ALIFIE de TĂTĂNEASĂ cu PROPOLIS – pentru calmarea DURERILOR articulare agravate de frig

Tătăneasa este una din cele mai complexe plante medicinale din flora spontană a țării noastre. Beneficiile sale se adresează atât organelor interne – stomac și plămâni, cât și afecțiunilor externe.

Are efecte extraordinare asupra rănilor de tot felul și a vătămărilor pielii. Este un calmant eficient pentru durerile articulare care devin mai intense în anotimpul rece, din cauza frigului și a umezelii.

Alifie dureri articulare

Rădăcina de tătăneasă de poate recolta de două ori pe an: în perioada martie-aprilie, și între lunile septembrie-noiembrie.

Se sapă cu o cazma, se scoate rădăcina, se curăță și se spală. Se taie apoi bucăți mici și se lasă la uscat. Se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeți de pânză.

Trebuie să rețineți că administrarea internă în doze mari poate cauza toxicitate. În cantități mici, tătăneasa nu este periculoasă.

Remediul pe care vi-l prezentăm în acest articol este pentru utilizare externă, în durerile articulațiilor. Este vorba despre o alifie pe bază de rădăcină de tătăneasă, propolis și miere.

______________________

ALIFIE DE TĂTĂNEASĂ CU PROPOLIS – REȚETĂ

Fitoterapeutul Constantin Milică spunea că această alifie este un leac popular vechi, cunoscut în popor sub numele de „unsoarea lui Tatin”.

Ingrediente

• 50 g de rădăcină de tătăneasă
• 200 g de untură
• 1 lingură de miere
• 50 g de ceară de albine (rasă sau mărunțită)
• puțină tinctură de propolis

Preparare

Dacă nu aveți grăsime curată de porc (nesărată), puteți folosi o altă materie grasă, precum unt – cu un conținut ridicat în grăsime (80%), margarină, unt de shea sau ulei de cocos.

Rădăcina de tătăneasă poate fi proaspătă, curățată și dată pe răzătoare, sau uscată și dată prin râșnița electrică de cafea și transformată în pulbere fină.

Se pune grăsimea pe foc într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță. Se adaugă plantele și se lasă să fiarbă 10-15 minute. Se stinge apoi focul se lasă la infuzat 24 de ore sub capac.

Se încălzește din nou amestecul, se strecoară și se pune din nou pe foc, adăugându-se ceara de albine. După ce aceasta din urmă s-a topit, se lasă compoziția puțin la răcorit, apoi se adaugă mierea de albine și tinctura de propolis.

Se amestecă frecvent, până se solidifică și se transformă într-o cremă.

Alifia de tătăneasă și propolis se păstrează la frigider sau într-un loc răcoros.

______________________

Mod de utilizare

Cu această alifie vindecătoare se ung articulațiile dureroase o dată pe zi, seara, înainte de culcare. Se aplică apoi o compresă caldă uscată.

Tratamentul se face câteva zile consecutiv. Are efecte bune și asupra rănilor vechi, luxațiilor (în asociere cu tinctură de arnică), bătăturilor și parezelor.

______________________

Notă:

Dacă folosiți pulbere de tătăneasă, trebuie să o amestecați cu puțin alcool cu câteva ore înainte de prepararea alifiei, cât să obțineți o pastă ca un terci. Totodată, amestecul nu se mai strecoară, deoarece pulberea se va integra în produsul final.

______________________

Sursă: Farmacia Verde, Tătăneasa – plantă de leac pentru stomac, plămîni şi articulaţii: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/07/tataneasa-planta-de-leac-pentru-stomac-plamini-si-articulatii/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.