Dracena marginata – plantă de apartament care purifică aerul și mărește capacitatea de concentrare

Articol documentat

Plantele de apartament au devenit foarte populare în ultima perioadă. Atât datorită nevoii de a ne simți mai aproape de natură, cât și beneficiilor pe care aceste plante le aduc sănătății.

Foarte multe din plantele decorative prin frunze au capacitatea de a purifica aerul. În primul rând prin absorbția toxinelor din aer și în al doilea rând prin eliberarea de oxigen.

Dracena marginata - beneficii, ingrijire

Dracena marginata – beneficii, ingrijire: Rawpixel.com – www.freepik.com

O astfel de plantă este și Dracena (Dracaena marginata), cunoscută și sub numele de „planta-dragon” sau „planta tricolor”.

Dracena atrage prin rozeta de frunze înguste și ascuțite, brăzdate de dungi crem, verzi și roșii sau maro pe margini. De aici îi vine și denumirea de „tricolor”.

Dracena purifică aerul interior

Dincolo de aspectul său elegant și ornamental, Dracena aduce beneficii sănătății. Un motiv pentru care este atât de apreciată și căutată este acela că înlătură compușii toxici din aer.

Potrivit raportului realizat de NASA, Dracena marginata ajută la curățarea aerului de benzen, toluen, formaldehidă, dioxidul de carbon, xilen și tricloroetilenă.

Acești poluanți ajung în casă prin intermediul aparatelor electronice, a produselor de mobilier, a vopselelor, a hainelor noi, a covoarelor și a materialelor de construcții.

Expunerea la acești compuși poate duce în timp la apariția unor probleme de sănătate, precum tulburări respiratorii, dureri de cap, anemie, mutații ADN sau chiar cancer.

NASA a declarat că Dracena are capacitatea de a absorbi acești poluanți și de a menține aerul curat.

Citește și – Feriga purifică aerul din casă și scade nivelul de radiații

Absoarbe plumbul

Dracena este o plantă care poate absorbi plumbul din aer, potrivit unui studiu apărut în 2019. Expunerea la acest metal – prin ingerare sau inhalare – poate provoca dureri stomacale, inapetență, tulburări de memorie și concentrare, slăbiciune.

Dracena mărește capacitatea de concentrare

S-a dovedit că petrecerea timpului în mijlocul naturii aduce beneficii importante sănătății, mai ales la nivel mental sau psihic.

Locurile în care sunt amplasate plante verzi măresc capacitatea de concentrare, îmbunătățesc atenția și starea de spirit.

Un studiu realizat de Royal College of Agriculture din Anglia a arătat că studenții sunt mai atenți în timpul orelor (70%) atunci când au plante în jur.

Plantele de interior stimulează funcții cognitive importante, precum atenția, memoria, concentrarea.

Un studiu publicat în jurnalul „American Society for Horticultural Science” a demonstrat că Dracena marginata mărește concentrarea la ore a studenților universitar, îmbunătățește capacitatea de învățare și notele obținute.

Citește și – 9 plante de interior care purifică aerul de toxine și compuși nocivi

Mărește nivelul de umiditate din casă

Plantele verzi emană umiditate în aer în timpul fotosintezei. Mai exact, ele eliberează circa 97% din apa pe care o consumă.

Dacă aerul din casă este uscat, folosiți această plantă pentru a crește nivelul de umiditate.

Există numeroase probleme respiratorii datorate aerului uscat. Un studiu realizat de Agricultural University din Norvegia a demonstrat că plantele de interior scad riscul de răceli, previni tusea seacă, uscarea pielii și a mucoasei nazale.

Dracaena marginata

Dracaena marginata

Dracena marginata – îngrijire

Nu este o plantă delicată sau pretențioasă. Este de fapt foarte tolerantă. Nu are nevoie de multă apă sau de multă lumină.

Este însă bine de știut că rezistă și în condiții de lumină slabă. Poate fi așadar amplasată chiar și în locurile parțial însorite sau semi-umbroase.

Datorită aspectului de tufă, Dracena poate fi așezată pe birouri. Planta crește mult în înălțime și dezvoltă tulpini lemnoase.

Dracena are nevoie de o udare medie în timpul verii și mai redusă iarna. Rezistă la secetă mai bine decât la udarea excesivă.  Necesită un sol bine drenat, bogat în humus.

Trebuie să știți că Dracena este o plantă toxică pentru pisici. Așadar, dacă aveți pisici, evitați să aduceți această plantă în casă. chiar dacă o veți așeza undeva sus, pisicile tot pot ajunge la ea.

Citește și – Crinul Păcii – una din cele mai bune plante pentru purificarea aerului din casă

Surse articol:

1. Asha Jyoti, Dracaena marginata: Indoor air purifying plant, Food Thesis: https://foodthesis.com/dracaena-marginata-indoor-air-purifying-plant/
2. Balcony Garden Web, 6 Great Dracaena Plant Benefits (Proven In Studies): https://balconygardenweb.com/dracaena-plant-benefits-facts-proven/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.