BUSUIOCUL domolește NERVII, combate DEPRESIA și distruge BACTERIILE puternice

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă cu valențe multiple în gastronomie, religie și medicina naturistă. Aroma sa energizantă poate însufleți spiritul omului și împrospăta orice preparat, fie el culinar sau terapeutic.

Este considerat un tonic excelent pentru persoanele depresive, și un remediu eficient pentru oboseala extremă datorată schimbărilor de fus orar.

Efectele sale revitalizante se datorează faptului că stimulează cortexul suprarenal – responsabil cu reglarea răspunsului la stres.

Busuiocul echilibrează temperamentul conflictual al unei persoane și reduce nervozitatea. Totodată, această mirodenie ajută la îmbunătățirea memoriei.

Dincolo de acțiunea sa revigorantă asupra spiritului, busuiocul este o plantă medicinală cu proprietăți antiseptice. Calmează mâncărimile și poate fi folosit ca remediu pentru înțepăturile de insecte. Frunzele proaspete pot fi frecate direct pe zonele de piele afectate. La fel și sucul, poate fi utilizat ca insecticid natural.

Flavonoizii din busuioc oferă protecție organismului la nivel celular. Doi dintre aceștia – orientina și vicenina – protejează structurile celulare și cromozomii de radiații și daunele radicalilor liberi.

Totodată, busuiocul are proprietăți antibacteriene, care se datorează conținutului de uleiuri volatile, precum estragol, linanol, cineol, eugenol, sabinin, mircen și limonen.

Studiile de laborator au demonstrat eficiența sa în inhibarea creșterii mai multor tipuri de bacterii, inclusiv Stafilococul auriu, Listeria monocitogenes, E. coli, Yersina enterocolitica și Pseudomonas aeruginosa.

Și uleiul esențial obținut din frunzele de busuioc au capacitatea de a împiedica dezvoltarea unor specii de bacterii patogene rezistente la antibioticele de sinteză.

Studiile au arătat că soluțiile de spălare cu ulei esențial de busuioc sau cimbru, în concentrații mici, reduc cantitatea de Shigella – o bacterie infecțioasă care produce diaree și leziuni intestinale. Din acest motiv, adăugarea acestor plante în dressing-ul pentru salate sau alte rețete poate ajuta la conservarea preparatelor.

Uleiul esențial de busuioc are de asemenea efecte stimulente asupra circulației sangvine. Poate fi folosit în aromaterapie pentru reducerea oboselii mentale, a durerilor de cap și ameliorarea afecțiunilor nervoase.

Se poate aplica și extern, sub formă de masaj, după ce a fost diluat corespunzător cu un ulei vegetal (de măsline), pentru revigorarea mușchilor obosiți și suprasolicitați.

Tinctura de busuioc este utilă în tuse și bronșite, datorită acțiunii expectorante. În combinație cu isop și iarba mare este recomandată în afecțiunile pulmonareÎn răceli la cap și frisoane se pot face inhalații cu ceai fierbinte cu busuioc.

Busuiocul este o plantă utilă în cazuri de diaree, febră, paraziți intestinali, vomă și infecții ale pielii (acnee).

Nu trebuie omise proprietățile stimulatoare asupra sistemului imunitar. Busuiocul reduce acidul uric, fiind util în gută și artrită.

Busuiocul conține cantități mari de e-beta-cariofilen (BCP), un compus care poate ajuta la tratarea artritei și a bolilor intestinale. BCP stimulează receptorii canabinoizi ai corpului, și blochează semnalele care cauzează inflamații.

Busuiocul este la fel de eficient în reducerea inflamațiilor ca și medicamentele antiinflamatoare populare, precum aspirina, ibuprofenul și acetaminofenul. Asemenea lor, eugenolul din busuioc blochează activitatea unei enzime din corp numită ciclooxigenază (COCS), asociată cu inflamațiile.

Acest lucru poate fi util persoanelor care suferă de afecțiuni inflamatorii, precum artrită reumatoidă sau boala inflamatoare intestinală.

Busuiocul este foarte bogat în vitamina K. Conține cantități bune de mangan, cupru, vitamina A, vitamina C, calciu, acid folic, fier, Omega-3 și magneziu.

Este ușor de plantat în grădină sau la ghiveci. Preferă lumina soarelui, dar crește bine și în locuri parțial umbroase. Trebuie să-i asigurați un sol bogat, păstrat ușor umed. Se recoltează înainte de înflorire.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Herbwisdom, Basil Benefits: http://www.herbwisdom.com/herb-basil.html

2. The World’s Healthiest Foods, Basil: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=85

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]