CIUBOȚICA-CUCULUI – un CALMANT natural eficient pentru afecțiunile RESPIRATORII și NERVOASE

Ciuboțica-cucului este o plantă foarte plăcută la vedere, cu o coloratură vibrantă care încântă privirea la început de vară. Dincolo de frumusețea ei gingașă se ascund puteri vindecătoare nebănuite.

În scop terapeutic se folosesc atât florile, cât și frunzele și rădăcina. Pot fi folosite la prepararea de ceaiuri, tincturi, sirop sau chiar vin medicinal.

Ciuboțica-cucului (Primula officinalis)

Plantele proaspăt culese se usucă și se păstrează pe tot parcursul anului. Rizomii sunt cei mai bogați în substanțe active cu proprietăți antispastice, sedative, emoliente, diaforetice, cicatrizante și imunostimulatoare.

Preparatele din ciuboțica-cucului au efecte calmante la nivelul aparatului respirator și sistemului nervos.

Sunt indicate în insomnie, epilepsie, cefalee, migrene, nevroză cardiacă, tulburări nervoase și neurovegetative.

Ciuboțica-cucului ajută la fluidizarea secrețiilor bronșice și la tratarea bronșitei, astmului bronșic și pneumoniei.

Ceaiul de ciuboțica-cucului are efecte bune și în răceli și stări gripale, datorită acțiunii sale liniștitoare. Pe lângă faptul că reduce accesele de strănut și tuse, ajută inclusiv la scăderea febrei.

________________________________________________________________________________________________________

Se folosește 1 lingură de flori uscate la 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se lasă să se răcorească, apoi se consumă.

Ceaiul se poate îndulci cu miere și aromatiza cu suc de lămâie. Cel mai indicat este să se consume seara, înainte de culcare, mai ales în insomnii și simptome de răceală.

________________________________________________________________________________________________________

Infuzia de ciuboțica-cucului este recomandată și în virozele din timpul verii. În acest caz se folosesc flori proaspete de ciuboțica-cucului asociate cu flori de soc.

Se beau 3 căni pe zi pentru calmarea tusei și a altor simptome care însoțesc o viroză obișnuită.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Ciuboțica-cucului, un calmant mai puțin cunoscut, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 10, 10 iunie – 10 august 2016, pp. 14-16

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.