TREI-FRAȚI-PĂTAȚI, o plantă cu efecte bune în alergia respiratorie, rinosinuzită, tuse, astm și bronșită

Trei-frați-pătați (Viola tricolor) este una din cele mai puternice plante medicinale care cresc în flora spontană din țara noastră. În limbaj popular, se mai numește și panseluța sălbatică.

Trei-frați pătați are efecte detoxifiante remarcabile, motiv pentru care tratamentele cu această plantă sunt atât de eficiente. Indiferent de boală, curățarea corpului de toxine și eliminarea radicalilor liberi din sânge crește foarte mult șansele de vindecare. Trei-frați-pătați ajută detoxifierea și prin acțiunea diuretică și de stimulare a tranzitului intestinal.

Trei-Frați-Pătați (Viola Tricolor)

Trei-Frați-Pătați (Viola Tricolor)

Tratamente cu trei-frați-pătați

Preparatele pe bază de trei-frați-pătați sunt eficiente în mod special în afecțiunile de natură alergică, în bolile de piele și în afecțiunile aparatului respirator. Curele prelungite cu această plantă ajută la reglarea sistemului imunitar.

Alergie respiratorie

Întrucât se recomandă o cură de lungă durată, cea mai bună formă de administrare a plantei este pulberea. Se consumă câte 1 linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, timp de 45-60 de zile. se face o pauză de 2-4 săptămâni între cure. Este bine ca tratamentul să se înceapă cu 1 lună înainte de sezonul alergenilor (polen, praf, alte plante, frigul, alți factori).

Pulberea se poate obține foarte ușor în casă. Planta uscată se macine prin râșnița electrică de cafea, apoi se cerne printr-o sită fină. Pulberea se ține sub limbă câteva minute, apoi se înghite cu apă.

Tuse

Trei-frați-pătați ajută inclusiv la tratarea tusei convulsive, deoarece are proprietăți antitusive, antiinflamatoare și emoliente (înlătura iritația gâtului).

Planta se prepară sub formă de infuzie combinată. Se pun 2 linguri de frunze și flori de trei-frați-pătați la înmuiat în apă rece peste noapte. A doua zi, se strecoară și peste plantele rămase se toarnă 1 cană cu apă clocotită și se lasă 30 de minute, apoi se strecoară. Se amestecă cele două preparate. Se bea câte 1 cană, de 3 ori pe zi. Cu infuzia combinată de trei-frați-pătați se poate face și gargară.

Astm

Trei-frați-pătați conține foarte mulți compuși cu efecte expectorante și antispastice, în special antioxidanți. Se face o cură de 1 lună, timp în care se ia câte 1 linguriță de pulbere de trei-frați-pătați, de 4-6 ori pe zi. După o pauză de 10-21 de zile, tratamentul se poate relua. Ajută inclusiv la prevenirea crizelor de astm.

Bronșită

Indiferent de cauza bronșite – tutunul, infecțiile, alergiile, trei-frați-pătați poate fi folosită atât ca tratament, cât și ca remediu profilactic, de prevenire. Planta ajută la eliminarea secrețiilor bronșice excesive și la vindecarea bolii.

Se recomandă pulberea de trei-frați-pătați, câte 4 lingurițe pe zi. Se fac cure de 1-2 luni, cu pauze de 10-21 de zile între ele.

Rinită și rinosinuzită

Se recomandă atât tratamentul intern – se bea câte 1 cană de infuzie combinată de trei-frați-pătați, de 2-4 ori pe zi, cât și extern – se fac aspirații nazale cu ½ pahar de infuzie combinată (preparată din 4 linguri de plantă la 1 cană de apă) în care s-a adăugat ¼ linguriță de sare mare. Se pune câte puțin ceai în palmă și se trage pe câte o nară. Planta ajută atât în rinitele și rinosinuzitele alergice, cât și în cele de natură infecțioasă.

Contraindicații

Nu trebuie depășită doza de 18 g de pulbere pe zi la adulți și de 4 g de pulbere la copiii cu vârsta între 4 și 12 ani. În rest, nu sunt contraindicații sau reacții adverse.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Este o planta minune. Eu m-am vindecat de unele alergii. Imi este foarte draga desi o gasesc destul de greu.

  2. da dar ce e postat e incerta … si eu mi o aduc aminte din copilarie …. ????

  3. panseluta este trei frati patati?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.