Sirop din plante pentru bronșitele uscate – Ovidiu Bojor

Bronșita este o infecție a tractului respirator inferior. Ea duce la inflamarea tuburilor bronșice din plămâni.

În majoritatea cazurilor este vorba despre o bronșită acută, care trece de la sine a fi nevoie de un tratament cu antibiotice.

Sirop bronsita

Cel mai supărător simptom al acestei infecții este tusea, care aduce pacientul într-o stare de moleșeală și oboseală. De aceea, principalul remediu recomandat în bronșita acută este repaosul și odihna.

Este indicat ca bolnavul să stea întins în pat, cu capul ridicat pe mai multe perne. Acest lucru va ajuta la eliminarea mucusului și ușurarea respirației.

Un alt remediu util în bronșite este hidratarea corespunzătoare. Febra, respirația accelerată, secrețiile nazale abundente duc la pierderea lichidelor din corp. Din cauza deshidratării, bolnavul se poate simți amețit, confuz. Simptomele însele pot deveni mai puternice.

Citește și Ceaiuri pentru bronșita cronică

Ce lichide sunt recomandate în afecțiunile respiratorii? Apa, sucurile de fructe (fără zahăr adăugat), supele calde, fructele și legumele zemoase și ceaiurile din plante.

Sirop pentru bronșită – rețetă

Ingrediente ceaiuri:

• decoct din 6 g de rădăcină de ciuboțica cucului la 180 ml de apă

• decoct din 5 g de rădăcini de lemn dulce la 120 ml de apă

• infuzie din 5 g de flori de ciuboțica cucului la 100 ml de apă

• infuzie din 5 g de fructe de anason la 100 ml de apă

Preparare

Preparați ceaiurile conform detaliilor de mai sus. Decoct înseamnă fierbere de 10-20 de minute. Decoctul este modul de preparare indicat pentru majoritatea rădăcinilor. Pentru părțile superioare ale plantelor (frunze și flori) se recomandă infuzarea.

Ingrediente sirop:

• 300 g de zahăr
• 2 aspirine

După ce ați preparat toate ceaiurile, strecurați-le și amestecați-le. Puneți ceaiul mixt într-o cratiță și adăugați zahărul și comprimatele de aspirină.

Puneți vasul pe foc și lăsați lichidul să fiarbă la foc mic preț de 10 minute, sau până când se dizolvă zahărul.

Turnați siropul rezultat în sticle de sticlă (preferabil închise la culoare, pentru ca siropul să reziste mai bine). Păstrați-l undeva la rece.

Mod de administrare

Copii cu vârsta de 2-5 ani: 1 linguriță de sirop, de 3 ori pe zi

Copii de 6-10 ani: 1 lingură de 3 ori pe zi

Adulți: 2 linguri de sirop, o dată pe oră

Ciuboțica-cucului – un expectorant natural eficient

În una din cărțile coordinate de academicianul Ovidiu Bojor – „Afecțiunile Aparatului Respirator”, ciuboțica-cucului ocupă un loc important în categoria expectorantelor naturale.

Această plantă conține compuși care ajută atât la fluidizarea secrețiilor bronșice, cât și la stimularea expectorației.

Citește și Răcit, gripat? Remedii care te pun repede pe picioare – Ovidiu Bojor

Din acest motiv, ciuboțica cucului poate fi utilă și în bronșitele acute, și în cele cronice. Cel mai simplu mod de preparare este sub formă de infuzie. Se folosesc 2 lingurițe de flori la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, se strecoară și se adaugă miere de albine.

Citește și Tuse, bronșită și astm – leacuri Maria Treben

Doza zilnică recomandată este de 2-3 căni pe zi. Copiii vor bea doar 1 cană, repartizată în mod egal pe parcursul zilei.

Precauții și contraindicații

Dr. farm. Ovidiu Bojor atrage atenție că speciile de ciuboțica-cucului trebuie administrate în dozele recomandate. În doze prea mari, planta poate cauza vărsături.

Surse:

1. Hannah Nichols, Debra Rose Wilson, Ten home remedies for bronchitis, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316410.php

2. Ovidiu Bojor, Expectorante, Afecțiunile Aparatului Respirator. Terapii Complementare, Editura Fiat Lux, pp. 38-39

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.