Cum se Pun Păstăile la Borcan Pentru Iarnă – 2 Metode

Întrucât nu toți avem un congelator mare acasă pentru a face provizii de legume pentru iarnă, o alternativă eficientă este conservarea la borcan. Fasolea păstăi, fasolea verde sau tecile cum se mai numesc, stau foarte bine în saramură, la loc răcoros, dacă urmăm etapele întocmai.

Cum se pun păstăile la conservat în borcan

Cum se pun păstăile la conservat în borcan

Cum se pun păstăile la conservat în borcan

Păstăile verzi sunt foarte sănătoase, indiferent dacă sunt soi verde sau galben, și se fac din belșug vara. Se culeg atunci când boabele nu sunt bine formate și dezvoltate, și când păstăile sunt crude. Cei care au producție la țară, le pot congela sau conserva pe timp de iarnă la borcan, pentru a fi folosite la supe, la garnituri, la salate, cu smântână sau alte preparate.

Metoda 1

Această metodă ne ajută să obținem niște păstăi mai moi și mai fragede. Curățăm păstăile de capete și le spălăm. Punem o oală mare cu apă la fiert, în care adăugăm puțină sare mare. După ce apa a început să fiarbă, introducem păstăile în apă și le lăsăm să dea câteva clocote. Păstăile nu trebuie fierte, ci numai puțin înmuiate. Cu o paletă, le scoatem în vase mari și aruncăm apa.

Pregătim borcanele, le spălăm cu apă fierbinte și le scurgem. Așezăm păstăile în borcane și pregătim saramura. La 1 litru de apă rece adăugăm 1 lingură de sare. Amestecăm până când sarea se dizolvă. Turnăm apa sărată peste păstăi, și punem în fiecare borcan câte o aspirină.

Înfiletăm borcanele cu capacul și le învelim în hârtie, pe fiecare în parte. Le punem apoi într-o oală și acoperim pe trei sferturi cu apă rece. Deasupra lor așezăm un prosop, și punem oala pe foc, pentru a steriliza borcanele. Le lăsăm circa 20-25 de minute de când au început să fiarbă.

După acest interval, scoatem borcanele din apă și le lăsăm să se răcească, apoi le depozităm în cămară sau în alt loc răcoros din casă.

Metoda 2

Rupem capetele păstăilor, apoi le spălăm bine cu apă rece de pământ și alte impurități. Punem la fiert o oală mare cu apă. Între timp, spălăm borcanele, le uscăm și le sterilizăm în cuptor circa 15 minute, într-o tavă. După ce s-au răcorit, punem păstăile în borcane, lăsând 2 degete gol până la gura borcanelor. Păstăile se îndeasă în borcan cu o lingură, apăsând ușor. Se adaugă 1 linguriță de sare la fiecare borcan (800 ml). Turnăm apa clocotită în borcane, cât să acopere păstăile în totalitate. Închidem borcanele ermetic cu capace și le punem într-o cratiță adâncă. Turnăm peste ele apă fierbinte, până la nivelul păstăilor în borcane. Punem peste borcane un prosop ud și introducem cratița în cuptorul preîncălzit. Le lăsăm la fiert 40 de minute, iar când începe să clocotească, dăm focul la mic.

După ce sunt gata, scoatem borcanele și le acoperim cu o pătură până a doua zi. Trebuie păstrate la loc uscat, răcoros și întunecat, cum este cămara sau beciul. Pot rezista astfel un an.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. nu e buna reteta ,este zero eu cred ca dati retete asa de ………….ca sa aveti activitate…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.