ANGHINAREA reglează procesul de formare a COLESTEROLULUI (studii + mod de utilizare)

Anghinarea (Cynara scolymus) are un rol deosebit de important în combaterea hipercolesterolemiei și a bolilor cardiovasculare prin faptul că ajută la reglarea procesului de formare a colesterolului.

Câteva studii mici au arătat că extractul din frunzele acestei plante este eficient în scăderea colesterolului.

Anghinarea scade colesterolul

STUDII

Un studiu realizat în Germania și publicat în anul 2000, a arătat că 1.800 mg de extract de anghinare (tablete de 450 mg) pe zi, timp de 6 săptămâni, a produs o scădere de 18,5% a colesterolului total și o scădere de 22,9% a colesterolului LDL, comparativ cu scăderile de 8,6% și respectiv 6,3% obținute de grupul placebo.

Nu au fost semnalate efecte adverse. Cercetătorii consideră că acțiunea hipocolesterolemiantă a acestei plante se datorează unui compus numit cinarină. Acesta stimulează producția de bilă în ficat și fluxul biliar din vezica biliară. Prin aceste activități anghinarea ajută corpul să elimine colesterolul.

Totodată, extractul de frunze de anghinare poate limita sinteza colesterolului prin inhibarea unei enzime numită HMG-CoA reductase, implicate în rata de control a căii metabolice care produce colesterolul.

_______________________________

Un alt studiu, realizat în Anglia, a obținut de asemenea reduceri semnificative în severitatea simptomelor la paciențiI care au primit extract de frunze de anghinare timp de 6 săptămâni. 96% din ei au considerat acest tratament mai bun sau cel puțin la fel de bun ca alte tratamente încercate anterior.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘3494, 3874′ button=’Cumpără aici’]
_______________________________

Și cercetătorii italieni au obținut rezultate bune într-un studiu realizat pe 92 de persoane supraponderale, care au primit extract de anghinare timp de 2 luni. Studiul a fost publicat în anul 2013 în International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Rezultatele au arătat că extractul de frunze de anghinare ar putea avea un rol relevant în controlul hipercolesterolemiei ușoare, favorizând, pe lângă scăderea colesterolului total și LDL, și creșterea colesterolului HDL.

_______________________________

Frunzele de anghinare conțin, pe lângă cinarină, polifenoli, derivați flavonici, insulină, săruri de magneziu și potasiu, precum și un principiu amar.

Fitoterapeutul Constantin Milică spune că anghinarea are efecte sigure asupra bolilor hepatice și renale. Planta crește secreția biliară și diureza, și contribuie la reglarea procesului de formare a colesterolului.

Peste toate acestea, ceaiul de anghinare are de asemenea proprietatea de a reduce nivelul zahărului din sânge, producând efecte bune și în unele tipuri de diabet.

_______________________________

CUM SE PREPARĂ CEAIUL DE ANGHINARE

Se folosește 1 lingură de frunze uscate și mărunțite la 500 ml de apă clocotită. Ceaiul se poate îndulci cu puțină miere. 1 cană se bea dimineața, pe stomacul gol, după care se stă culcat 30 de minute pe partea dreaptă. Cealaltă cană se bea în cursul zilei, înaintea mesei.

Un tratament cu ceai de anghinare se poate urma 20-30 de zile, reluându-se, la nevoie, după o pauză de 30 de zile. Se începe cu doze mici în primele zile, apoi se crește doza.

ALTE UTILIZĂRI

 

– nefrite acute și cronice
– urticarii
– prurit, mâncărimi ale pielii
– constipație
– vărsături
– enterite
– fermentații intestinale
– colite
– inapetență
– hipertensiune, ateroscleroză, angină pectorală (adjuvant)

_______________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Anghinarea este considerată sigură când este consumată în cantitățile corespunzătoare unui aliment.

La unele persoane pot să apară gaze, diaree, deranjamente stomacale. Cei care au reacții alergice la margarete, crizanteme sau alte plante asemănătoare, pot avea reacții alergice și la anghinare.

Nu există suficiente informații despre siguranța utilizării acestei plante pe perioada sarcinii sau alăptării.

Persoanele cu obstrucție a ductului biliar trebuie să evite consumul de anghinare fără acordul medicului. Prin creșterea fluxului biliar, poate înrăutăți de asemenea starea celor cu pietre la bilă.

_______________________________

Surse bibliografice:

1. Dr. Andrew Weil, Can Artichokes Lower Your Cholesterol? https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/heart/can-artichokes-lower-your-cholesterol/

2. Rondanelli M, Giacosa A, Opizzi A, Faliva MA, Sala P, Perna S, Riva A, Morazzoni P, Bombardelli E., Beneficial effects of artichoke leaf extract supplementation on increasing HDL-cholesterol in subjects with primary mild hypercholesterolaemia: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2013 Feb: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22746542

3. Farmacia Verde, Anghinarea regleaza procesul de formare a colesterolului: http://www.farmacia-verde.ro/2008/07/26/anghinarea-regleaza-procesul-de-formare-a-colesterolului/

4. WebMD, Artichoke: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-842/artichoke

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]