Coada-calului: Preparate şi Tratamente

Coada-calului se dovedeşte a fi un leac miraculos pentru sănătatea omului, ascuns în natură printre mii şi mii de ierburi şi plante verzi. Această plantă medicinală are puterea de a trata o multitudine de boli şi de a ne ajuta să ne păstrăm tineri.

Are efecte formidabile de încetinire a procesului de îmbătrânire asupra organismului uman, atât la exterior, cât şi la interior.

Coada-calului: Preparate şi Tratamente

Coada-calului: Preparate şi Tratamente

Datorită conţinutului de siliciu organic, Coada-calului are capacitatea de menţine vasele de sânge puternice şi sănătoase, de a reda elasticitatea ţesuturilor şi a pielii, de a întări oasele şi de a creşte mobilitatea articulară.

Coada-calului are de asemenea calitatea de a îmbunătăţi funcţia cognitivă şi de a creşte atenţia, capacitatea de concentrare şi memoria. Pentru o cură de reîntinerire, se pot administra zilnic câte 3-6 linguriţe de Coada-calului, timp de 2-3 luni.

Preparate şi tratamente din coada–calului

Pentru vergeturi – se masează energic zonele afectate cu unguent de Coada-calului.

Pentru unghii – se iau câte 3-6 linguriţe de Coada-calului, timp de 1-2 luni.

Pentru păr – se fac clătiri ale părului cu infuzie combinată de Coada-calului, pentru combaterea mătreţii şi a mâncărimilor de la nivelul scalpului, stoparea căderii părului şi prevenirea despicării firelor.

Pentru piele – se beau câte un litru de infuzie combinată de Coada-calului pe zi, timp de 3 luni, pentru reglarea secreţiei glandei sebacee. Pentru vindecarea acneei şi a iritaţiilor pielii se pot aplica şi cataplasme pe zonele afectate.

Ceai de Coada-calului – se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită, timp de un minut. Se beau 2 căni de ceai pe zi. Ceaiul de Coada-calului tratează o sumedenie de boli:

• Amigdalită şi alte afecţiuni bucale – se face gargară cu ceai de Coada-calului
• Astm, polipi, dureri de cap
• Insuficienţă respiratorie
• Crampe la stomac
• Crize biliare, pancreatite
• Tensiune arterială
• Depresie, halucinaţii
• Afecţiuni ale prostatei
• Hemoroizi

 

Tinctura de Coada-calului – se prepară din 10 g de plantă şi 50 ml de alcool rafinat. Se pun la macerat timp de 2 săptămâni, la loc călduros, agitându-se recipientul zilnic.

Infuzia combinată de Coada-calului – se pun la macerat 4-6 linguriţe de pulbere de tulpină mărunţită, la un sfert de litru de apă, timp de 8 ore. Planta rămasă după filtrare se opărăşte într-un sfert de litru de apă, apoi se lasă la răcit. Se combină maceratul cu infuzia şi se foloseşte în special în tratamentele externe, sub formă de cataplasme sau spălături şi băi de şezut. Are efect de combatere a bacteriilor şi de tonifiere a ţesuturilor. Este un remediu natural de minune care combate mătreaţa. În acest caz, se spală părul zilnic cu infuzie de Coada-calului.

Pulberea de Coada-calului – se prepară prin măcinarea plantei uscate la râşniţa de cafea. Se iau câte 3-4 linguri de pulbere pe zi, pe stomacul gol.

Băile de şezut – se pun la macerat peste noapte două mâini de plantă într-un vas de 4-6 litri de apă rece. A doua zi se dă în clocot, se strecoară şi se adaugă în apa de baie. Se stă 20 de minute, puţin peste nivelul rinichilor. După baie este bine să se stea în pat, la căldură, pentru a favoriza transpiraţia.

Cataplasme cu Coada-calului – se pun la înmuiat 2-3 tulpini de plantă uscată în apă caldă, timp de 1-2 ore. Se aplică pe zona afectată, acoperindu-se cu un tifon pe deasupra. Se stă aşa timp de o oră.

Sucul de Coada-calului – se toacă 30 g de plantă proaspătă şi se pune într-un vas cu 30 ml de apă pentru un macerat de 30 de minute. Se stoarce apoi prin tifon şi se obţine o licoare verzuie pentru aplicări externe şi interne.

Precauţii

Oamenii de știință recomandă publicului larg să folosească această plantă doar sub formă de produse standardizate, controlate, din farmacii sau magazinele naturiste. Asta deoarece este foarte greu să faci diferența între speciile sigure și speciile periculoase. De pildă, specia Equisetum palustre, cunoscută și sub numele de barba-ursului este toxică și nu trebuie consumată intern.

Tratamentele cu Coada-calului nu sunt recomandate copiilor. Nu se administrează pe perioade mai lungi de 2 săptămâni. Atenţie! A nu se confunda cu Baba-ursului de Bahme (Equisetum palustre), care este o plantă toxică.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Ati scris ca se poate administra între 1 și 3 luni iar la sfârșit ca nu se poate administra mai mult de 2 săptămâni…care-i adevărul?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.