Maioneză fără ulei – da, se poate!
Este posibil să faci maioneză fără ulei? Da, cu siguranță.
Deși uleiul este ingredientul care transformă practic ouăle în acea emulsie pufoasă care se numește maioneză, există ceva care îl poate înlocui.
Acel ceva este iaurtul. Rezultatul obținut este neașteptat de bun.
Iaurtul se folosește de altfel ca înlocuitor al maionezei în diverse rețete dietetice.
Are o consistență mai lichidă, similară unui sos. Dar este la fel gustos și potrivit pentru legarea salatelor sau altor preparate care necesită maioneză.
Dacă țineți cură de slăbire, puteți opta pentru un iaurt degresat, cu 0,5% grăsime.
Cuprins
DE CE NU SUNT ULEIURILE VEGETALE SĂNĂTOASE?
De ce este ar vrea cineva să înlocuiască uleiul într-o rețetă sau să renunțe complet la el?
Deoarece acesta are multe calorii și se folosește în cantități foarte mari la prepararea maionezelor.
Uleiurile din comerț sunt super-rafinate. Fiind atât de procesate, conțin cantități mari de Omega-6.
Acești acizi grași au rol inflamator în corp. Pe lângă faptul că alimentează căile inflamatorii, reduc absorbția acizilor antiinflamatori, care sunt Omega-3.
Prin urmare, inflamația crește și mai mult.
Studiile au asociat consumul crescut de Omega-6 în detrimentrul Omega-3 cu numeroase probleme de sănătate:
⇒ boli inflamatorii, tulburări mentale (inflamație în creier), boli de inimă, diabet de tip 2, obezitate, sindrom metabolic, colon iritabil, artrită reumatoidă, degenerescență maculară, astm, boli autoimune și cancer.
Iată câteva motive serioase să renunțați pe cât se poate la folosirea uleiurilor care conțin Omega-3.
Cele mai bune alegeri la capitolul grăsimi sănătoase sunt: uleiul de măsline, uleiul de cocos, avocado, untul, nucile și peștele gras.
MAIONEZĂ FĂRĂ ULEI – REȚETĂ
Această maioneză se pregătește extrem de rapid. În mai puțin de un minut este gata.
Ingrediente
• 2 ouă fierte
• 4 linguri de iaurt cremos
• 1 linguriță de muștar
• 2 căței de usturoi
Mod de preparare
Ouăle se fierb tare. Se curăță de coajă și se taie bucăți mici.
Se pun în vasul blenderului vertical, fără să îndepărtați albușul.
Se adaugă iaurtul, muștarul și usturoiul.
Introduceți blenderul și pasați ingredientele.
În câteva secunde veți obține o compoziție fină și omogenă.
Arată exact ca o maioneză. Este mai lichidă decât cea preparată cu ulei.
Nu este la fel de pufoasă, însă are o consistență cremoasă.
Are un gust bogat. Este foarte aromată, datorită muștarului și usturoiului.
O puteți folosi la diverse salate, precum salata orientală, salata de boeuf, salata de țelină și morcov, salatele cu ciuperci sau dovlecei.
Se poate utiliza și ca sos.
REȚETE SIMILARE
Maioneză clasică fără ulei? Da! Are cu aproape 1000 kilocalorii mai puțin
Sos libanez de usturoi – fin ca o maioneză
Maioneză de post dietetică, fără ulei
NOTE ȘI SUGESTII
Folosiți iaurt grecesc pentru această rețetă. Sau alt iaurt cremos, natural, fără mult zer.
Dacă iaurtul este de casă sau are mult zer, trebuie să-l lăsați la scurs înainte de a-l utiliza la maioneză.
Dacă nu vă place usturoiul în maioneză, nu-l puneți.
Surse articol:
1. Secretele Frumuseții, Maioneză fără ulei în 30 de secunde: https://www.youtube.com/watch?v=4_CKi7xPVT8&ab_channel=Secretelefrumusetii
2. Dr. Hyman, Why is oil bad for you: https://drhyman.com/blog/2016/01/29/why-oil-is-bad-for-you/