MOLIFTA după NAȘTERE, pentru lăuză și nou-născut – când se săvârșește, ce înseamnă

Termenul corect pentru molifta este „molitfă”. În limba slavonă, cuvântul „molitvă”, înseamnă „rugăciune”.

Așadar, molifta este un serviciu religios ce constă în citirea unor rugăciuni specifice, pe care preotul îl săvârșește la evenimente sau nevoi speciale din viața credincioșilor: pentru nou-născuți și pentru mame (lăuze), pentru spovedanie, pentru alungarea duhurilor rele (Moliftele Sfântului Vasile cel Mare).

Molifta lauza

Există îndatoriri speciale pe care fiecare creștin trebuie să le cunoască și să le împlinească la vremea lor.

De pildă, cuplurile care urmează să aibă un copil trebuie să se intereseze care sunt ierurgiile (rugăciuni de binecuvântare și sfințire a omului în diferite împrejurări ale vieții) la care trebuie să participe, ce semnifică ele și când anume trebuie oficiate.

Unele femei, din necunoștință de cauză, nu își fac moliftele rânduite de Biserică, lipsindu-se astfel de binecuvântarea lui Dumnezeu și de binefacerile care vin prin aceste slujbe și rugăciuni.

Există trei slujbe speciale pe care preotul le săvârșește pentru femeia lăuză (mama care abia a născut), și pentru prunc.

 

 

Molifta în prima zi de la naștere

Prima ierurgie are loc chiar în ziua nașterii. Preotul face sfințirea mică a apei (aghiasmă), cu care se vor stropi casa, lehuza, pruncul și moașa. Se poate pune și în apa de baie a pruncului în primele 3 zile.

Preotul citește apoi trei molifte (rugăciuni) pentru curățirea femeii care a născut, pentru grabnica ei însănătoșire, pentru iertarea păcatelor și ocrotirea pruncului de duhurile necurate.

Preotul rostește de asemenea o rugăciune specială pentru moașă sau pentru cei care au ajutat la naștere.

 

 

Rugăciune la punerea numelui – molifta de 8 zile

A doua slujbă după naștere are loc în a 8-a zi, când i se pune numele copilului.

Mama sau moașa vine cu pruncul la Biserică în a 8-a zi. Rămâne în pridvor, pentru că pruncul nu este creștinat.

Preotul binecuvintează copilul însemnându-l cu semnul cruce pe frunte – pentru luminarea minții, pe gură – pentru sfințirea cuvântului și a suflării, și pe piept – pentru ferirea de poftele și patimile trupești.

Apoi îi citește o rugăciune specială de punere a numelui, care anticipează Botezul. Această rânduială este inspirată din Legea Veche. Însuși Mântuitorul S-a supus legii și a fost tăiat împrejur, punându-I-Se numele Iisus în a 8-a zi de la naștere.

Este bine ca părinții să aleagă un singur nume pentru copil, un nume de sfânt, care să-l ocrotească și să-l îndrume în chip tainic pe calea vieții.

 

 

Îmbisericirea copilului și molifta de 40 de zile pentru mamă

A treia slujbă are loc la 40 de zile de la naștere și constă în îmbisericirea copilului și molifta femeii lăuze, pentru ca aceasta să poată intra în Biserică.

Este bine ca pruncul să fie botezat cât mai repede, până în 40 de zile, pentru a nu fi lipsit mult timp de îngerul păzitor și de Sfânta Împărtășanie. El nu poate fi împărtășit până nu este Botezat.

Nu este absolut necesar ca mama să participe la Botezul copilului, dacă acesta a fost programat mai înainte de 40 de zile de la naștere.

Pentru slujba de îmbisericire, mama îl așteaptă pe preot în pridvor cu copilul în brațe. După ce îi citește rugăciunea specială, preotul ia pruncul în brațe, îl duce în față, îl închină la icoane (dacă este băiat, îl trece și prin Sfântul Altar, închinându-l la colțurile Sfintei Mese), îl închină în semnul crucii în fața ușilor naosului zicând „Se îmbisericește robul lui Dumnezeu…”, după care îl predă mamei sale.

Aducerea la templu a Domnului

Această rânduială are la bază evenimentul aducerii Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, după legea lui Moise în a 40-a zi de la nașterea Sa.

Îmbisericirea se face la 40 de zile chiar dacă pruncul nu este încă botezat.

Este așadar o practică veche testamentară, păstrată cu sfințenie până astăzi, pe care părinții o împlinesc urmând modelul Mântuitorului.

_________________________________

Surse:

1. Preot Prof. Dr. Nicolae Necula, Biserică și Cult pe înțelesul tuturor, Editura Europartener: http://www.parohiaortodoxabenidorm.com/InvataturaOrtodoxa/InvataturaOrtodoxaPeIntelesulTuturor/ce_slujbe_se_savarsesc_la_nasterea_unui_copil.html

2. Catehism Ortodox, Randuiala pruncului la 8 zile de la nastere si la 40 de zile: https://radiorenasterea.ro/rugaciunile-la-a-patruzecea-zi-dupa-nastere/

3. Radio Renașterea, Rugăciunile la a patruzecea zi după naştere: https://radiorenasterea.ro/rugaciunile-la-a-patruzecea-zi-dupa-nastere/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.