Rugăciunea scurtă a Părintelui Antonie de la Optina

Această rugăciune a Cuviosului Părinte Antonie Putilov (1795-1865) de la Schitul Optina arată nemăsurata sa smerenie, pe care o vădește cel mai mult dorința de a se face voia lui Dumnezeu în toată viața lui.

Nimeni nu poate gusta din dulceața Duhului Sfânt dacă nu se deprinde mai întâi a cugeta smerit și a se purta cu smerenie în toate împrejurările vieții.

Rugaciunea Parintelui Antonie de la Optina

Omul smerit și blând nu se bizuie niciodată pe sine. Nu se încrede doar în puterile sale, nu face nimic fără să-L „consulte” de Dumnezeu – Cel care știe mai bine decât noi ce e bine și rău pentru viața noastră.

Unul ca acesta nu își acordă meritul succeselor și realizărilor pe care le dobândește. Ba dimpotrivă, pe toate le pune pe seama lui Dumnezeu, a harului și a milostivirii Sale.

Cuviosul Antonie ne învață ca în orice fel de necaz și întristare să ne apropiem cu mintea de Dumnezeu și să vorbim deschis cu El, revărsându-ne inimile și necazul înaintea Lui, ca înaintea Celui ce ne ascultă și ia aminte la cererile celor care Îl cheamă cu credință.

Cuviosul Antonie de la Optina

„În orice necaz și în boală și în sărăcie și în strâmtorare și în nepricepere și în toate neplăcerile, e bine să gândiți și să vorbiți cu sine mai puțin”.

Cel mai primejdios este pentru cel mâhnit să petreacă în compania gândurilor sale, care de multe ori sunt negre, lipsite de lumina nădejdii.

Mai potrivit este pentru unul ca acesta să vorbească nu cu sine, ci cu Dumnezeu. Să se roage cu credință și își va afla negreșit pacea și odihna minții și a cugetelor.

„Prin rugăciune, deși scurtă, să vă apropiați de Hristos Dumnezeu și de Preacurata Lui Maică, pentru că așa va fugi duhul tristeții amare, iar inima se va umple de nădejde în Dumnezeu, și de bucurie”.

Rugăciunea Cuviosului Antonie de la Lavra

În mâinile marii Tale milostiviri, o, Domnul meu, îmi las sufletul și trupul bolnăvicios. Tu fii ajutorul meu și apărătorul meu în toată viața mea, de acum și până la sfârșit și în toate.

Atât în bucurie, cât și tristețe, în fericire și în nefericire, în boală și în sănătate, în viață și în moarte – în toate să fie cu mine voia Ta cea sfântă, atât în cer, cât și pe pământ. Amin” .

_______________________

Sursă: Patericul de la Optina, Cuviosul Stareț Antonie: http://www.pateric.ro/c-invataturile-3/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.