Cimșirul – planta de gard pe care o poți folosi împotriva cancerului

Articol bazat pe studii științifice

Cimșirul crează un gard viu foarte frumos și bogat în parcuri și grădini. Însă, dincolo de aspectul său ornamental se află un potențial terapeutic însemnat.

Cimsirul – planta de gard pe care o poti folosi impotriva cancerului

Cimsirul – planta de gard pe care o poti folosi impotriva cancerului

Cimșirul (Buxus sempervirens) poate fi utilizat împotriva bolilor canceroase. Fitoterapeutul Constantin Milică, doctor în fiziologie vegetală, spunea că frunzele tinere ale acestei plante stopează creșterea și înmulțirea celulelor canceroase.

Prin faptul că inhibă multiplicarea anormală a celulelor și transformarea lor în celule maligne, se comportă ca un agent antitumoral.

Cimșirul în medicina tradițională

Cimșirul a fost utilizat în trecut ca sedativ, ca înlocuitor al chininei în tratamentul malariei și ca remediu pentru sifilis. Era de asemenea folosit în reumatism, artrită, infecții ale ductului biliar, diaree, febră și ulcerații ale pielii.

Studiile recente au arătat că această plantă veșnic verde conține peste 200 de alcaloizi steroidieni. În ultimii ani a început să fie cercetată pentru potențialul său anticancerigen.

Un aliat puternic în boala canceroasă 

Unul din alcaloizii săi are un puternic efect de inhibare a dezvoltării și diviziunii celulare în cancer. Acest compus se numește „buxenina G2”.

Un studiu apărut în anul 2013 în jurnalul „PloS One” a arătat că extractul acetonic de Buxus întrerupe ciclului celular, induce apoptoza și autofagia în celulele cancerului de sân agresiv. Planta a demonstrat o activitate citotoxică importantă.

Un studiu recent, publicat în 2023 în jurnalul „Frontiers in Pharmacology” a demonstrat că cimșirul împiedică înmulțirea celulelor canceroase umane.

Extractul hidroalcoolic de Buxus uscat a dovedit efecte antiproliferative în melanom, carcinomul colorectal și cancerul de prostată. Planta afectează fluxul autofagic, inducând moartea celulelor canceroase.

Cum se folosește cimșirul în cancer

Dacă aveți acces la o tufă de cimșir, nu ezitați să o întrebuințați în scop terapeutic. Se taie vârfurile verzi ale ramurilor cu un foarfece. Se pun la uscat în condiții naturale, fără vânt sau altă sursă de ventilație.

Ceai de cimșir

Din frunzulițele uscate se face un decoct. Se folosește 1 linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă. Se pune apa la fiert și se adaugă planta. După 2 minute de fierbere se stinge focul. Se pune capacul și se lasă la infuzat timp de 5 minute, după care se strecoară.

Citește și – Cancerul se tratează greu dar se previne ușor – Dr. Pavel Chirilă 

Dacă pacientul se confruntă cu o stare de greață și rău care nu îi permite să bea acest ceai, se poate adăuga cu puțină miere naturală. Doza recomandată de dr. Milică este de 2 căni pe zi. Însă este important să faceți acest tratament sub supravegherea unui medic sau specialist.

Eficiența acestui tratament depinde de cât de avansat este boala și de puterea organismului de a duce mai departe lupta cu cancerul.

Tinctură de cimșir

Prof. dr. Constantin Pârvu recomanda la rândul său o rețetă din cimșir împotriva cancerului. Este vorba despre o tinctură.

Vârfurile fragede de ramuri de buxus se taie de circa 3-4 cm. Apoi frunzulițe se taie mărunt cu foarfecele în 2-3 bucățele. Se pun într-un borcan și se toarnă peste ele alcool de 50 de grade, cât să le întreacă aproape cu un deget.

Se lasă 5 zile la macerat, apoi se adaugă încă pe atât glicerină (sau o soluție din apă și alcool de 50 de grade amestecate în cantități egale). Se lasă 3 săptămâni la macerat, apoi se filtrează.

Citește și – Plante care nu fac niciodată cancer și care ajută la tratarea cancerului la om

Din tinctura obținută se consumă câte 20 de picături, de 3 ori pe zi. Prima doză se ia dimineața, a doua se ia la ora 12:00, iar ultima seara. Dr. Pârvu a urmat acest tratament o lună, apoi a continuat o perioadă cu 2 doze pe zi și apoi doar cu una pe zi.

Din cauza toxicității acestei plante, este recomandat să cereți sfatului unui specialist înainte de a începe un tratament cu cimșir. 

Surse articol:

1. Ait-Mohamed O, Battisti V, Joliot V, Fritsch L, Pontis J, Medjkane S, Redeuilh C, Lamouri A, Fahy C, Rholam M, Atmani D, Ait-Si-Ali S. Acetonic extract of Buxus sempervirens induces cell cycle arrest, apoptosis and autophagy in breast cancer cells. PLoS One. 2011;6(9):e24537. doi: 10.1371/journal.pone.0024537. Epub 2011 Sep 15. PMID: 21935420; PMCID: PMC3174189.
2. Prof. dr. Univ. Constantin Milică, Cancerul poate fi învins cu frunze de buxus, Herbalrom: https://herbalrom.ro/cancerul-poate-fi-invins-cu-frunze-de-buxus/
3. Volpe AR, Carmignani M and Cesare P (2023) Hydroalcoholic extract of Buxus sempervirensshows antiproliferative effect on melanoma, colorectal carcinoma and prostate cancer cells by affecting the autophagic flow.  Pharmacol. 14:1073338. doi: 10.3389/fphar.2023.1073338
4. Otilia Teposu, Leacuri de viață lungă: http://arhiva.formula-as.ro/2016/1219/stil-de-viata-100/leacuri-de-viata-lunga-20804-print

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.