Psalmul 94 – îndemn la pocăință și ascultarea de Dumnezeu

De fiecare dată când deschidem Psaltirea și citim câte o catismă sau un psalm, avem ocazia să descoperim mereu un înțeles nou.

Această carte este plină de taine și de descoperiri dumnezeiești, de proorocii, de învățături și de leacuri pentru suflet.

Fiecare psalm are sonoritatea, unicitatea și semnificațiile lui, și cei care citesc Psaltirea zilnic ajung să memoreze fragmente sau chiar psalmi întregi.

De pildă, fragmente din Psalmul 94, pe care îl redăm în acest articol, se regăsesc în Antifoanele Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii care se cântă în Muntele Athos, în stil bizantin.

Acest psalm ne aduce aminte de ieșirea lui Israel din Egipt, de perindarea poporului ales prin pustie, și ne pune înainte învățături legate de ascultarea de cuvântul Domnului.

Reies din citirea lui și recunoștința și bucuria pe care fiecare creștin trebuie să le aibă la întâlnirea cu Dumnezeu. Deșteptându-ne dimineața, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să-I aducem laudă, slavă și închinăciune lui Dumnezeu, pentru darul unei noi zile.

Când spune „Să întâmpinăm fața Lui întru laude și în psalmi să-I strigăm Lui”, psalmistul se referă la Însuși Mântuitorul, la „ivirea și prezența Sa printre noi”.

Psalmul 94

Sfântul Nicolae Cabasila spune că nu trebuie să așteptăm să vină El la noi, ci se cuvine să ieșim noi în întâmpinarea Lui „cu mulțumiri și imne de laude, să-I dăm Fiului cinstirea pe care o dăm Tatălui”.

Acest psalm arată apartenența întregii naturi la Dumnezeu și atotputernicia Sa, și ne insuflă credința că El poartă de grijă tuturor făpturilor pe care le-a creat, cu atât mai mult omului – zidirea Sa cea mai de preț.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune în tâlcuirea la acest psalm:

„Să avem deci încredere în iubirea Sa de oameni și să ne pocăim cu toată purtarea de grijă, înainte de a sosi ziua în care pocăința nu mai este de folos. Acum totul stă în puterea noastră”.

La aceasta se referă cuvintele psalmistului: „Să întâmpinăm fața Lui întru laude și în psalmi să-I strigăm Lui. Că Dumnezeu mare este Domnul și Împărat puternic peste tot pământul”.

După Sfântul Ioan Gură de Aur, psalmul 94 ne îndeamnă la pocăință. Atâta vreme cât mai este lumina cu noi, să aducem roade de pocăință. Iar pocăință înseamnă schimbarea noastră în bine, înnoirea omului nostru lăuntric.

„Să scuturăm de pe noi orice cuget rău; să începem să facem fapte bune cu multă râvnă și nădejde; să arătăm covârșitoare pocăință, ca lăsând aici pe pământ toate păcatele, să putem sta cu îndrăznire înaintea scaunului de judecată al lui Hristos și dobândi Împărăția cerurilor”.

Să luăm aminte și la ultimele cuvinte ale psalmistului, în care Dumnezeu zice că cei răzvrătiți, cei păcătoși, care nu ascultă poruncile Lui, nu vor intra întru odihna Sa.

Sfântul Arsenie Capadocianul asocia și Psalmului 94 cu îndepărtarea vrăjilor de la cei căsătoriți, a problemelor și a neînțelegerilor.

Psalmul 94

Veniți să ne bucurăm de Domnul și să strigăm lui Dumnezeu, Mântuitorului nostru. Să întâmpinăm fața Lui întru laudă și în psalmi să-I strigăm Lui, că Dumnezeu mare este Domnul și Împărat mare peste tot pământul. Că în mâna Lui sunt marginile pământului și înălțimile munților ale Lui sunt.

Că a Lui este mare și El a făcut-o pe ea, și uscatul mâinile Lui l-au zidit. Veniți să ne închinăm și să cădem înaintea Lui și să plângem înaintea Domnului, Celui ce ne-a făcut pe noi. Că El este Dumnezeul nostru și noi poporul pășunii Lui și oile mâinii Lui.

O, de I-ați auzi glasul care zice: „Să nu vă învârtoșați inimile voastre, ca în timpul cercetării, ca în ziua ispitirii în pustiu, unde M-au ispitit părinții voștri, M-au ispitit și au văzut lucrurile Mele.

Patruzeci de ani am urât neamul acesta și am zis: „Pururi rătăcesc cu inima”. Și ei n-au cunoscut căile Mele, că M-am jurat întru mânia Mea: „Nu vor intra întru odihna Mea”.

_________________________

Sursă: Ioan Sorin Usca, Comentarii la Psalmi – 94: https://ioanuscateol.wordpress.com/2009/05/13/comentarii-la-psalmi-94/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]