Valeriana reduce tensiunea psihică, echilibrează emoțiile, atenuează tulburările cardiovasculare

Articol bazat pe studii științifice

Valeriana este cunoscută pentru capacitatea ei de a ameliora tulburările de somn și tulburările de anxietate. Studiile au confirmat că această plantă are efecte neurofiziologice.

Valeriana reduce tensiunea psihica, echilibrează emoțiile

Valeriana reduce tensiunea psihica, echilibrează emoțiile

Valeriana – planta care aduce somnul și alungă anxietatea

Valeriana este folosită în diferite sisteme de medicină tradițională ca sedativ, tranchilizant și somnifer blând.

Mai multe cercetări au arătat că preparatele din această plantă îmbunătățesc considerabil calitatea somnului.

Reduc insomnia, stresul psihologic și tensiunea psihică. Echilibrează stările psiho-emoționale. Mai mult decât atât, ameliorează tulburările de natură cardiovasculară și digestivă.

Rădăcina de valeriană conține peste 150 de compuși, precum uleiuri volatile, ketone, fenoli, esteri iridoide, alcaloizi, acid valeric, acid aminobutiric, arginină, tirozină, glutamină.

Electroencefalografiile au arătat că planta reduce latența somnului (intervalul necesar pentru cufundarea în somn), dimunuează trezirile și crește durata somnului. Datele din studiile științifice sugerează că valeriana ar putea fi cel mai eficient agent pentru asistarea somnului.

Acționează în mod similar calmantelor de sinteză

Principalii compuși din rădăcina de valeriană sunt acetatul de bornil monoterpen și acidul valerenic. Aceștia acționează direct asupra corpului amigdaloid al creierului. Acidul valerenic împiedică descompunerea GABA și induce o stare de sedare ușoară.

Valepotriații și acidul valerenic sunt răspunzători pentru efectele sedative și anxiolitice. Valeriana crește numărul de receptori ai acidului gama-aminobutiric A. Efectul valerianei asupra GABA) este similar medicamentelor din clasa benzodiazepinelor (ex. Xanax, Valium, Anxiar).

Compușii din valeriană cresc concentrația de GABA și reduc activitatea sistemului nervos central.

Citește și – Valeriana, planta care ajută la dobândirea liniștii interioare

Datorită faptului că interferează cu neurotransmițătorii noradrenergici și dopaminergici, valeriana ar putea ajuta la stabilizarea stării de spirit și combaterea depresiei.

Valeriana – utilă în afecțiunile care necesită sedare

Activitățile valerianei sugerează că această plantă poate fi utilă în afecțiunile în care este necesară sedarea sau tranchilizarea.

Valeriana îmbunătățește somnul la diverși pacienți, precum cei cu dializă sau scleroză multiplă. S-a dovedit eficientă în anxietatea și depresia cauzate de menopauză.

Extractele din rădăcina de valeriană sunt folosite în Germania, Belgia, Italia și Franța în tratarea tensiunii nervoase și a stresului, a tulburărilor de somn și a anxietății.

Tinctura de valeriană – rețetă

Cea mai eficientă formă de administrare a plantei este tinctura. Efectul este mult mai rapid decât în cazul capsulelor sau ceaiului.

Ingrediente

  • 20 de linguri de pulbere de rădăcină de valeriană
  • 500 ml de alcool de 70%

Mod de preparare

Pulberea de valeriană se pune într-un borcan de sticlă. Se toarnă alcoolul și se amestecă bine. Se lasă la macerat timp de 10-12 zile într-un loc călduros. Conținutul trebuie agitat de 2-3 ori pe zi.

După trecerea perioadei de macerare, alcoolul se strecoară și se păstrează în sticle de culoare închisă. Se administrează câte 30 de picături, puse în apă sau ceai, de 3 ori pe zi. 

Dacă aveți gastrită sau ulcer gastric, evitați tincturile cu alcool. 

Citește și – Valeriana potolește palpitațiile inimii și dă un somn liniștit

Somnifer fără efecte secundare 

Studiile nu au raportat reacții adverse severe în urma administrării de valeriană la vârstele cuprinde între 7 și 80 de ani. FDA consideră valeriana un supliment alimentar sigur pentru consum, fără contraindicații.

Surse articol:

1. Shinjyo N, Waddell G, Green J. Valerian Root in Treating Sleep Problems and Associated Disorders-A Systematic Review and Meta-Analysis. J Evid Based Integr Med. 2020 Jan-Dec;25:2515690X20967323. doi: 10.1177/2515690X20967323. PMID: 33086877; PMCID: PMC7585905.
2. Roh D, Jung JH, Yoon KH, Lee CH, Kang LY, Lee SK, Shin K, Kim DH. Valerian extract alters functional brain connectivity: A randomized double-blind placebo-controlled trial. Phytother Res. 2019 Apr;33(4):939-948. doi: 10.1002/ptr.6286. Epub 2019 Jan 10. PMID: 30632220.
3. Houghton PJ. The scientific basis for the reputed activity of Valerian. J Pharm Pharmacol. 1999 May;51(5):505-12. doi: 10.1211/0022357991772772. PMID: 10411208.
4. Tammadon MR, Nobahar M, Hydarinia-Naieni Z, Ebrahimian A, Ghorbani R, Vafaei AA. The Effects of Valerian on Sleep Quality, Depression, and State Anxiety in Hemodialysis Patients: A Randomized, Double-blind, Crossover Clinical Trial. Oman Med J. 2021 Mar 31;36(2):e255. doi: 10.5001/omj.2021.56. PMID: 33936782; PMCID: PMC8077445.
5. Mariana Borloveanu, Valeriana, Leacuri Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 110

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.