Nu mai cumpărați OȚET din magazine, preparați-l singur acasă din MERE de sezon! Veți obține un MEDICAMENT natural puternic

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă o rețetă de oțet de mere cu miere creată de Elena Niță Ibrian, autoare de numeroase cărți pe subiecte de hrană vie.

Modul de preparare este cât se poate de autentic și tradițional. Se va respecta în măsura în care dispuneți de instrumentele necesare. Se folosesc merele proaspete care apar toamna.

otet-de-mere-cu-miere-reteta

Oțet de mere și miere – rețetă

După ce se spală bine, merele se zdrobesc într-o piuă de lemn, sau se dau pe o răzătoare de inox. Terciul obținut se cântărește, apoi se pune într-un vas de lut sau într-un borcan mare de sticlă.

La 4 kg de terci de mere se adaugă 5 litri de apă. La fiecare litru de apă se adaugă câte 140 g de miere de albine.

Calculați gramajul acestor ingrediente în funcție de cantitatea de mere pe care o folosiți.

Deși este opțional, se poate adăuga și 500 g de drojdie de vin (rezultată în urma tragerii vinului), pentru a accelera procesul de fermentare.

După ce se amestecă bine, se leagă vasul la gură cu o până se tifon și se lasă în casă, la temperatura camerei (20-30 de grade Celsius), într-un loc întunecos.

În primele 10-12 zile, se amestecă de 2-3 ori pe zi în vas, cu o lingură de lemn. După această perioadă, se strecoară sucul rezultat printr-un tifon împăturit în două straturi.

Sucul se cântărește, și se pune într-un borcan cu gura largă. La fiecare litru de suc se mai adaugă câte 50 g de miere. Se amestecă bine și se leagă din nou gura borcanului cu tifon.

Se lasă încă 40-60 de zile la fermentat, într-un loc călduros. După ce s-a limpezit, oțetul se trage în sticle cu un furtun. Sticlele se astupă bine și se țin la rece.

Beneficiile consumului de oțet

Acest oțet minunat se poate folosi la salate, la sosuri și la alte mâncăruri care necesită oțet. Se poate consuma și ca medicament, cu miere de albine, împotriva tusei, a durerilor articulare sau a hipertensiunii arteriale (doar dacă nu se iau alte medicamente).

Cercetătorii francezi au realizat studii preliminare care au arătat că oțetul natural de mere contracarează tulburările metabolice cauzate de o dietă bogată în grăsimi. Oțetul crește sațietatea, are efecte anti-hiperlipidemice (reduce grăsimile din sânge) și combate obezitatea.

Oțetul are proprietăți anti-infecțioase, anti-microbiene și anti-hiperglicemiante. Reduce nivelul colesterolului, al trigliceridelor și al glicemiei. La preparare se poate adăuga și scorțișoară (batoane), pentru a spori efectul de scădere a acestor valori.

Nutriționistul Paul Bragg scria în una din cărțile sale – „Apple Cider Vinegar Miracle Health System” că oțetul de mere natural este bogat în potasiu și enzime vii, susține sănătatea și tinerețea pielii, ajută la reglarea metabolismului calciului, susține digestia, reduce durerea din gât, detoxifică organismul și ajută la controlul greutății.

Se poate bea un pahar cu apă în care ați pus 1 linguriță de oțet și 1 linguriță de miere.

Surse articol:
1. „Plante și Miresme Biblice – Hrană Pentru Suflet și Trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dsumitru
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27209492
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. Complicat si mult de lucru

  2. Eu fac otet de mere cu miere in fiecare an si nu cumpar otet din magazine decat petru sters geamuri

  3. Oțetul de mere este foarte sănătos!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.