PLANTE pentru FICAT și BILĂ

Ficatul este unul din cele mai importante organe interne, situat sub cutia toracică, în partea dreaptă a abdomenului.

Are mai multe roluri esențiale: digerarea alimentelor, secreția constantă a bilei, eliminarea substanțelor toxice din corp și purificarea sângelui.

Plante pentru ficat si bila

CAUZE ALE BOLILOR DE FICAT

Bolile hepatice se pot moșteni din familie, dar în multe cazuri sunt provocate de anumiți factori agresivi:

• virusuri sau paraziți – hepatitele A, B, C;
• abuzul de alcool – ciroză hepatică, steatoză hepatică;
• sindromul metabolic – obezitatea, diabet zaharat de tip II, boli cardiovasculare, nivel crescut de trigliceride;
• alimentația nesănătoasă (alimente grase, produse greu digerabile);
• stresul;
• consumul excesiv de tutun și cafea;
• sendentarismul

În timp, leziunile de la nivelul ficatului se pot transforma în cicatrici (ciroză), ducând în cele din urmă la insuficiență hepatică – o afecțiune care poate pune viața în pericol.

_________________________

BOLI DE FICAT – SIMPTOME

Oboseala cronică este simptomul cel mai frecvent întâlnit în afecțiunile hepatice. Acestea pot fi recunoscute și după culoarea feței și a ochilor, care au o nuanță gălbuie (icter).

Persoanele cu boli de ficat acuză de asemenea inapetență, greață și vărsături, dureri abdominale, umflarea picioarelor și gleznelor sau mâncărimi ale pielii.

Sunt de asemenea specifice urina și scaunul de culoare închisă.

[wcepe_products ids=’7042,3171′ button=’Cumpără aici’]

_________________________

PLANTE PENTRU FICAT ȘI BILĂ 

Fitoterapia recomandă în bolile de ficat plante cu efecte antiinflamatoare, antispastice, coleretice, colagoge și calmante.

Acestea se administrează sub formă de ceaiuri calde, în cure îndelungate. După consumul ceaiului, bolnavul trebuie să stea culcat pe partea dreaptă circa 20-30 de minute.

Plantele recomandate mai jos ajută atât la prevenirea bolilor de ficat, cât și la regenerarea celulelor deja afectate.

• ANGHINARE – conține numeroase substanțe (principii amare, inulină, vitamine, minerale) care ajută la refacerea celulelor hepatice lezate, curățarea ficatului de grăsimi, combaterea toxinelor și stimularea secreției și a fluxului bilei.

• ARMURARIU – bogat în silimarină, silibină și silicristină, tocoferol și sitosteroli, are efecte hepatoprotectoare împotriva daunelor provocate de alcool și medicamente, previne acumularea grăsimilor în ficat, regenerează celula hepatică afectată de hepatite sau ciroză.

• GĂLBENELE – conțin antioxidanți (caroten, luteină, glicozizi flavonolici), reduc inflamația ficatului, măresc secreția bilei, ajută la decongestionarea și calmarea ficatului.

• CICOARE – o sursă bună de principii amare, cichorină și insulină, stimulează funcțiile ficatului, elimină grăsimile și stimulează fluxul biliar.

• PĂPĂDIA – bogată în principii amare, vitamine și săruri minerale, are proprietăți decongestionante, hepatoprotectoare și stimulente biliare.

• SUNĂTOARE – conține quercetină, hiperină, rutină, hiperozide, saponine și multiple vitamine, reface ficatul afectat de hepatită cronică, combate ficatul gras.

_________________________

Surse bibliografice:

1. Mayo Clinic, Liver Disease: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502

2. Hee Kim, Tatiana Kisseleva and David A. Brennerb, Aging and liver disease, Curr Opin Gastroenterol. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4736713/

3. Farmacia Verde, Galbenelele si papadia nu trebuie sa lipseasca in tratarea bolilor hepatice: http://www.farmacia-verde.ro/2011/05/16/galbenelele-si-papadia-nu-trebuie-sa-lipseasca-in-tratarea-bolilor-hepatice/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.