MIRODENII care susțin IMUNITATEA, DIGESTIA, funcțiile CEREBRALE, sistemul NERVOS și RESPIRATOR

Mirodeniile sunt acel „ceva” care dă preparatelor o savoare deosebită. Chiar și cea mai simplă masă poate fi transformată radical prin adăugarea de plante aromate și condimente.

Nu în mod întâmplător au fost lăsate de Dumnezeu pentru alimentația noastră. Studiile moderne au arătat că acestea au beneficii notabile asupra organismului uman.

Mirodenii

Toate au proprietăți profilactice și curative, putând fi lesne incluse în categoria plantelor medicinale. Unele din ele sunt folosite și în prepararea de produse pentru îngrijirea corpului sau dezinfectarea casei.

Plantele aromatice au proprietăți detoxifiante, antioxidante, stimulente, tonice și nutritive. Cele mai multe dintre ele ajută la curățarea corpului de deșeurile nocive și la restabilirea energiei și vitalității.

Pentru numeroasele lor utilizări este indicat să ne facem provizii la sfârșitul sezonului și să le uscăm pentru iarnă. Plantele uscate rezistă un an.

Le putem folosi la ceaiuri, tincturi, siropuri, alifii, detergenți sau săpunuri naturale și așa mai departe. Însă cel mai des le putem întrebuința la aromatizarea mâncărurilor și a băuturilor.

_______________________________________________________________________________________________________

Iată câteva din beneficiile fiecărei mirodenii în parte:

• BUSUIOCUL – oferă protecție antioxidantă la nivel celular, atât împotriva radicalilor liberi, cât și a radiațiilor. Este util în afecțiuni nervoase, respiratorii și digestive.

Are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. Conține beta-caroten, un antioxidant care previne oxidarea colesterolului din fluxul sanguin.

• PĂTRUNJELUL – are efecte răcoritoare asupra ficatului, curățitoare asupra ochilor și diuretice. Datorită conținutului bogat în clorofilă, pătrunjelul ajută la purificarea, hrănirea și buna oxigenare a sângelui. Nu este de mirare de ce este considerat una din cele mai energizante plante aromatice. Poate fi consumat în acest scop mai ales în prima parte a zilei.

• ROZMARINUL – studiile recente au arătat că simpla mirosire a acestei plante crește memoria cu peste 60 de procente. Uleiurile volatile pe care le conține stimulează activitatea creierului, mărește atenția, claritatea mentală și puterea de concentrare.

• OREGANO – este una din cele mai puternice plante antimicrobiene. Oregano ajută imunitatea, reduce balonarea și problemele digestive. Administrat sub formă de ceai, este util în infecții respiratorii virale și are efecte decongestionante.

• SALVIA – asemenea rozmarinului, are efecte stimulente la nivel cerebral. Crește vigilența și puterea de concentrare prin faptul că mărește cantitatea de oxigen furnizată la creier.

• MENTA – ajută digestia, relaxează intestinele, calmează un stomac deranjat, reduce arsurile stomacale și susține vederea. Ajută totodată la eliminarea toxinelor din corp și la curățarea ficatului.

_______________________________________________________________________________________________________

Alte mirodenii pe care este indicat să le folosim cât mai des în scop culinar, dar și terapeutic, în stare crudă sau uscată:

– ghimbirul și turmericul
– ceapa și usturoiul
– scorțișoara, nucșoara și cuișoarele
– anasonul, cardamomul
– coriandrul și tarhonul
– chimenul și chimionul
– piperul alb, negru sau roșu (cayenne)

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Mimi Kirk, Herbs and spices are at the heart of good food, Live Raw: Raw Food Recipes for Good Health and Timeless Beauty, Skyhorse Publishing, 2011, pp. 54-57

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.