Iarba Grasă – Proprietăți, Tratamente, Rețete

Iarba grasă, de asemenea cunoscută în popor sub numele de „buruiana grasă” sau „iarba porcului”, este o plantă medicinală comestibilă, asemănătoare cu salata verde, care se culege de regulă în luna august, iar fructele în luna septembrie.

Iarba Grasă – Proprietăți, Tratamente, Rețete

Iarba Grasă – Proprietăți, Tratamente, Rețete

Iarba grasă – Proprietăți

Despre proprietățile tămăduitoare ale portulacului au scris arabii, care credeau că este o plantă binecuvântată, de mare folos în vindecarea rănilor, frisoanelor, constipație sau ochi inflamați. Medicul grec Hippocrate a descoperit foarte multe utilizări curative ale plantei: diabet, viermi intestinali, dureri de stomac, boli de rinichi, hemoroizi, migrene sau conjunctivită. Alte scrieri arată că frunzele de iarbă grasă pot vindeca avitaminozele, tulburările de somn, litiaza renală sau biliară.

Medicii chinezi vechi foloseau iarba grasă pentru tratarea artritei, paraliziilor sau hemoragiilor hemoroidale. Nici strămoșii noștri nu s-au lipsit de utilizare acestei plante considerate elixir.

Frunzele de iarba grasă conțin foarte multă Vitamina C, vitamine B, Vitamina E și PP, magneziu, fier, calciu, seleniu, potasiu, mangan și acizi grași Omega-3. Mai mult, iarba grasă conține proteine vegetale, la fel ca și fasolea.

Cum se culege

În scop terapeutic, se folosește tulpina, frunzele și florile. Planta proaspătă se taie cu foarfecele, la 6-8 cm deasupra pământului. Se poate folosi atât proaspătă, cât și uscată.

Tratamente cu iarba grasă

Boli de rinichi

Se beau câte 50 ml de fiertură de iarba grasă, de 4 ori ori pe zi. Se pune 1 lingură de plantă tocată mărunt la fiert cu 1 cană de apă pe foc mic, timp de 7 minute. Se lasă apoi la infuzat 2 ore. Se recomandă în litiază renală, tulburări hepatice, diabet, boli renale acute și cronice, edeme sau ateroscleroză.

Colita ulceroasă

Se beau câte 5-70 ml de ceai de iarba grasă, de 3 ori ori pe zi. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă uscată și 1 pahar de apă clocotită. Se lasă la fiert la foc mic 10 minute, apoi se infuzează 2 ore.

Boli de ochi, spasme musculare

Se spală frunze, tulpini și flori de iarba grasă, se toacă mărunt, se opăresc și se pun comprese pe locurile afectate și se lasă să acționeze 30 de minute.

Seboree, mătreață

Se spală părul cu ceai de iarba grasă, preparată din 5 linguri de plantă uscată și 1 litru de apă clcotită, infuzată 10 minute. Tratamentul se face de 2 ori pe săptămână.

Balonare, tulburări de somn

Se pune 1 linguriță de semințe de iarba grasă la infuzat cu 1 pahar de apă timp de 6 ore. Se iau câte 2 linguri de ceai, de 2 ori pe zi, la prânz și seara înainte de culcare.

Psoriazis, lichen versicolor

Se pune 1 lingură de semințe de iarba grasă pisate la macerat în 150 ml de ulei de brusture, și se aplică pe locurile afectate prin tamponare.

Leucoree

Se pun 40 g de plantă tocată mărunt la infuzat într-un pahar de apă timp de 2 ore. Se storc bine plantele, iar în sucul obținut se adaugă 2 albușuri de ou crude, bătute. Amestecul rezultat se bea de 2-3 ori pe zi, încălzit, în cure de 10 zile.

Iarba grasă – Rețete

Occidentalii o numesc “portulac”, și este nelipsită din bucătăriile vegane. Însă faima ei are o istorie mult mai lungă. Vechii egipteni cultivau portulac pentru sănătate. În timpul verilor toride, ei mâncau lăstari de iarba grasă pentru a se proteja împotriva arșiței și a-și potoli setea. De asemenea, tradiția arată că iarba grasă a fost folosită intens în secolul al XIX-lea, de către călugării ruși, care o consumau ca sedativ.

Lăstarii tineri de iarba grasă se pot folosi la salate, cu alte legume de sezon. Frunzele au un gust acrișor. Frunzele sale se toacă și se adaugă la sosuri, supe, ciorbe, tocănițe de legume și preparate de carne. Semințele de iarba grasă se pot consuma prăjite, ca și cele de floarea-soarelui.

Portulacul este considerat un aliment cu virtuți de medicament, care scade nivelul de zahăr și colesterol din sânge, previne formarea aterosclerozei și diabetul.

Iarba grasă – Contraindicații

Planta nu este recomandată persoanelor care suferă de convulsii sau crize diencefalice (hipotalamice), hipoglicemie, hipertensiune sau bradicardie.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


6 comentarii

  1. Grășiță se mai numește.

  2. n-am stiut.bunica o culegea din gradina si o dadea la porc si pasari

  3. Am înţeles că iarba grasă in China şi Anglia este o delicatese şi este şi foarte scumpă.

  4. Este considerata o buruiana, dar este deosebita, este bine sa o cultivam ca pe salata.

  5. Da, dar la noi ce se gaseste pe toate drumurile si nu este scump, nu este BUN……….

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.