Vitamina B3 – Beneficii, Deficit, Surse Alimentare

Vitamina B3 (niacina) este implicată în peste 50 de procese metabolice care au menirea de a transforma carbohidrații în energie. Pe lângă furnizarea de energie celulelor corpului, niacina este de asemenea responsabilă pentru menținerea nivelului colesterolului și a trigliceridelor la un nivel sănătos.

Vitamina B3 – Beneficii, Deficit, Surse Alimentare

Vitamina B3 – Beneficii, Deficit, Surse Alimentare

Alternativ numită niacină, niacinamidă, acid nicotinic sau nicotinamidă, Vitamina B3 face parte din grupul de micronutrienți solubili în apă, cunoscute sub numele de complexul B. Corpul nostru produce Vitamina B3 din aminoacidul numit tripoftan, însă el nu o poate stoca. De aceea nevoie de aprovizionarea corpului în fiecare zi cu acestea, prin consumul de alimente. Se regăsește mai ales în produsele lactate, pește și legume verzi, cereale și carne. În multe cazuri, niacina este găsită în alimentele care conțin și alte vitamine din complexul B, cum este acidul folic, acidul pantotenic, tiamina sau riboflavina.

Lipsa de Vitamina B3 – Simptome

Niacina a fost aprobată în tratamentele de prevenire și tratare a bolilor rezultate în urma unor tulburări nutriționale, cum este pelagra – tulburare a sistemului digestiv și nervos, care poate provoca depresie, diaree, iritații ale pielii sau chiar demență. Îmbogățirea dietei cu alimente fortificate cu Vitamina B3 contribuie semnificativ la scăderea riscului de pelagra.

Efecte terapeutice

• Efect antioxidant
• Controlul glicemiei
• Scăderea nivelului de colesterol
• Efecte detoxifiante
• Producerea de hormoni suprarenali
• Producerea de acid clorhidric în stomac
• Producerea de hormoni sexuali
• Ajută în lupta pentru scăderea colesterolului

1. Alungă depresia

500 mg de Vitamina B3, de 2 ori pe zi poate ajuta la reducerea simptomelor depresive. Se recomandă în acest caz vitaminele făcute din acid niocotinic.

2. Energie pentru celule

Studiile științifice au arătat că Vitamina B3 ajută la producerea de energie pentru celulele din tot corpul. Este implicată în metabolismul grăsimilor, și contribuie la transformarea grăsimii în energie.

Este benefică pentru un sistem nervos sănătos și un sistem digestiv perfect funcțional. Cantitatea de niacină zilnică recomandată variază în funcție de vârstă. De pildă, copiii au nevoie de 2-16 mg de Vitamina B3 pe zi, în timp ce femeile gravide au nevoie de 18 mg zilnic.

3. Ajută la reglarea nivelului de colesterol

Niacina poate fi utilă în reducerea nivelului ridicat de colesterol rău și a gliceridelor, și în creșterea celui bun. Pentru a obține acest efect, se recomandă doze mai mari de niacină decât recomandările standard în ceea ce privește aportul de alte vitamine. Cantitatea zilnică necesară pentru a îmbunătăți nivelul de colesterol este de cel puțin 500 mg. Aceasta vitamina este capabilă să reducă nivelul colesterolului prin faptul că împiedică acumularea acestei substanțe în ficat și artere.

4. Previne ateroscleroza

Vitamina B3 are un rol important pentru producerea de histamină, un compus chimic care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Circulația sângelui este astfel îmbunătățită în toate părțile corpului, ceea ce înseamnă că inclusiv mâinile și picioarele vor beneficia de acest efect. Cele mai bune efecte se obțin atunci când vitamina B3 este combinată cu simvastatin, un medicament utilizat frecvent pentru scăderea nivelului de colesterol.

5. Combate diabetul

Niacinamida este o substanță chimică găsită în compoziția vitaminei B3, care poate preveni diabetul și întârzia nevoia de insulină a bolnavilor de diabet. Conform unor studii efectuate pe animale, niacinamida îmbunătățește eficiența tratamentului medicamentos oral administrat de regulă pentru diabet. Cu toate acestea, nu trebuie să se ia niacină fără să se consulte medicul personal.

6. Tratament pentru osteoartrită

Niacinamida s-a dovedit a fi utilă și în creșterea mobilității articulare. Vitamina B3 poate îmbunătăți puterea musculara și reduce oboseala, fiind recomandată în tratamentul osteoartritei. În cazul în care se administrează în doze mari zilnic, efectele sunt observate în 3 sau 4 luni. Niacina este de asemenea apreciată pentru efectele sale anti- inflamatorii, calitate care o face un tratament adecvat pentru artrita reumatoidă. Inclusiv cartilajele uzate se pot reface la administrarea unui aport optim de Vitamina B3.

Alte beneficii:

– Ajută în osteoartrită, diabet zaharat de tip 1 și 2, boala Alzheimer, cataracta, ateroscleroza, diaree din cauza holerei, rigiditatea arterelor, atac de cord, circulația sângelui deficitară.

Surse alimentare de Vitamina B3

Vitamina B3 este o substanță naturală care se poate găsi și lua din carne de pasăre sau de pește, ouă și legume verzi. Persoanele de peste 50 de ani pot să ia suplimente cu Vitamina B3 pentru a preveni posibilele deficiențe.

Drojdia de bere, tărâțele (orez și grâu), hamsii, peștele-spadă, tonul, paprika, arahidele, ficatul și roșiile uscate la soare sunt printre cele mai bune surse naturale de Vitamina B3.

Vitamina B3 – Precauții și Efecte secundare

Aportul de vitamina B3 poate provoca la unele persoane efecte secundare: stomac deranjat, senzație de arsură, mâncărime sau căldură, iritații, erupții cutanate, ulcer peptic sau afectarea ficatului, în caz de supradozaj. Este bine să se ia Vitamina B3 din alimente, sau să se înceapă cu doze mici în cazul suplimentelor. Simptomele de căldură și înroșire sunt însă inofensive. Administrate la sfatul medicului, suplimentele cu Vitamina B3 sunt benefice și nu dăunătoare.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. apreciez toate sfaturiile pe care ni le oferitii, dar de ce nu ne dati posibilitate sa le copiiem, multumesc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]