Ceaiul de schinduf previne osteoporoza și cancerele la femeile de vârsta a treia

Schinduful nu este o plantă străină de țara noastră. Vracii daci îl foloseau pentru afecțiunile digestive și pectorale, ulcere și răni. Denumirea dacică era „scindof”.

Cercetătorii o numesc „o plantă mică, cu beneficii mari”. O putem procura de la magazinele cu profil naturist.

Ceaiul de schinduf previne osteoporoza si cancerele la femeile de varsta a treia

Ceaiul de schinduf previne osteoporoza si cancerele la femeile de varsta a treia

Cercetătorii o numesc „o plantă mică, cu beneficii mari”. O putem procura de la magazinele cu profil naturist.

Ce este schinduful?

Schinduful (Trigonella foenum-graecum) face parte din familia Fabaceae, fiind înrudit cu fasolea și alte leguminoase.

Crește în vestul Asiei, sud-estul Europei, dar și în orașele din sud-estul României. Este cultivată și de alte popoare, precum India, Egipt, Maroc, Liban și țările mediteraneene.

Schinduful este folosit atât ca plantă culinară, cât și ca plantă medicinală. Utilizările sale terapeutice sunt citate în scrierile de medicină tradițională din China și India (Ayurveda).

Studiile moderne au readus această plantă în atenție după diverse investigații ale compoziției chimice și proprietăților sale farmacologice.

Schinduful – proprietăți și beneficii

Conține diverși compuși și fitonutrienți cu relevanță medicinală: steroizi, alcaloizi, polifenoli, flavonoide, saponine.

Cercetările preclinice și clinice au subliniat utilitatea schindufului În:

→ diabet
→ hiperlipidemie
→ obezitate
→ boli inflamatorii
→ cancer
→ infecții fungice

Schinduful susține sănătatea femeilor la bătrânețe

Oamenii de știință notează aportul acestei plante în ceea ce privește sănătatea femeilor.

Despre acest aspect vorbește și cercetătorul român Eugen Giurgiu, care o recomandă femeilor de vârsta a treia. Consideră că schinduful sprijină procesul de îmbătrânire a femeilor.

Autorul spune că ceaiul de schinduf poate fi de mare ajutor după menopauză, când femeile au un risc crescut de boli osoase și cancere hormonale.

Previne osteoporoza, prolapsul uterin și cancerele hormonale

Schinduful previne pierderea calciului și reduce riscul de osteoporoză.

De asemenea, planta acționează ca un tonic tisular. Prin faptul că păstrează tonicitatea țesuturilor, preîntâmpină coborârea uterului și apariția prolapsului uterin.

Mai mult decât atât, schinduful diminuează șansele dezvoltării cancerului ovarian și cancerului la sân.

Toate aceste probleme cu care se confruntă femeile de vârstă menopauzală se datorează scăderii nivelului de estrogen.

Schinduful are un important efect de reglare endocrină.

Citește și – Ceaiul de semințe de fenicul și schinduf scade apetitul și consumul de mâncare la femeile supraponderale (studii)

Sunt și alte motive pentru care ar trebui să includeți planta în dietă. Unul din ele este menținerea forței musculare.

Altul este prevenirea obezității și a altor tulburări metabolice. Ceaiul de schinduf taie pofta de mâncare.

Cum se face cura cu schinduf

Dr. Eugen Giurgiu recomandă o cură de 30 de zile cu ceai de schinduf.

Planta se prepară sub formă de infuzie combinată. Se pune 1 linguriță de semințe mărunțite la macerat în 100 ml de apă.

Se lasă peste noapte. A doua zi, se strecoară. Peste semințe se adaugă 150 ml de apă curată și se pun într-un ibric, pe foc.

Citește și – Alimente care ajută la scăderea sau reglarea glicemiei

Când atinge punctul de fiebere, se stinge aragazul și se acoperă cu capacul. Se lasă un sfert de oră la infuzat, după care se filtrează.

Când s-a răcorit, se combină cu primul extract (obținut prin macerare). Se beau câte 3 căni de ceai pe zi. Este indicat ca administrarea să se facă la un sfert de oră de începerea mesei.

Pentru a face ceaiul de schinduf să fie mai plăcut la gust, puteți pune la momentul preparării câteva plante aromatice, precum fenicul, busuioc sau scorțișoară.

Precauții și contraindicații

Nu depășiți dozele indicate, deoarece schinduful poate deveni toxic. Este contraindicat persoanelor cu afecțiuni renale și femeilor însărcinate.

Se impune precauție la diabetici, deoarece schinduful scade mult glicemia.

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Schinduful, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, București, 2019, pp. 216-225
2. Nagulapalli Venkata KC, Swaroop A, Bagchi D, Bishayee A. A small plant with big benefits: Fenugreek (Trigonella foenum-graecum Linn.) for disease prevention and health promotion. Mol Nutr Food Res. 2017 Jun;61(6). doi: 10.1002/mnfr.201600950. Epub 2017 Apr 27. PMID: 28266134.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.