Piersicile, Fructele Longevităţii – 12 Beneficii Impresionante

Piersicile sunt fructe zemoase, răcoritoare, înzestrate nu doar cu o mireasmă irezistibilă, ci şi cu proprietăţi terapeutice minunate. Mâncând piersici ne putem feri de cancer, obezitate, colesterol mare, stază de sânge şi bolil neurodegenerative. Piersicile ajută la sănătatea vederii, îngrijirea pielii, protejarea sistemului nervos, sănătatea oaselor şi a dinţilor.

Piersica (Prunus piersica)

Piersica (Prunus piersica)

Piersicile – Proprietăţi

Piersica (Prunus persica) este un fruct de vară originar din China şi Asia de Sud şi face parte din familia Rosaceae, din aceeaşi gamă cu prunele şi cireşele. Spre deosebire de nectarine – care au o suprafaţă exterioară netedă, piersicile au o piele pufoasă, catifelată, cu o aromă la fel de delicată şi suculentă.

China este cel mai mare producător de piersici, şi pentru populaţia orientală, piersica este un simbol al longevităţii şi nemuririi.

Piersicile sunt o comoară naturală pentru trupul omului. Conţin o bogăţie de substanţe nutritive şi antioxidanţi, valoaroase pentru sistemul imunitar şi pentru femeile însărcinate. Datorită proprietăţilor anti-îmbătrânire, piersicile ajută la detoxifierea corpului, menţinerea sănătăţii celulare şi îmbunătățirea digestiei.

Un tezaur de vitamine şi minerale

Piersicile stochează o gama largă de substanţe nutritive vitale pentru organismul nostru: vitamina A, beta-caroten şi vitamina C din belşug, vitamina E, vitamina K, vitaminele B1, B2, B3 şi B6, cartenoizi şi acid pantotenic. Piersicile oferă de asemenea un bogat tezaur de minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, mangan, fosfor, zinc şi cupru. Piersicile sunt sarace in calorii, colesterol şi grăsimi, şi sunt o sursă bună de fibre dietetice.

Efecte antioxidante

Atât pulpa delicioasă, cât şi coaja piersicii posedă proprietăţi antioxidante semnificative. Prezenţa acidului clorogenic contribuie la un astfel de efect protector. Antioxidanţii luteina, zeaxantina şi beta-crytoxanthin ajută la combaterea radicalilor liberi şi protejează organismul împotriva efectelor nocive ale diferitelor boli.

Detoxifiere şi protecţia ficatului

Piersicile sunt benefice în curăţarea organismului şi a roşeţii pielii date de toxinele dăunătoare din ficat şi rinichi. Piersica are o activitate hepato-protectoare şi este un fruct- medicament valoroase în tratarea stării de hepatotoxicitate cauzate de tratamentul medicamentos prelungit pentru diverse boli cum ar fi migrena, tuberculoza, sau diabetul.

Sănătatea ochilor

Piersicile sunt bogate în beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism. Beta-carotenul joacă un rol important în menţinerea vederii, protejarea retinei împotriva degenerescenţei maculare legate de vârstă şi previne xeroftalmia, cataracta şi orbirea.

Dinţi şi oase puternice

Fosoforul şi calciul din piersici ajută la întărirea oaselor şi dinţilor, precum şi la întreţinerea şi repararea ţesuturilor organismului. Consumul de piersici poate preveni boli osoase, cum ar fi decalcifierea, şi apoi osteoporoza, în special la femeile în perioada de postmenopauză. Fosforul remineralizează oasele şi mențţne rigiditatea lor. Împreună cu calciul, vitamina C din piersici joacă de asemenea un rol important în consolidarea oaselor maxilarului şi a gingiilor.

Sistemul imunitar

Piersicile sunt bogate în acid ascorbic şi zinc, care menține un sistem imunitar sănătos. Zincul şi vitamina C exercita un efect vindecător asupra rănilor şi au proprietăţi antioxidante care combate infecţiile, răcelile frecvente, malaria, pneumonia sau diareea. Deficitul de aceste componente poate duce la o explozie oxidativă şi la afectarea activităţii celulare.

Protecţie împotriva cancerului

Piersicile sunt bogate în carotenoizi fenolici şi compuși cu proprietăţi anti-tumorale şi anti-canceroase, care oferă protecţie împotriva diferitelor tipuri de cancer: cancer de sân, cancer pulmonar sau cancer de colon. Acidul clorogenic din piersici exercită efecte benefice în inhibarea creşterii celulelor de cancer mamar, spre deosebire de tratamentul chimioterapic care afectează negativ celulele sănătoase. Majoritatea fructelor din familia Rosaceae sunt bogate în beta-caroten, care oferă protecţie împotriva cancerului pulmonar.

Hipokaliemie (lipsa de potasiu)

Piersicile conţin potasiu, care este vital pentru funcţiile celulare şi nervoase de semnalizare a organismului. Conţinutul de potasiu ajută de asemenea la procesele metabolice, la utilizarea carbohidraţilor, menţinerea echilibrului electrolitic şi reglementarea ţesuturilor musculare. Lipsa de potasiu poate duce la hipokaliemie, care pot afecta rezistenţa musculară şi ritmul normal al inimii (apar bătăi de inimă neregulate).

Digestie, pietre la rinichi şi vezică

Conţinutul alcalin şi fibrele alimentare ale piersicile sunt excelente pentru un sistem digestiv sănătos. Aceste substanţe absorb apa şi ajută la prevenirea tulburărilor stomacale: constipaţie, hemoroizi, ulcere gastrice, gastrită sau scaune neregulate. Ele ajută la curăţarea şi eliminarea toxinelor din intestine şi la prevenirea dereglărilor abdominale, inclusiv cancerul de stomac. Datorită proprietăţilor laxative, piersicile ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi vezica urinară.

Obezitate

Piersicile conţin componente bioactive cu efecte benefice în combaterea tulburărilor legate de obezitate. Compuşii fenolici din piersici au proprietăţi anti-inflamatorii şi anti-obezitate, care ajută în lupta împotriva sindromului metabolic.

Îngrijirea pielii

Datorită prezenţei Vitamina C, piersicile ajută la menținerea sănătoasă a pielii. Vitamina C, flavonoidele şi luteina din piersici ne apără de asemenea împotriva infecţiilor, inflamaţiilor şi a radiaţiilor ultraviolete.

Bogăţia de flavonoide, vitamine esenţiale şi mineralele din piersici din ajută la eliminarea celulelor moarte, hidratarea şi revitalizarea pielii. Antioxidanţii contribuie de asemenea la recuperarea mai rapidă a petelor de la nivelul pielii.

Sarcină

Piersicile sunt valoroase în timpul sarcinii, datorită conţinutului nutriţional bogat. Vitamina C ajută la creşterea sănătoasă a oaselor, dinţilor, pielii, muşchilor şi vaselor de sânge ale copilului. Ajută de asemenea la absorbţia fierului. Acidul folic previnme defectele de tub neural, iar pentru mămici, potasiul din piersici ajută la prevenirea crampelor musculare şi combate starea de oboseală generală în timpul sarcinii, iar fibrele previn constipaţia.

 Stres, anxietate, hiperexcitabilitate musculară

Prezenţa magneziului în piersici ajută la prevenirea stresului şi anxietăţii, şi contribuie la menţinerea sistemului nervos calmn. Deficitul de magneziu poate afecta sistemului nervos central prin hiper-excitarea musculară şi creşterea activităţii semnalelor nervoase.

Piersica (Prunus piersica)

Piersica (Prunus piersica)

PiersicileFructele tinereţii

Zincul din piersici este mineralul care are proprietăţi anti-îmbătrânire. Zincul stimulează producerea de anticorpi şi inhibă daunele celulare provocate de radicalii liberi. Acesta interferează cu procesul de îmbătrânire a organelor de reproducere masculine prin creşterea nivelului de testosteron.

> Frunzele piersicii. Acestea sunt benefice pentru tratamentul tusei, bronşitei şi tulburărilor abdominale. Au claităţi detoxifiante, laxative şi diuretice, şi pot ajuta în tratarea viermilor intestinali şi vindecarea rănilor. Frunzele de piersică sunt de asemenea utilizate în fabricarea vopselelor de culoare verde.

> Florile de piersic. Acestea pot ameliora simptomele de constipaţie şi edeme.

> Sâmburii de piersică. Acestea sunt eficiente în stimularea circulaţiei sângelui, în tratamentul tulburărilor menstruale (dismenoree şi amenoree), sîn tază de sânge, astm sau tuse. Sunt de asemenea benefice în caz de apendicită acuta şi dispnee sau dificultăți respiratorii.

> Coaja piersicii. Coaja uscată de piersică este benefic ăîn tratamentul icterului şi a hidropiziei.

PiersicaPrecauţii

Piersicile pot provoca alergii alimentare. Excesul de sâmburi de piersică trebuie evitat, deoarece pot avea efecte toxice. Este întotdeauna recomandabil să consulte un medic în caz de utilizare a medicamentelor fabricate din sâmburi de piersică.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. sa mincam cit de multe…dar cei cu diabet….

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.