Ashwagandha, „ginsengul indian”- proprietăți și utilizări

Ashwagandha (Withania somnifera) este o plantă tropicală care a uimit întreaga lume medicală datorită proprietăţilor sale vindecătoare de excepţie.

Prezintă o gamă vastă de beneficii pentru sănătate: luptă împotriva cancerului şi a diabetului, reduce inflamaţiile şi durerile de artrită şi reumatism, hipertensiunea şi stresul.

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha Ginsengul Indian

Are proprietăţi antibacteriene, anticonvulsivante, antioxidante şi imunomodulare.

Ce este Ashwagandha?

Ashwagandha face parte din familia Solanaceae mai este cunocută sub numele de ginseng indian sau de cireş de iarnă. În sanscrită, ashwagandha înseamnă miros de un cal. Este numit astfel deoarece rădăcina plantei emană un miros asămănător cu sudoarea unui cald.

Planta provine din India şi creşte in regiunile secetoase. Ashwagandha ocupă un loc important în o şcolile medicale orientale, mai ales în sistemul antic indian de medicină Ayurveda.

Ashwagandha a fost utilizată de amerindieni şi africani pentru tratarea infecţiilor.

Utilizarea acestei plante de atâta vreme a trezit curiozitatea ştiinţei medicale moderne de a cerceta proprietăţile sale medicinale mai îndeaproape.

Studii preliminare privind utilizarea de ashwagandha au indicat abilităţi terapeutice remarcabile şi ceea ce este cu adevărat uimitor este că în nicio componentă chimică a acestei plante nu există toxicitate.

Cercetările ştiinţifice au arătat că Ashwagandha are proprietăţi antiinflamatorii, antioxidante, detoxifiante (mai ales în cazul drogurilor), anti-cacerigene şi anti-stres, care reduc durerea şi induc somnul.

Multe formule care conţin ashwagandha remediază problemele musculo-scheletice, cum este artrita şi reumatismul. De asemenea, planta acțţonează ca un tonic în stimularea energiei, creşterea lonegvităţii şi îmbunătăţirea stării generale de sănătate.

> Proprietăţi imunomodulatoare

Consumul de ashwagandha ajută la modularea semnificativă a reactivităţii sistemului imunitar. De asemenea, s-a observat că ashwagandha creste celulele roşii şi celulel albe din sânge. Mai mult, ashwagandha ajută la producţia de sânge.

> Proprietati antidepresive, anti-stres

În India, ashwagandha este o plantă tradiţională utilizată de medicina Ayurveda pentru îmbunătăţirea sănătăţii mentale. Efectele sale asupra depresiei au fost studiate la Institutul de Ştiinţe Medicale din India. Studiul a demonstrat beneficiile plantei în tratarea anxietăţii şi stărilor asociate depresiei.

Ingredientul activ responsabil pentru efectul calmant şi liniştitor din ashwagandha este încă necunoscut, însă proprietăţile sale anti-stres au fost observate în experimentele de cercetare.

> Îmbunătăţeşte starea generală de sănătate

Ashwagandha ajută la îmbunătăţirea forţei musculare a membrelor inferioare şi la întărirea organismului persoanelor debile sau afectate de o stare de slăbiciune permanentă. Aceasta datorită impactului pozitiv asupra coordonărilor neuro-musculare.

> Stimulează glanda tiroidă

În caz de hipotiroidism, ashwagandha poate fi folosită pentru stimularea glandei tiroide. Extractul de rădăcina de ashwagandha administrat zi de zi poate creşte secreţia de hormoni tiroidieni.

> Proprietăți antibacteriene

Un studiu realizat la Centrul de Biotehnologie de la Universitatea din Allahabad, India, a aratăt că ashwagandha are proprietăți antibacteriene, în conformitate cu credința tradițională. Aceasta este utilă în infecţiile tractului urogenital, gastro-intestinal şi respiratorii atunci când este administrată oral.

> Proprietăţi cardio-protectoare

Datorită proprietăţilor antiinflamatorii, antioxidante şi anti-stres, Ashwagandha este benefică în cazul afecţiunilor cardiovasculare. Aceasta întăreşte muşchii inimii şi contribuie la reducerea nivelului colesterolului din sânge, datorită proprietăţilor hipolipemiante.  Este de asemenea recomandată în diabet zaharat, deoarece poate reduce nivelul zahărului din sânge, mai ales când se urmează un regim de post.

> Proprietăţi anti-inflamatorii

Ashwagandha s-a dovedit a fi eficace în tratarea unei game largi de probleme reumatologice. Planta este cunoscută ca un inhibitor al ciclooxigenazei, care reduce inflamaţia și durerea. Aceste proprietăţi provin de la alcaloizi, saponine şi lactone steroidiene.

> Proprietăţi anticarcinogenice

Cercetările recente au arătat că Ashwagandha poate fi folosită ca o alternativă în tratamentele din domeniul oncologic, datorită proprietăţilor anti-cancer în asociere cu radioterapiea şi chimioterapia, având capacitatea de a reduce efectele secundare ale chimioterapiei fără a interfera cu activitatea de ucidere a celulelor tumorale.

Indian Ginseng

Ashwagandha (Withania somnifera)

Alte beneficii

• Previne îmbătrânirea
• Creşte abilitatea de concentrare
• Scade tensiunea şi colesterolul
• Întăreşte structurile nervoase
• Întăreşte dinţii şi ficatul
• Creşte rezistenţa la efort şi combate oboseala cronică
• Grăbeşte vindecare rănilor
• Tratează impotenţa
• Este utilă în debilitate, senilitate
• Tratează artrita, inflamaţiile
• Ajută în ulcer, tuberculoză, boala Parkinson
• Adjuvant în cancer osos, disfuncţii sexuale

Ashwagandha pulbere, capsule, ceai

Rădăcina de ashwagandha este disponibilă în magazinele naturiste sub formă de pulbere – capsule, rădăcină proaspătă sau uscată.

Se poate prepara un ceai dintr-o linguriţă de pulbere de Ashwagandha, fiartă la o cană de apă timp de 10 minute. Nu se depăşesc dozele recomandate. Se găseşte şi la farmaciile naturiste, şi este bun ca tonic general, vitalizant, afrodiziac, calmant, bun în insomnie, gastrită sau reumatism.

Se poate bea de asemenea un pahar cu lapte cald cu pulbere de rădăcină de ashwagandha seara, înainte de culcare.

Precauţii

Există un risc de utilizare la femeile gravide, deoarece ashwagandha are proprietăţi abortive.

Medicii recomandă prudenţă la utilizarea acestei plante, doarece poate interacţiona cu medicamentele recomandate în caz de diabet zaharat, hipertensiune arterială, anxietate, depresie sau insomnie. Consumul excesiv de ashwagandha poate da greaţă, diaree, stomac deranjat.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. se poate face si tinctura

  2. Poate interfera cu anxiolitice si antidepresive, asa ati spus. Cum as putea sa aflu daca interfereaza cu Cymbalta si Spitomin. Nu sunt sigura ca medicul currant ar fi incantat de produse naturiste. Eu tare as vrea sa nu mai depind de medicamente si as incerca ginsengul indian Multumesc

  3. blaga tudor

    Poate interfera cu anxiolitice asa spuneti .Ce se intampla daca eu i-au alprazolam.As vrea sa reduc alprazolamul de tot in timp si sa iau in acelasi timp acest produs .CINE POATE SA-MI SPUNA DACA MERGE SA FAC ASTFE?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.