Rețeta SĂPUNULUI de casă

Prepararea săpunului era până nu demult un adevărat ritual, un obicei străvechi pentru cele mai multe familii din zona rurală. Deși faima produselor naturale a crescut foarte mult în ultima vreme, foarte puține femei mai prepară săpunul în casă. Pentru cele interesate, am ales o rețetă tradițională de săpun de casă, prezentată pas cu pas, mai jos.

săpun de casă rețetă

Săpun de Casă Rețetă

Săpun de casă:  rețetă

Ingrediente

• 1-2 kg de grăsime (untură de porc, seu, unt, margarină sau ulei)
• 200-400 g de sodă caustică
• 1 ceașcă de flori de lavandă, liliac, trandafir, gălbenele, pelin, lavandă sau alte plante aromate preferate (pentru parfum)
• 1-2 litri de apă

Preparare

Se pune soda caustică (200 g la fiecare kg de grăsime) împreună cu apa (1 litru de apă la fiecare kg de grăsime) într-o oală mare de 6-8 litri – care se va folosi doar la preparare săpunului, nu și la gătit. Se lasă până la dizolvare completă a sodei caustice, apoi oala se pune pe foc, și se adaugă grăsimea. Se amestecă în continuu. Se adaugă și florile sau plantele aromate (uscate sau proaspete). Se lasă totul să fiarbă la foc mic până când apare procesul de saponificare (circa 2-3 ore). Mirosul specific de săpun indică faptul că preparatul este gata.

Se apucă oala de mânere cu mănuși groase de bucătărie sau cu cârpe uscate, și compoziția de săpun se toarnă în cutii de lemn, tapetate cu hârtie (sau direct în formele dorite)

Săpunul se lasă 24 de ore la solidificat, apoi se scoate din cutie și se taie în formele dorite. Se pun la uscat și se păstrează la loc răcoros.

Atenție! Nu folosiți untură sărată sau resturi de grăsimi alterate, care miros greu. La prepararea săpunului este nevoie de multă precauție, de aceea se recomandă ochelari pentru acoperirea ochilor și mănuși, pentru a nu stropi pielea cu lichidul clocotit.

La preparare săpunului se pot adăuga și uleiuri esențiale (lămâie, mentă, ghimbir, portocale, etc), sau scorțișoară, cuișoare, ghimbir, cafea, miere de albine, fulgi de ovăz, ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de susan, unt de cacao, sau Vitamine (A sau E).

Rețetă Săpun de Casă

Rețetă Săpun de Casă

Prepararea și folosirea unui săpun făcut în casă aduce nu numai satisfacția muncii, ci și beneficii pentru sănătate și mediu. Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că foarte multe produse de îngrijire a pielii și a gospodăriei conțin triclosan, un compus care poate slăbi sistemul imunitar, reduce fertilitate, altera hormonii sau cauza defecte de naștere la copii

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


16 comentarii

  1. Serios???Stiti ca fiecare gr de ulei,untura,etc,are alt indice,necesita o anumita cantitate(calculata) de soda?Oameni buni,nu incercati retete neverificate PERSONAL cu ajutorul unui caculator (http://www.soapcalc.net),Rusinos ptr revista…

    • Scutiti-ne. Bunica la tara face sapun fara sa calculeze indici.

    • nu se pune totul calculat la kg dar multi batrani stiu secretul adauga soda din fierbere stiu cum se leaga adevarat fac si fara cantar

    • Nu știu de ce vă pronunțați !!! dacă nu a-ți făcut săpun niciodată!! după mintea altora,se poate pune toate ingredientele la întâmplare,,mai mult se poate face săpun și pe întuneric…..deci după unii,,se poate pune cantități duble ,,triple….nu contează,și gata..a eșit săpunul !!!! vă înșelați….totul trebue dozat,fiindcă eu am făcut săpun,,și dacă soda caustică e slabă,nu-ți poate eși din prima !!! încercați…încercați..și pe urmă comentați la sigur !! =D

    • Mama si bunica intotdeauna aveau in fata un calculator si calculau cantitatile.

  2. Multumim!E o comoara, sa o conservam bine!

  3. Aceasta este o reteta pentru metoda la cald. Acesta e un sapun gata de a fi folosit dupa cateva zile sau doar o zi. Sapunul facut prin metoda „la rece” este si mai benefic decat cel facut prin metoda din articol insa este gata de folosire dupa 4-6 saptamani. Intr-adevar se face cu ajutorul SoapCalc sau prin calcule in functie de indicii de saponificare. Eu prefer sapunul facut „la rece” pentru ca respecta calitatile uleiurilor care sunt de cea mai buna calitate si presate la rece pentru un sapunar pasionat care se respecta. Multa inspiratie in alegerea facuta!

  4. EHEEE, ne-am boierit nu mai facem sapun in casa.

  5. Cine mai spala astazi cu sapun de casa

  6. La ce produse se gasesc pe piata, cine mai cumpara sapun !

  7. Da aveti dreptate,dar facand o comparatie intre ce cumparam si sapunul preparat in casa e diferenta de la cer la pamant,pentru ca cel preparat in casa e natural ,iar ce cumparam sunt pline de compusi toxici organismului!

  8. Sapunul de casa se poate face sa devina granule ca si detergentul am primit o data de la cineva, dar nu a vrut sa-mi spuna cum il face, am tot intrebat cunostinte dar deocamdata nu am gasit secretul, un chimist zicea ca ar adauga esenta de parfum, cei drept nu am incercat.Poate stie cineva si ne spune???Din zona muresului!!

  9. Multumesc eu chiar voiam o reteta de sapun.

  10. vreau da spun ca sunt din zona Banatului vara aceadta am plecat in tara .. plecand la piata am vazut o baranica ca vindea sapun de casa si ciprapasi facuti de mana .. am cumparat un sapun de casa super si ciorapei … acum li am in picioare .. nu ca nu gaseam in comert
    . dar simt truda mainilor muncite in aceste produse .. si chipul dulce nevinovat de o batranica muncita de tara

  11. Am respectat intocmai reteta dvs., doar ca am adaugat la 1,7 kg grasime si 25g sare; e prima oara cand fac sapun, a iesit ceva de vis; dar as invata inca ceva pe toata lumea; eu nu am stat sa pazesc oala la fiert, ci incalzeam oala pana la fierbere, amestecam , puneam capacul si stingeam focul; si tot asa cam la 30 min, pana s-a format sapunul, singur, fara sa inhalez vapori de soda;

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.