Pentru păcat și mândrie se depărtează de noi îngerul păzitor – Sfântul Isaac Sirul

Potrivit credinței ortodoxe, fiecare dintre noi primește la Botez de la Dumnezeu un înger păzitor, care să ne însoțească în toată călătoria vieții noastre.

„Pe tine păzitor câștigându-te, împreună petrecător și împreună vorbitor, sfinte îngere, păzindu-mă, cu mine călătorind, împreună locuind și cele de mântuire înainte pururea punându-le”.

Înger păzitor

De fapt, doi îngeri petrec cu noi de la Botez, unul drept, al lui Dumnezeu, și unul rău, al satanei. Îngerului Domnului este frumos, luminos, curat, blând, tăcut și milostiv, iar cel al diavolului este mânios, trufaș, mândru, urâtor de oameni și născocitor de tot felul de rele și ispite.

Părintele Gheorghe Calciu spune că îngerii lui Dumnezeu sunt plini de iubire, blânzi și dulci ca niște copii.  Credincios ascultării sale pe care o are de la Dumnezeu a păzi viața noastră, îngerul cel bun nu ne părăsește niciodată, dar se depărtează de noi când săvârșim fapte rele și nu ne pocăim.

Sfinții Părinți spun că păcatele noastre îl îndepărtează pe îngerul păzitor de noi asemenea albinelor împrăștiate de fum și a porumbeilor alungați de mirosul rău. Iată ce frumos spune în Canonul Îngerului Păzitor:

„Cel ce ești mir scump și cu bună mireasmă, nu te scârbi de întinăciunea mea, nu te depărta de la mine până la sfârșit, ci fii mie pururea păzitor nedepărtat, că și soarele trecând peste locurile cele întinate nu se întinează”.

Când îngerul întunecat se apropie de suflet, omul nu mai lucrează cele ale lui Dumnezeu. Îngerul pleacă de la noi când facem fapte de rușine: beții, desfrânări, vătămări, mânieri, osândirea semenilor, și mai ales când ne mândrim.

Dacă ne rușinăm a face rele în prezența unui om de cinste, cu atât mai mult trebuie să ne sfiim a săvârși păcate în prezența îngerului nostru, care petrece neîncetat cu noi și totdeauna vede fața lui Dumnezeu în ceruri.

Sfântul Vasile cel Mare spune că Dumnezeu i-a dat omului un înger păzitor ca toate lucrurile lui bune să le scrieÎngerii scriu numele tuturor celor care intră în Biserică, fără de mânie și răutate. Îi scrie și pe cei care se roagă și postesc.

Sfinții Părinți spun că atunci când creștinii duc o viață plăcută lui Dumnezeu, îngerii lor se bucură de ei. Dar dacă încep să-și schimbe purtările, să mintă, să fură, să se îmbete, să lase Biserica, să se mânie, să se zgârcească și alte rele asemenea, îngerul se întristează, pentru că diavolii au pus stăpânire pe sufletul lui și aduc asupra lui tot felul de răutăți și păcate.

Din faptele noastre putem cunoaște de care înger ascultăm cel mai mult. Luând aminte la viața noastră, să ne străduim să-l alungăm pe cel viclean și să nu-i facem loc în sufletul nostru, iar celui bun să-i deschidem ușa inimii, ca să-l avem ca povățuitor și apărător de toate uneltirile vrăjmașului.

______________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Cuvinte de la Sfinții Părinți, Vol. I, Editura Episcopiei Romanului, 1997, pp. 48-49

2. Evghenie Goncearov, Păzește-ți casa de rău, Editura Egumenița, 2011

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Doamne ajuta ca Ingerul meu Pazitor sa fie in tot timpul linga mine!!

  2. Sfinte Ingere, pazitorul meu cel bun, nu ma parasi pe mine pacatosul !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.