealaltă. 

„Pentru om, cea mai mare fericire nu este sănătatea, bogăția, prietenii sau slava. Cea mai mare fericire pentru om este să fie optimist”, adică să-și pună nădejdea în Dumnezeu și să lucreze cu bucurie la mântuirea sa.

 

Surse:

1. Sfântul Nicolae Velimirovici, Dicționarul Vieții Veșnice, Fericirea, Editura Egumenița, 2014, p. 150

2. Sfântul Nicolae Velimirovici – Gânduri despre bine şi rău, Predania, Bucureşti, 2009: http://www.lumeacredintei.com/ortodoxie-si-traire/cuvinte-ziditoare-de-suflet-de-la-sfantul-nicolae-velimirovici/

3. Sfântul Nicolae Velimirovici, Omilii despre pocăință, dragoste și optimism, Editura Doxologia: https://doxologia.ro/prezentare-de-carte/omilii-despre-pocainta-dragoste-optimism-sfantul-nicolae-velimirovici

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.