DEZINFECTANT din CIMBRU pentru suprafețele din bucătărie – distruge bacteriile alimentare

Acest dezinfectant natural este binevenit în casele în care se gătește mult și în cadrul familiilor cu copii mici, fiind recomandat îndeosebi pentru curățarea suprafețelor din bucătărie.

Conține cimbru și oțet alb – două ingrediente care pot preveni dezvoltarea bacteriilor alimentare și a infecțiilor în mod cât se poate de natural, fără efecte secundare.

Dezinfectant din cimbru

Nu este indicat să folosim produse chimice din comerț nici în preajma copiilor, nici în preajma alimentelor.

Cimbrul este o plantă aromatică înzestrată cu proprietăți antimicrobiene puternice, antiseptice și conservante. Eficiența sa împotriva bacteriilor și a fungilor se datorează în mare parte conținutului de flavonoide, timol, eugenol și fenoli alifatici (saponine, luteolină).

Un studiu realizat la Departamentul de Microbiologie și Imunologie de la Universitatea Sultan Qaboos a arătat că uleiurile extrase din cimbru și cuișoare s-au dovedit eficiente împotriva mai multor microorganisme testate: Stafilococul auriu, Candida albicanis, E. coli și Pseudomonas aeruginosa.

Un alt studiu, mai recent (2015), realizat la Facultatea de Medicină Veterinară din Serbia, a arătat că uleiurile esențiale de cimbru și oregano au o activitate antibacteriană împotriva mai multor bacterii testate: Salmonella Enteritidis, Salmonella Thyphiumurium, Stafilococul auriu (inclusiv cel rezistent la meticilină), E. coli și Bacillus cereus.

___________________________________________________________________________________________________________

Dezinfectant natural pentru bucătărie 

Ingrediente

• 1 mână de cimbru proaspăt sau uscat
• 240 ml de oțet alb
• ¼ linguriță de săpun lichid natural (ex. de Castilla)
• 600 ml de apă

Preparare

Puneți apa într-un ibric și aduceți-o la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, adăugați cimbrul, dați focul la mic și acoperiți vasul.

Puteți folosi și alte plante la prepararea acestui dezinfectant, precum cuișoare sau oregano, potrivit studiilor citate mai sus.

Plantele trebuie să fiarbă la foc mic circa o oră. Lăsați apoi lichidul să se răcească.

Strecurați ceaiul de cimbru și puneți-l într-o sticlă cu pulverizator. Adăugați săpunul lichid și completați până sus cu oțet.

Puneți capacul și agitați sticla, pentru a ajuta la omogenizarea ingredientelor.

___________________________________________________________________________________________________________

Mod de utilizare

Această soluție naturală se folosește în casă pentru curățarea și dezinfectarea diferitelor suprafețe, în special din bucătărie: tocătoare, suprafețele de lucru (masă, blat), cuptorul etc.

___________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. B C Nzeako, Zahra S N Al-Kharousi and Zahra Al-Mahrooqui, Antimicrobial Activities of Clove and Thyme Extracts, Sultan Qaboos Univ Med J. 2006: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074903/

2. Marija Boskovic, NemanjaZdravkovic, Jelena Ivanovic, Jelena Janjic, Jasna Djordjevic, Marija Starcevic, Milan Z. Baltic, Antimicrobial Activity of Thyme (Tymus vulgaris) and Oregano (Origanum vulgare) Essential Oils against Some Food-borne Microorganisms, Procedia Food Science Volume 5, 2015, Pages 18-21: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211601X15000954

3. Shea Zukowski, Just in Thyme Disinfectant Cleanser, Lavender, Parsley, Peppermint and Sage, p. 147

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.