Patru CĂI prin care putem dobândi PACEA inimii – Părintele Cleopa

Părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria pomenea adesea sfaturile Sfântului Isaac Sirul, întrucât avea multă evlavie la el și iubea învățăturile lui.

Prin cuvinte simple, dar pline de profunzime duhovnicească, Părintele reușea să dea întotdeauna să însuflețească sufletele celor care veneau la el după povățuire și să le dea impulsul necesar pentru a face o schimbare în viața lor.

Părintele Ilie Cleopa

Sfaturile sale i-a ajutat pe mulți să își conștientizeze păcatele și să se îndrepte, să se „împace cu Dumnezeu” și să restaureze relațiile deteriorate cu rudele sau cu semenii lor.

„Spune Sfântul Isaac Sirul: „Împacă-te, omule, cu sineți, și ai împăcat cerul cu pământul!”

A te împăca cu tine însuți înseamnă a te împăca cu Dumnezeu. A pune început bun și a renunța la vicii și la patimi. A îndepărta egoismul din inimile noastre și a-L aduce pe Dumnezeu în ea.

Părintele Cleopa ne oferă câteva exemple practice prin care putem ajunge la o stare de pace și liniște. Și zice:

„Sunt patru principii sau căi de a ne împăca cu noi, adică de a dobândi pacea inimii și a sufletului”.

1. „Să te mulțumești în viață cu foarte puține dintre cele necesare vieții”.

Aceasta este calea recunoștinței față de darurile lui Dumnezeu. Ea presupune adoptarea unui stil de viață cât mai simplu, natural și sănătos, fără excese, fără vicii și dorințe pătimașe.

2. „Să alegi locul cel mai de jos și să fii sub ascultare”.

Aceasta este calea smereniei. Pentru a nu cădea în ispită, se cuvine să avem o cugetare smerită și un bun povățuitor duhovnicesc care să ne îndrume pe calea virtuții.

3. „Silește-te să faci mai mult voia altuia decât a ta”. Și acest principiu ține de smerenie.

Cel mai greu lucru este să renunțe cineva la orgolii, la dreptatea sa, la propriile lui idei și convingeri. Însă pentru a păstra relații bune cu ceilalți, trebuie să învățăm să mai lăsăm de la noi, să căutăm pacea, și nu dreptatea. Așa vom avea tot timpul bună înțelegere în casă, la locul de muncă și în orice alt context.

4. Roagă-te lui Dumnezeu să se facă întotdeauna voia Sa întru tine”.

Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem pentru a avea mereu odihnă sufletească. Dacă ne vom lăsa întru toate în voia lui Dumnezeu, toate grijile și temerile se vor depărta de la noi. Să trăim cu convingerea că tot ce ni se întâmplă este după voia lui Dumnezeu.

„Dacă vom face acestea, vom avea multă pace în suflet și mare nădejde de mântuire”.

Atunci când omul pierde pacea inimii, se tulbură toate puterile sufletești, spune Părintele Cleopa.

„Căci inima este centrul vieții noastre firești și a celei duhovnicești. Când avem pe Hristos în inima noastră, am împăcat cerul cu pământul, căci Hristos este „Domn al păcii”.

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Arhim. Cleopa Ilie, Arhim. Ioanichie Bălan, Lumina și faptele credinței, Editura Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, 1994, p. 253-254: http://altarulcredintei.md/patru-cai-de-ne-impaca-cu-noi-de-a-dobandi-pacea-inimii-si-a-sufletului-nostru/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]