ROZMARINUL – o plantă medicinală valoroasă (întrebuințări mai puțin cunoscute)

Rozmarinul este mai mult decât o mirodenie extraordinară în domeniul culinar.

Nenumăratele sale beneficii pentru sănătate ar trebui să ne convingă să o folosim mai des sau chiar să o cultivăm la ghiveci și să o avem în casă pe tot parcursul anului.

Are nevoie de un loc însorit și călduros din casă, precum pervazul unui geam. Ca o plantă mediteraneană, are nevoie de apă. Rozmarinul trebuie udat când solul s-a uscat puțin la suprafață.

Beneficii și utilizări ale rozmarinului

Se pot folosi atât frunzele proaspete, cât și frunzele uscate.

Remediu digestiv

Asemenea altor plante aromatice, precum menta, rozmarinul este un adjuvant important pentru sistemul digestiv. Are proprietăți tonice și amare, prin care susține digestia proteinelor din carne, lactate și cereale.

O cană de ceai de rozmarin înaintea unei mese copioase sau după, poate fi de mare ajutor pentru persoanele care suferă de balonare, flatulență (gaze), dureri stomacale și tulburări ale glicemiei.

Dureri de cap

Și în acest punct rozmarinul se aseamănă cu menta. Este o soluție naturală pentru durerile de cap. O cană de ceai de rozmarin poate fi comparată cu o aspirină în ceea ce privește ameliorarea durerilor minore sau severe.

Sănătatea părului

Rozmarinul este una din cele mai populare plante utilizate în îngrijirea părului. Este înzestrat cu capacitatea de a întări, îngroșa și regenera firul de păr.

Ceaiul de rozmarin poate fi folosit la clătirea părului. Și uleiul esențial de rozmarin este util, dacă se adaugă câteva picături în șamponul obișnuit. Combate căderea părului și remediază problema părului subțire.

Oboseală, anxietate, stres

Ceaiul de rozmarin poate constitui un mijloc simplu prin care putem lupta împotriva stresului și a stărilor de anxietate.

Rozmarinul acționează atât ca un energizant și revigorant, cât și ca un relaxant/calmant muscular. În acest scop, poate fi folosit sub formă de băi.

Probleme de atenție, memorie și concentrare

Datorită efectului de stimulare a circulației sangvine cerebrale, rozmarinul îmbunătățește funcțiile cognitive, înlătură senzația de ceața pe creier, îmbunătățește memoria, crește vigilența și mărește capacitatea de concentrare.

De altfel, rozmarinul este cunoscut și sub numele de „planta aducerii aminte”.

Congestia sinusurilor

Fiertura din frunze de rozmarin poate fi folosite sub formă de inhalație pentru desfundarea nasului și decongestionarea capului, ușurând astfel respirația.

Menopauză

Alături de salvie, rozmarinul poate fi util în perioada menopauzei, datorită faptului că reduce bufeurile (valurile de căldură).

Utilizări externe

Aplicat extern, rozmarinul susține vindecarea pielii afectate de numeroase boli. Previne învinețirea pielii, calmează articulațiile dureroase și reduce rigiditatea articulară.

_____________________________________________________________________________________________________

Sursă: DIY Natural, Benefits of Rosemary and 10 Ways to Use It: https://www.diynatural.com/benefits-of-rosemary/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.