Plante cu efect sedativ sau hipnotic

Unele plante medicinale conțin substanțe active cu o acțiune sedativă remarcabilă, de care putem profita atunci când traversăm o perioadă grea, suntem agitați, stresați, sau avem probleme cu somnul de noapte.

Plante cu Efect Sedativ

Plante cu Efect Sedativ

Plante pentru instalarea somnului 

Efectul sedativ al plantelor medicinale recomandate mai jos se datorează conținutului de uleiuri esențiale, flavonoide și alcaloizi. Acestea se pot administra sub formă de infuzie, decoct sau tinctură. Ceaiurile cu efect hipnotic se beau călduțe, îndulcite cu puțină miere, cu 30 de minute înainte de culcare. Pentru combaterea insomniilor se recomandă următoarele plante, conform modului de administrare prescris:

♣ Hamei

Infuzie. Se prepară din 1-2 linguri de conuri de hamei la 1 cană de apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi, ultima înainte de culcare.
Inhalație. Se pun câteva conuri de hamei într-un săculeț de tifon, care se așează pe pernă, lângă nas, sau undeva deasupra capului în timpul nopții.

♣ Tei sau levănțică

Infuzie. Se prepară din 2 lingurițe de flori de tei sau levănțică și 1 cană de apă clocotită. Se pot bea câte 2-3 căni pe zi.

♣ Sulfină

Infuzie. Se prepară dintr-o linguriță de flori de sulfină și 1 cană de apă. Se bea o cană, înainte de culcare.

♣ Măghiran

Infuzie. Se prepară dintr-o linguriță de plantă și 1 cană de apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni pe zi.

♣ Passilfora

Infuzie. Se bea câte 1 cană, cu o oră înainte de culcare pentru un somn odihnitor, lipsit de coşmaruri.
Capsule. Se iau câte 2 capsule, de 4 ori pe zi, pentru insomnie, tensiune psihică, stres, probleme digestive pe sistemul nervos.

Plante pentru insomnia la persoanele vârstnice, bolnave sau cu emotivitate crescută

♣ Păducel

Infuzie. Se prepară dintr-o linguriță de flori sau din 2 lingurițe de fructe de păducel și 1 cană de apă clocotită. Se bea o cană seara, înainte de culcare.
Tinctură. Se prepară din 20 g de flori, macerate 10 zile în 100 ml de alcool de 70 de grade. Sau se poate procura de la magazinele naturiste. Se iau câte 10-15 picături, de 3 ori pe zi, ultima doză seara, înainte de culcare.

Păducelul poate fi folosit cu regularitate, pe o perioadă lungă de timp, fără a fi dăunător.

♣ Talpa gâștii

Infuzie. Se prepară din 3 linguri de plantă și 1 cană cu apă. Se iau câte 3-5 linguri pe zi, din care 2 linguri seara, înainte de culcare.

Această plantă este mult mai eficientă decât valeriana, și are avantajul că nu diminuează reflexele. Poate fi așadar folosit și de conducătorii auto. Talpa-gâștei este bună pentru hipertensivi, deoarece calmează palpitațiile.

♣ Valeriană

Infuzie. Se prepară dintr-o linguriță de rădăcină de valeriană și 1 cană cu apă clocotită. se bea cu înghițituri mici, pe parcursul unei zile.
Pulbere de rădăcină de valeriană. Se ia câte un vârf de cuțit, de 3 ori pe zi.
Tinctură. Se prepară din 20 g de rădăcină de valeriană, macerată 8 zile în 100 ml de alcool de 60-70 de grade. Sau se poate procura de la magazinele naturiste. Se iau câte 15-20 de picături în puțină apă, de 3 ori pe zi, ultima doză înainte de culcare.

Atenție, preparatele pe bază de valeriană trebuie utilizate cu moderație, deoarece pot avea efecte secundare nedorite. În locul lor se recomandă preparatele sedative din talpa-gâștei.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.