Maghiran – Beneficii, Preparate și Tratamente

Maghiranul este o plantă aromată, cu proprietăți medicinale multiple, puțin știute de mulți dintre noi. Este pe drept numită planta care alungă stresul, oboseala și depresia.

Maghiran – Beneficii, Preparate și Tratamente

Maghiran – Beneficii, Preparate și Tratamente

Maghiran – Proprietăți

Maghiranul este bogat în Vitamina E și K, fier, mangan, calciu, flavone, acizi fenolici și uleiuri esențiale. Are efecte calmante, aproape tranchilizante, antispasmodice, antifungice, antibacteriene, sedative, hipotensive și vasodilatatoare.

Ceai de maghiran

Ceaiul de maghiran este un remediu ideal pentru calmarea sistemului nervos. Persoanele care suferă de stres, oboseală psihică și fizică, insomnie, palpitații, bronșită, tuse spastică, crampe stomacale sau colici, flatulență, balonare, nevroză cardiacă, pot bea câte 2-3 căni de ceai de maghiran pe zi, datorită efectului calmant. Se adaugă o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 5 minute.

Pentru prepararea unui ceai antidepresiv, se vor folosi 4-6 lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită. Pentru întărirea organismului, se poate bea un ceai din 2 lingurițe de maghiran, lăsate peste noapte la macerat în apă rece și încălzit dimineața. Ceaiul de maghiran nu este indicat persoanelor care suferă de hipertensiune în perioada verii. Gargara cu ceai de maghiran este bună în afte și herpes.

Cataplasme cu maghiran

Dincolo de faptul că le putem adăuga la mâncăruri pentru o aromă deosebită, frunzele de maghiran pot fi aplicate ca niște cataplasme pentru durerile de reumatism, sciatică sau rinită. Acestea se mărunțesc și se amestecă bine cu puțină apă sau ceai. Terciul obținut se aplică pe zona dureroasă sau afectată de entorse. Cataplasmele calde sunt bune în cazul diareei, aplicate pe stomac.

Ulei de maghiran

Uleiul de maghiran este un leac extraordinar pentru foarte multe afecțiuni, mai ales pentru cele ale pielii. Se folosește sub formă de masaj sau frecții, de 3 ori pe zi, sau seara. Se poate adăuga inclusiv în salate.

– Rinită, astm, dureri de cap
– Afecțiuni respiratorii, circulatorii
– Dureri de dinți (se pun câteva picături pe dintele afectat)
– Dureri de spate, dureri articulare (se pot adăuga câteva picături în apa de baie fierbinte)
– Dureri reumatice, sciatică, artrită
– Lovituri, entorse, membre rigide sau articulații înțepenite, vânătăi
– Hiperactivitate, anxietate (se inhalează mirosul uleiului)
– Păr uscat, piele aspră
– Tulburări digestive și nervoase
– Mâncărimi ale pielii, tăieturi

> Cum se prepară uleiul de maghiran

Rețeta este foarte simplă. Se folosesc frunzele maghiranului culese pe vreme însorită. Se toacă mărunt 100 g de frunze și se pun la macerat într-o sticlă cu 500 ml de ulei de măsline, care se pune apoi la fiert pe baie de apă un ceas. După ce s-a răcit, se strecoară printr-un tifon dublu și se păstrează la rece.

> Maghiran la ghiveci – Cum se cultivă acasă

maghiranul se poate cultiva iarna sau primăvara. Se umple un ghiveci cu pământ bine fertilizat, și se împing semințele de maghiran la câțiva centimetri adâncime. Se așează pe un pervaz, pentru a sta la soare, sau la loc călduros, dacă o cultivați iarna. Se udă zilnic, iar pământul trebuie menținut umed. Nu se va uda în exces. După ce a trecut perioada rece, ghiveciul se poate scoate afară, dacă aveți curte. Se plantează doar câte o plantă de maghiran.

___________________________________________________________________________________________

Maghiran – Contraindicații

Această verdeață nu este indicată pe perioada sarcinii sau alăptării, nici copiilor mici.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.