Turmericul ajută la micșorarea fibromului uterin (studii)

Articol bazat pe studii științifice

O recenzie apărută în jurnalul „Frontiers in Pharmacology” în anul 2022 a arătat că există anumite plante și formule cu activitate anti-fibrom uterin.

Acestea ar putea fi folosite ca alternative la tratamentul clasic. Una din ele este turmericul.

Turmericul ajuta la micsorarea fibroamelor uterine

Turmericul ajuta la micsorarea fibroamelor uterine: Brgfx

Studiile sugerează că această plantă poate reduce dimensiunea fibroamelor uterine și ameliora simptomatologia.

Turmericul – o plantă cu efecte antitumorale

Turmericul (Curcuma longa) este folosit în medicina tradițională din Asia și India încă din antichitate. Combate bolile de ficat, tulburările digestive, artrita, alergiile, infecțiile respiratorii, depresia și alte boli.

De fapt, în medicina tradițională chineză, turmericul este inclus în formula unui ceai pentru micșorarea tumorilor.

Adepții acestui tip de medicină consideră că firomul uterin este rezultatul unui deficit de energie vitală (qi) și al stazei sangvine. Turmericul acționează ca un tonic qi natural.

În Ayurveda, turmericul este principalul ingredient din formula „Haridra Khanda”, care atenuează simptomele de fibrom uterin și reduce dimensiunile acestuia.

Mecanisme de acțiune împotriva fibromului uterin

Extractele de turmeric protejează împotriva fibroamelor induse de stresul oxidativ. Speciile de radicali liberi care provoacă stres oxidativ induc proliferarea celulelor mușchilor netezi ai leiomiomului.

Principalul compus responsabil pentru beneficiile sale este curcumina. Acest polifenol crește enzimele antioxidante (catalaza, dismutaza superoxidaza și glutation).

Turmericul acționează așadar împotriva fibromatozei uterine prin efectele sale antioxidante puternice. Are de asemenea un rol protector important, contribuind la prevenirea dezvoltării fibroamelor.

Mai multe studii au demonstrat activitatea anti-fibrom a curcuminei. Într-un studiu in vitro, realizat pe linii celulare de leiom uterin prelevate de la șobolani, curcumina a inihbat proliferarea celulelor fibromului și a crescut apoptoza.

Curcumina reduce ERK1 și ERK2 – proteine implicate în proliferarea și supraviețuirea celulară și în fiziopatologia fibroamelor uterine.

Aceste două proteine sunt supraexprimate în leiom. De aceea, reducerea acestor proteine poate avea un rol important în combaterea fibromului uterin.

Leiomul este o tumoră benignă corelată cu o producție excesivă de proteine ECM. Una din ele este fibronectina, pe care curcumina o reduce.

Potrivit unui studiu din 2017, curcumina inhibă semnificativ expresia receptorilor de ECM în cancerul pulmonar și reduce producția de ECM.

Curcumina micșorează fibroamele uterine prin faptul că se leagă de receptorul PPAR-gamma, care micșorează dimensiunea tumorii și reduce creșterea acesteia.

Alte cercetări susțin că turmericul reduce efectele estrogenului în unele celule canceroase sensibile la hormoni.

Turmericul este un antiinflamator puternic, aceasta fiind o altă cale prin care ajută la tratarea fibromatozei uterine.

Dozele folosite în studii

La pacientele care au luat câte 1,2 g de curcumină pe zi, mărimea, volumul și activitatea proliferativă a fibromului uterin au scăzut semnificativ. Durata curei a fost de 6 luni.

Într-un alt studiu, publicat în 2013, volumul fibromului uterin a scăzut în urma administrării a 1,35 g de curcumină pe zi, timp de 3 luni.

Cum se folosește turmericul în fibromul uterin

Pentru a fi absorbită eficient în fluxul sangvin, curcumina trebuie administrată împreună cu o sursă de grăsime sănătoasă (avocado, ulei de măsline, ulei de cocos).

La fel de bun este piper negru. Substanța sa activă (piperina) crește absorbția curcuminei cu aproape 1000%.

Este nevoie de o cură lungă (1-2 luni sau mai mult) pentru a vedea efecte.

Puteți lua suplimente de curcumină sau puteți consuma pulbere de turmeric. Doza folosită în studii este de 1,200 mg – 1.300 grame pe zi. Dacă o capsulă de turmeric are 400 mg de curcumină, luați 3 pe zi.

În cazul în  care vreți să consumați pulbere de turmeric, țineți cont de faptul că 1 linguriță are 200 mg de curcumină. Ar trebui să consumați 6 lingurițe pe zi pentru a ajunge la doza folosită în studiile de mai sus.

Precauții și contraindicații

Înainte de a începe un tratament cu turmeric pentru fibrom uterin, consultați lista de contraindicații:

Cine nu are voie să consume turmeric (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)

Alte remedii pentru fibrom uterin

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturiste pentru fibrom uterin:

Ceaiul verde reduce fibromul uterin, chisturile ovariene și endometrioza
Coada-șoricelului vindecă fibromul uterin 
Tratament cu tătăneasă pentru fibrom uterin
Fibrom uterin – 6 tratamente naturiste cu plante
Chist ovarian sau uterin, fibrom uterin – tratamente naturiste
Chisturi ovariene, fibrom, endometrioză, noduli – comprese cu ulei de ricin

Surse articol:

1. Turmeric vs. Fibroids. How long does it take? Public Health.com: https://www.publichealth.com.ng/how-long-does-it-take-turmeric-to-shrink-fibroids/
2. Arip, Vi Lien Yap, Mogana Rajagopal, Malarvili Selvaraja, Dharmendra Sasikala Chinnapan, Evidence-Based Management of Uterine Fibroids With Botanical Drugs-A Review, Front. Pharmacol., 22 June 2022 Sec. Ethnopharmacology, Volume 13 – 2022 | https://doi.org/10.3389/fphar.2022.878407: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.878407/full
3. Nicole Spiridakis, Claudia Thompson, How much curcumin is there in powdered turmeric? LIVESTRONG: https://www.livestrong.com/article/543411-how-much-curcumin-is-there-in-powdered-turmeric/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.