APĂ de GURĂ din ECHINACEA

Botanista americană Rosemary Gladstar scrie în una din cărțile sale că echinacea este unul din cei mai puternici stimulatori ai imunității. Eficiența sa a fost demonstrată în numeroase studii științifice.

Este una din cele mai vechi plante utilizate împotriva infecțiilor. Popularitatea ei a început să scadă odată cu descoperirea antibioticelor, și a început să crească din nou în prezent, datorită ineficienței antibioticelor împotriva anumitor patogeni rezistenți.

Apa de gura din echinacea

Echinacea întărește prima linie de apărare a corpului împotriva patogenilor și a infecțiilor, reprezentată de celulele T și macrofagele. A demonstrat efecte antiinflamatoare și antivirale (inclusiv împotriva virusului HIV). Conține compuși polifenolici, acid cicoric, alkamide și alte substanțe care atacă fungii în mod direct și activează anumiți compuși care reduc inflamațiile din corp.

Cel mai des este folosită în răceli și gripe, însă poate fi utilă și împotriva altor tipuri de infecții, precum infecții ale tractului urinar, ale urechii și ale gâtului. Uneori este folosită și pentru afecțiunile pielii: furuncule, răni sau arsuri.

Poate fi utilizată sub formă de tinctură, ceai sau spray, pentru afecțiunile respiratorii (dureri în gât, răceală, gripă, viroză). Din echinacea se poate obține o apă de gură naturală utilă în inflamațiile gingivale și afecțiunile bucale.

Studiile mai vechi au arătat că folosirea unei ape de gură pe bază de echinacea, soc și gotu kola, de 3 ori pe zi, timp de 12 zile, ar putea împiedica înrăutățirea bolilor gingivale. Este nevoie însă de mai multe cercetări pentru confirmarea acestor rezultate.

Un publicat în anul 2017 a arătat că apa de gură din echinacea a fost mai eficientă în reducerea florei microbiene orale la pacienții aflați sub îngrijire la terapie intensivă decât Clorhexidina. Pacienții intubați (cu ventilație artificială) au un risc mai mare de pneumonie din cauza formării de plăci orale și a faptului că gura lor este deschisă mult timp. La pacienții cu afecțiuni acute, flora orală normală tinde să conțină bacili gram-negativi și Stafilococ auriu

Apă de gură din echinacea – rețetă

Ingrediente

• 120 ml de tinctură de echinacea
• 90 ml de apă distilată
• 2-3 picături de ulei esențial de mentă

Preparare

Amestecați apa cu tinctura de echinacea și uleiul esențial. Transferați soluția obținută într-o sticlă (de apă de gură) și păstrați-o la rece.

Mod de utilizare

Umpleți o jumătate de pahar cu apă călduță și adăugați 1-2 lingurițe de apă de gură. Amestecați și folosiți soluția la clătirea gurii. Nu înghițiți.

Surse bibliografice:

1. WebMD, Echinacea: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-981/echinacea

2. Diane F Birt, Mark P Widrlechner, Carlie A LaLone, Lankun Wu, Jaehoon Bae, Avery KS Solco, George A Kraus, Patricia A Murphy, Eve S Wurtele, Qiang Leng, Steven C Hebert, Wendy J Maury, and Jason P Price, Echinacea in infection, American Journal of Clinical Nutrition. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2262947/

3. Mehdi Safarabadi, Ehsanollah Ghaznavi-Rad, Abdolghader Pakniyat, Korosh Rezaie, and Ali Jadidi, Comparing the Effect of Echinacea and Chlorhexidine Mouthwash on the Microbial Flora of Intubated Patients Admitted to the Intensive Care Unit, Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2017 Nov-Dec; 22(6): 481–485: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5684798/

4. Rosemary Gladstar, Apă de gură cu Echinacea, Plante medicinale pentru boli comune, Editura Litera, București, 2016, pp. 39-40

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.