CUIȘOARELE – un condiment calmant folosit din antichitate pentru amorțirea durerilor de dinți

Cuișoarele, un condiment prezent în bucătăria multora dintre noi, reprezintă un remediu incredibil de bun și ieftin pentru durerile de dinți. Cu mult timp înainte ca medicina dentară să dezvolte, cuișoarele erau leacul nr. 1 pentru amorțirea durerilor de dinți și combaterea infecțiilor dentare, datorită proprietăților anestezice și antiseptice ale acestora.

Cuişoarele calmează durerile de dinți și reduc inflamația gingiilor

Cuişoarele calmează durerile de dinți și reduc inflamația gingiilor

Cuișoare pentru dinți și gingii:  rețete

Există 3 moduri prin care putem folosi cuișoarele pentru calmarea durerilor dentare: sub formă de pulbere (măcinate), cuișoare întregi, sau sub formă de ulei. Ultima variantă – uleiul de cuișoare acționează cel mai bine.

Pastă de cuișoare. Mai întâi se clătește gura cu apă și sare. Se macină 2-4 cuișoare prin râșnița de cafea, sau se zdrobesc manual în mojar. Se amestecă apoi cu puțină apă, cât să se obțină o pastă groasă și lipicioasă. Se aplică pe gingia inflamată sau pe dintele dureros, și se lasă să acționeze 10 minute. Pasta nu se înghite, ci se scuipă. Acest procedeu se poate folosi ca și remediu de urgență până la un consult stomatologic. Acest tratament nu este recomandat copiilor mici.

♣ Cuișoare întregi. Se clătește gura cu o soluție salină (apă cu sare), și se introduc 2-3 cuișoare în gură, cât mai aproape de zona dureroasă. Se țin câteva minute, până când încep să se înmoaie, apoi se mestecă ușor, pentru a elibera uleiurile eterice.

♣ Ulei de cuișoare. Se amestecă 2 picături de ulei esențial de cuișoare cu ½ linguriță de ulei de măsline și se înmoaie o bucată de vată în soluția obținută. Se aplică pe dintele dureros sau pe gingia umflată, și se ține câteva minute.

Cum funcționează

Cuișoarele au o aromă extrem de intensă, și de aceea se folosesc în doze mici la aromatizarea mâncărurilor. Eugenolul este una din substanțele regăsite în cuișoare care are proprietăți antibacteriene și anestezice puternice, prin care stopează durerea și scoate afară germenii. Deși este un remediu antic, eugenolul din cuișoare rămâne la fel de eficient și popular și astăzi, fiind utilizat de mulți medici stomatologic, într-o formă pură. Cuișoarele conțin de asemenea niveluri mari de uleiuri eterice și taninuri, benefice pentru ameliorarea durerilor.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]