MĂCEȘELE – campioanele vitaminelor (beneficii și utilizări)

Lăudate pentru calitățile lor medicinale impresionante, măceșele sunt folosite în scop terapeutic încă din antichitate. 

Au fost supranumite „campioanele vitaminelor” datorită conținutului bogat în vitamina C, bioflavonoide și mulți alți nutrienți care ajută la revitalizarea organismului.

Macesele campioanele vitaminelor

Măceșele – tonic extraordinar și remediu universal 

Cantitatea de vitamina C din măceșe depășește de 20 de ori pe cea din lămâi. 100 g de măceșe pot conține între 400 și 5.000 mg de vitamina C. În plus, sunt bogate în vitaminele A și B, magneziu, zinc și cupru. 

Administrate în orice formă, măceșele sunt benefice pentru protejarea corpului împotriva infecțiilor. Hildegard von Bingen recomanda de asemenea măceșele în timpul iernii pentru tratarea inflamațiilor pulmonare și a afecțiunilor bronșice.

Măceșele întăresc sistemul imunitar în sezonul rece și previn infecțiile virale. Totodată, Hildegard era de părere că acestea combat oboseala de la început de an. Datorită mulțimii de vitamine și minerale, măceșele contribuie la instalarea unei stări de bine la nivel general.

Măceșele reduc crampele stomacale și greața și au efect diuretic, ajutând la detoxifierea organismului la început de primăvară. Pectina are acțiune detoxifiantă și laxativă blândă asupra intestinelor. Au efect regulator asupra digestiei, fiind utile atât în constipații, cât și în diaree.

Hildegard considera aceste fructe un remediu universal pentru persoanele sănătoase în general, dar cu o slăbiciune a stomacului sau intestinelor. Aprecia că sunt utile în ulcere asociate cu stresul și tensiunea nervoasă.

Datorită conținutului de pectide și acizi din plante, pot fi folosite de persoanele cu probleme vezicale și renale, sub formă de infuzie.

Vindecătoarea Hildegard von Bingen și preotul Sebastian Kneipp au descoperit că măceșele acționează ca un diuretic blând în afecțiuni precum gută sau artrită.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3003, 4519, 4369, 3572′ button=’Cumpără aici’]

Studiile moderne s-au axat pe eficacitatea lor în tratarea osteoartritei. Au proprietăți antiinflamatoare și calmante asupra durerilor. Cercetătorii au obținut rezultate bune în tratamentul artritei cu pulbere de măceșe.

Persoanele care suferă de artroză pot experimenta de asemenea îmbunătățiri ale simptomelor. După o cură de 3 luni cu pudră de măceșe, s-a constatat o ameliorare a mobilității umărului, șoldului și a genunchilor și o scădere a rigidității articulare la persoanele cu osteoartrită. Totodată, a redus nevoia de analgezice.

Oamenii de știință au descoperit că măceșele împiedică înfundarea vaselor de sânge cu grăsime și implicit apariția bolilor cardiovasculare. Constricția vasculară poate provoca atac de cord sau accidente vasculare cerebrale. Ingredientele din măceșe ajută și la scăderea tensiunii arteriale.

Flavonoidele și polifenolii scad nivelurile de colesterol. Licopenul  este un alt antioxidant regăsit în măceșe, cu efect protector împotriva daunelor radicalilor liberi.

Pulbere de măceșe – administrare

Un mod simplu de a consuma măceșe este sub formă de pudră sau pulbere. Aceasta se găsește la magazinele naturiste.

Se recomandă câte 1-2 lingurițe pe zi, dimineața, la micul-dejun. Se poate amesteca în diverse preparate – cereale, shake-uri, iaurt, miere.

Precauții și contraindicații

Măceșele pot cauza alergii la unele persoane. Consumul excesiv nu este indicat. Cantitățile mari de vitamina C pot provoca dureri de cap, greață și alte efecte adverse.

Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui sau alte medicamente, ar trebui să consulte medicul înainte să înceapă o cură cu măceșe.

Consumul excesiv sau prelungit trebuie evitat, nu doar în cazul măceșelor, ci al tuturor plantelor.

Măceșele pot fi folosite în timpul sarcinii, datorită acțiunii imunostimulatoare, anxiolitice și laxative.

Sursă: Healing Hildegard, Rose Hip Benefits and Remedies: https://www.healthyhildegard.com/rose-hip-benefits/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]