Remedii uitate – BOABELE de MUȘTAR

Deși este utilizat în scopuri condimentare, muștarul este menționat și în Biblie, ca un simbol al credinței. Boabele de muștar fac minuni în afecțiunile bronho-pulmonare, atunci când sunt aplicate extern, sub formă de cataplasme, precum și în cazul constipației severe.

Boabe de Muștar

Boabe de Muștar

Mântuitorul Însuși spune în parabolele Sale că Împărăția Cerurilor s-a asemănat cu un grăunte de muștar, pe care l-a luat un om și l-a semănat în țarina sa. Deși era cel mai mic dintre toate semințele, a crescut mai mare decât toate legumele, făcându-se pom, în ramurile căruia vin păsările cerului vin și se sălășluiesc. (Matei 13, 31, 32).

În altă parte, Hristos, mustrându-i pe ucenicii Săi, le spune: „Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: „Mută-te de aici acolo!, și se va muta, și nimic nu va fi vouă cu neputință.” (Matei 17, 20).

Romanii au fost primii care au inventat pasta de muștar, iar medicii antici romani și greci foloseau semințele de muștar în scopuri medicinale.

Există 2 tipuri de muștar: unul cu semințe albe (Sinapsis alba), și unul cu semințe negre (Sinapsis nigra). Muștarul negru este foarte rar, chiar și zonele în care acesta se cultivă. Muștarul alb este cel mai răspândit. Deși ambele soiuri de semințe de muștar sunt folosite în medicina populară, muștarul alb are efecte mai slabe din punct de vedere terapeutic, în timp ce muștarul negru, cu un gust picant mai puternic, extrem de iritat pentru piele, este preferat în medicina naturistă.

Semințele de muștar sunt o sursă excelentă de seleniu, Omega-3, mangan, fosfor, cupru și Vitamina B1.

Rețete medicinale cu boabe de muștar

Făina de muștar. Aceasta se obține prin măcinarea boabelor de muștar folosind râșnița de cafea. Pulberea obținută se păstrează într-un borcănel închis la culoare, la loc răcoros. Se poate utiliza în decurs de maxim 2-3 săptămâni. După acest interval, efectele medicinale se diminuează treptat. Făina de muștar se administrează intern în lapte sau vin, sau extern, sub formă de cataplasme.

Cataplasme cu făină de muștar. Se amestecă 3-4 linguri de făină de muștar cu puțină apă, cât să rezulte un terci. Aceasta se pune între două tifoane, apoi se aplică local: pe gât, pe torace, sau pe alte locuri dureroase (în reumatism). Se lasă să acționeze până când pielea devine roșie și începe să usture. Dacă aveți pielea foarte sensibilă, înainte de aplicarea cataplasmei, ungeți locul afectat cu puțină cremă de gălbenele, untură sau vaselină. Ștergeți cu un tifon, și aplicați cataplasma.

Atenție! Aplicate necorespunzător, cataplasmele cu făină de muștar pot provoca iritații ale pielii și alte probleme de sănătate. Se recomandă un test pe antebraț înainte de aplicarea cataplasmei. Se lasă 1-3 minute, și dacă este suportată bine, se prelungește timpul de aplicare până la 10-15 minute.

Cataplasmele cu făină de muștar sunt contraindicate copiilor sub 6 ani. Pentru copiii de peste 6 ani, cataplasma se prepară din 3 linguri de făină de muștar și 3 linguri de făină de semințe de in (măcinate).

Indicații terapeutice

Constipație cronică. Semințele de muștar alb au efecte laxative, datorită cantității mari de mucilagii pe care le conțin. În cazul constipațiilor cronice, semințele se iau progresiv, începând cu 1 linguriță, apoi se crește doza până la 1 lingură. Înainte de administrare, semințele se pun la înmuiat într-o jumătate de pahar cu apă. Se înghit cu tot cu apă, pe stomacul gol. Este un tratament contraindicat persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil. Acest remediu nu se administrează pe termen lung, nici nu se dă copiilor care suferă de constipație.

Otrăviri, intoxicații. Se amestecă 1 lingură de făină de semințele de muștar negru cu 1 pahar de apă și se ia pe stomacul gol. Acest remediu provoacă vomă instant, fapt care ajută la eliminarea substanțelor toxice din stomac.

Lipsă de apetit. Se pune 1 linguriță de făină de muștar negru într-un pahar cu lapte, se amestecă și se bea câte 1 sfert de pahar cu 30 de minute înainte de cele 3 mese ale zilei.

Gripă, bronșită, astm, pneumonie. Se aplică o cataplasmă cu făină de semințe de muștar negru pe piept sau pe spate. Se lasă să acționeze până când apare o senzație de usturime sau arsură, nu foarte puternică, după care se îndepărtează și se acoperă pieptul cu un material călduros. Dacă se prelungește timpul de aplicare a cataplasmei, aceasta poate provoca iritații ale pielii grave.

Dureri reumatice, nevralgii. Se pun 100-200 g de semințe de muștar negru într-un săculeț de pânză, care se introduce apoi în cada cu apă fierbinte. Se lasă 10 minute, apoi se scoate săculețul. Se fac băi generale de 10 minute în apa din cadă. Este un tratament valid totodată și pentru astmul cronic, sau dureri în diferite zone ale corpului, cauzate de expunerea prelungită la frig sau curenți de aer rece.

Precauții și contraindicații

Copiii sub 6 ani sunt extrem de sensibili la tratamentul cu semințe de muștar negru, care poate provoca intoxicații severe. Cataplasmele cu făină de muștar sunt contraindicate copiilor sub 6 ani.

Administrarea prelungită a muștarului, alb sau negru, poate deveni iritant și toxic, în special la persoanele care suferă de dispepsie sau iritații urinare, sau care sunt sensibili la stomac sau colon.

Surse:

„Plante și Miresme Biblice” – Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=106
https://foodnutrients.wordpress.com/2012/11/24/forgotten-remedies-mustard-seeds/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. da,sint bune boabele de mustar,dar mare atentie la cantitate!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.