Iedera – Planta Sistemului Respirator, Digestiv, Articular

Iedera este una din cele mai vechi plante cu renume medicinal din întreaga lume. Este renumită de pe vremea dacilor, ca o plantă de leac pentru bolnavi de plămâni, dureri de piept, astm, sufocare, amețeli, dureri de cap, febră, boli de urechi, fracturi sau răni infectate. Țăranii români preparau iedera sub formă de fiertură, ceai din ramurile tinere sau frunze sub formă de comprese.

Iedera Hedera helix linn este singurul tip de iederă care poate fi ingerată și folosită în scop terapeutic. Celelalte soiuri sunt toxice pentru consum.

Iedera (Hedera helix)

Iedera (Hedera helix)

Iedera – indicații terapeutice

Frunzele de iederă sunt bogate în saponine, substanțe care sunt benefice îndeosebi pentru sistemul respirator (eliberarea bronhiilor, decongestionarea sinusurilor, tuse uscată, astm, boli respiratorii cronice, răceală), bacterii și infecții, paraziți, inflamații, artrită, infecții ale pielii și mâncărimi, sau exces de greutate. Potrivit cercetătorilor germani, iedera poate vindeca zeci de boli diferite. În Germania, în 2010, iedera a primit titlul de “planta anului”.

> Iedera și bolile respiratorii

Studiile cercetătorilor germani au dovedit eficiența iederei în îmbunătățirea stării de sănătate a bolnavilor de afecțiuni respiratorii cronice. După ce au primit extract de iederă, pacienții au putut să respire mai ușor și profund, și au resimțit o reducere a tusei.

Saponinele din această plantă dizolvă mucusul și stimulează producerea secrețiilor respiratorii naturale care previn tusea uscată.

> Iedera în cosmetică

Poate suna ciudat, dar iedera este considerată un ingredient minunat pentru produsele de îngrijire corporală. Este folosit adesea sub formă de extract pentru loțiuni de corp, șampoane, balsamuri și alte produse cosmetice naturiste. Iedera este incorporată mai ales în cremele anticelulitice.

> Infuzia din iederă pentru stomac, ficat și piele

Se prepară din 2 lingurițe de frunze și ramuri tinere de iederă uscate și mărunțite și 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat jumătate de oră, apoi se strecoară și se bea călduț, câte 3 căni pe zi, înainte de masă, timp de 3 săptămâni. Se poate face pauze de câte 7 zile între cure.

Infuzia de iederă este indicată în bacterii ale sistemului digestiv, intestinal, respirator sau ale pielii. Se poate bea și în caz de spasme gastrice sau probleme cu ficatul.

> Decoct de iederă pentru reumatism, crampe abdominale

Se prepară din 2 linguri de frunze proaspăt culese și o cană de apă. Se fierbe planta la foc mic un sfert de oră, adăugându-se cantitatea de apă care se evaporă în timpul fierberii. Se iau câte 15-20 de picături pe zi, pentru reumatism, dureri și hemoragii menstruale sau crampe abdominale. Decoctul de iederă se poate ține la frigider 3 zile maxim.

> Tinctura de iederă pentru tuse convulsivă, infecții ale urechilor

Se prepară dintr-o lingură cu vârf de plantă și 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se pune plana într-o sticlă sau borcan cu filet, și se toarnă peste alcoolul. Se închide ermetic și se lasă la macerat vreme de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează apoi și se pune 6 zile la frigider, pentru decantare. Se strecoară din nou, și tinctura astfel obținută se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se iau câte 20-30 de picături, de 2-3 ori pe zi înainte de masă. Tratamentul durează 2-3 săptămâni, cu o pauză de 7 zile, și se poate relua la nevoie. Este un leac bun pentru tuse convulsivă și infecții, fiind o plantă analgezică, antiinflamatoare, antiseptică și sedativă.

Iedera (Hedera helix)

Iedera (Hedera helix)

> Pulberea de iederă pentru ficat și afecțiuni gastrice

Se macină fin frunze uscate de iederă, și pulberea obținută se ia dimineața și seara, câte o linguriță, înainte de masă. Se poate dizolva în suc natural sau cu miere. Cura se ține 30 de zile, pentru boli de ficat și de stomac.

> Vin de iederă pentru dureri articulare, reumatism

Se pun 100 g de frunze de iederă într-o sticlă și se toarnă peste un litru de vin. Se închide ermetic și se lasă la macerat 10 zile, agitându-se de 3 ori pe zi. Se strecoară apoi și se păstrează în locuri umbroase. Se iau din acest vin câte 2 linguri pe zi, dimineața și seara, timp de 6 săptămâni, pentru reumatism, dureri de gută și dureri articulare.

> Ulei de iederă pentru celulită

Se pun 30 g de frunze și tulpinițe de iederă în 100 ml de ulei de măsline într-un vas. Se pune vasul la fiert pe baie de aburi 3 ore, completând mereu apa care se evaporă. Se lasă apoi la răcit și se filtrează. Uleiul se pune în sticluțe mici, la locuri întunecoase. Se aplică extern, pentru răni și celulită, ca cicatrizant și emolient pentru piele.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. asta nu e edera e vita de vie .

  2. O pagina f interesanta si ff utila grazieeeee!

  3. EU AM FOLOSIT-O IMPOTRIVA CELULITEI. A FUNCTIONAT DE MINUNE !!!!

  4. Leac pt. bolnavii de iubire oarba…!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.