Ghinţura Galbenă (Genţiana Lutea) – O Plantă cu Proprietăţi Magice

Ghinţura galbenă (Genţiana lutea) se mai numeşte în cultura populară fierea pământului sau ghimbere de munte. Este o iarbă vindecătoare, descoperită acum 2.000 de ani şi utilizată în medicina naturistă ca remediu pentru ficat, stomac şi depresie. Ghinţura galbenă este de fapt un monument al naturii, o specie rară în lume, ocrotită de lege.

Ghinţura Galbenă (Gentiana-lutea)

Ghinţură Galbenă (Gentiana-lutea)

Genţiana lutea – Proprietăţi şi efecte terapeutice

Genţiana lutea înfloreşte vara, în iulie-august şi se recoltează până toamna. Rădăcina şi rizomii sunt folosiţi în scop medicinal, datorită compoziţiei cu efecte terapeutice puternice: principii amare, taninuri, substanţe minerale, pectine, acizi, enzime şi mucilagii.

Genţiana este un tonic amar excelent pentru afecţiunile hepatice, pentru boli digestive, paraziţi intestinali, gripă sau depresie. Una din cele mai importante calităţi ale acestei plante este capacitatea de a apăra corpul de microbi şi infecţii. Ghinţura galbenă este folosită şi la prepararea băuturilor alcoolice, datorită aromei deosebite.

Rădăcina de genţiană şi angelica sunt printre plantele renumite pentru proprietăţile magice, vindecătoare de suflet. Rădăcina de genţiană are efecte „exorcizante”, şi era folosită din timpurile străvechi pentru alungarea răului din trup, şi mai ales de la inimă. Pentru întărirea trupului şi revigorare, se poate urma un tratament de 14 zile cu pulbere de genţiană, câte o jumătate de linguriţă, de 4 ori pe zi.

Hipotiroidie

Se iau câte 4 linguriţe de tinctură de genţiană pe zi, timp de 3 luni, urmate de 15-30 de zile pauză. Genţiana stimulează metabolismul şi secreţia hormonilor tiroidieni.

Balonare, constipaţie, indigestie

Amarogentina este principul amar regăsit în rădăcina acestei plante, care acţionează ca un tonic digestiv extrem de puternic. Se recomandă maceratul preparat la rece de genţiană, câte un sfert de pahar, de 4 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Tratamentul durează 3-6 săptămâni. Persoanele afectate frecvent de indigestie, pot lua câte o linguriţă de tinctură de genţiană, în puţină apă, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă.

Gastrite

Se ia câte o linguriţă de tinctură de genţiană înainte de mese, timp de 4-6 săptămâni. Este un tratament recomandat în special pentru gastrita hipoacidă şi anaciditate gastrică.

Afecţiuni ale ficatului

Datorită substanţelor amare, rădăcina de genţiană lutea este un leac binefăcător pentru ficat: stimulează, întăreşte şi regenerează celula hepatică. Pentru combaterea heptatitei de tip A, cronice şi acute, precum şi pentru persoanele care au suferit o hepatită severă, se poate lua câte o jumătate de linguriţă de pulbere de fierea pământului, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul se poate ţine 6-12 săptămâni.

Criză biliară, dischinezie biliară, litiază biliară

Se ia câte o linguriţă de tinctură de genţiană, dizolvată într-un sfert de pahar de apă, o dată dimineaţa la trezire, şi încă de 2-4 ori cu 15 minute înainte de mesele zilei. Persoanele afectate de probleme cu bila pot urma un tratament cu tinctură de genţiană timp de 3 săptămâni. Este cel mai eficient remediu naturist pentru evacuarea bilei. Rezultatele se văd imediat. În cazul bolilor cronice, tratamentul durează 2 luni, urmat de 2 luni de pauză. În paralel, se pot bea ceaiuri din rostopască, cicoare sau coada-şoricelului.

Gentiana-punctata Cancer

Cancer bucal. Se recomandă gargara cu decoct combinat de genţiană, de 3 ori pe zi, un sfert de oră. Cura se poate urma o lună, cu 15 zile pauză.

Cancer de piele. Se aplică zilnic cataplasme cu o pastă preparată din pulbere de rădăcină de genţiană şi apă călduţă. Cu un tifon, se ţine pe locul afectat 1-3 ore.

Răni care se vindecă greu

Se pun comprese cu tinctură de genţiană direct pe rană, pentru oprirea sângerării. Când apare cicatricea, se aplică şi cataplasme cu genţiană, pentru o regenerare extrem de rapidă.

Contraindicaţii şi precauţii

Nu se recomandă în caz de diaree, gastrită hiperacidă, ulcer gastroduodenal în forme acute, sau femeilor gravide.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.