10 sfaturi despre cum să rămâi FEMEIE între bărbați – Savatie Baștovoi

În „Cartea despre femei”, Ieromonahul Savatie Baștovoi așterne pe hârtie câteva sfaturi pentru femeia de azi, de ieri și de mâine.

Inspirația pentru această carte a reprezentat-o însăși sursa cea mai originală, care este femeia, așa cum a creat-o Dumnezeu. De aceea și sfaturile sale sunt părintești, pline de duh și de grijă. 

Cum sa ramai femeie intre barbati

Părintele Arsenie Papacioc spunea despre femei că ele sunt o creație extraordinară a lui Dumnezeu, înzestrate cu o capacitate uriașă de a oferi dragoste.

„Vă dați seama ce putere are o femeie să te scoată dintr-o stare amărâtă?”

Dumnezeu a creat pe om bărbat și femeie. El este capul, iar ea este inima. Dumnezeu l-a făcut astfel pe om întreg, „ca să nu fie capul fără inimă și inima fără cap”.

„Femeia trebuie prețuită, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăția Cerurilor: Maica Domnului”.

Părintele Savatie Baștovoi mărturisește de asemenea puterea pe care o are femeia care iubește.

I.O femeie care nu iubește este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubește, poate schimba Universul”.

Ea are putere să aleagă ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău, pentru a pune ordine în lume.

„Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblânzit doar de o femeie – fii tu cea care o va face.

Nu te grăbi să acționezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe și îți vor atrage răni greu de vindecat.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul – pentru aceasta, fii tu partea cea plină”.

II. Dacă ești o pasăre – păzește-ți aripile, dacă ești o căprioară – păzește-ți picioarele.

„Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta și locul în care vei fi lovită”.

Părintele Savatie le sfătuiește pe femei să păzească cel mai prețios și mai sfânt lucru al lor înăuntru ca o taină, pentru cel care va ști să le răsplătească cu însăși viața lui.

III. Frumusețea este un dar neprețuit, dar nu este cel mai mare dintre daruri.

Diversitatea florilor, a păsărilor, a culorilor, a cerului și a tuturor celorlalte lucruri din natură contribuie la frumusețea și la unicitatea lumii înconjurătoare.

„Fii recunoscătoare pentru tot ce ai, și nu te pune cu nimic mai presus de alții. Oamenii sunt frumoși, inteligenți sau îndemânatici pentru un scop anume. Află care este rostul darurilor tale. Altminteri, oamenii frumoși și deștepți fac aceleași păcate ca și oamenii proști și urâți. Dacă excelezi în ceva, fă ca aceasta să schimbe în bine viața celor din jur.

Învață să construiești, ca să nu trăiești toată viața cu chirie”.

______________________________

IV. Singurătatea nu e o boală, precum nici însoțirea fără socoteală nu e o izbăvire.

Părintele Savatie le aseamănă pe femeile însoțite prost cu o floare ruptă, iar pe femeile singure cu o floare vie. Iar între ele spune că există o deosebire importantă.

Celor măritate, le spune să nu facă greșeala de a mărturisi soțului despre aventurile trecute pentru că vor cădea într-o capcană.

„Nu face caz din însoțirile pripite și nu povesti soțului legiuit despre ce a fost odată, nici de bine, nici de rău. De vei povesti de bine, ai putea trezi gelozia lui, iar de vei povesti de rău, te vei defăima și pe tine, și pe el, făcându-l părtaș la lucrurile nedemne din viața ta”.

______________________________

V. Greșelile mari se iartă cu vorbe puține, la fel și greșelile mici pot deveni de neiertat, din pricina multor nedreptăți.

„Trăiește ca și cum toată lumea ar cunoaște totul despre tine – asta va face purtarea ta plăcută tuturor și vorbele tale lipsite de semeție”.

Cu toate acestea, Părintele le sfătuiește pe femei să nu descopere vreo greșeală veche fără a fi întrebate, pentru că această deschidere le va costa.

„[…] în loc de răsplată pentru sinceritate vei primi bătăi peste răni pe care viața ți le-a adus și fără asta. Nu mulțimea vorbelor dulci și nici iscusința răsucirilor izbăvesc de greșelile trecutului, ci faptele bune care ajung să le întreacă pe cele rele”.

______________________________

VI. Pentru a fi bărbat, e nevoie să faci mai multe lucruri; pentru a fi femeie, e nevoie să nu faci anumite lucruri.

Părintele Savatie subliniază un fenomen tot mai des întâlnit astăzi, care trebuie oprit: tot mai multe femei se silesc să placă femeilor chiar mai mult decât bărbaților, neștiind că atunci când o femeie ajunge să fie lăudată de femei, înseamnă că ea a devenit suficient de neinteresantă pentru a nu mai fi o concurentă”.

O altă problemă a femeilor din ziua de azi este că pierd vremea îngrijindu-se în mod exagerat de aspectul exterior.

„Își fac poze nenumărate și își laudă una alteia rochiile și buclele. Cheltuie bani pe haine și încălțări pe care bărbații nici nu le observă. Niciodată nu am auzit un bărbat spunând despre o femeie: ce rochie și ce pantofi avea!”

Femeia trebuie să sporească frumusețea lăuntrică și pe aceea să o arate lumii.

„Dacă a te lăuda cu frumusețea naturală e un lucru deșert, care descoperă goliciunea dinăuntru, cu cât mai rușinos este să te lauzi cu frumusețea hainelor.”

Trebuie să mai știm că cel care laudă ușor, este în stare la fel de ușor să și defăimeze pe cel pe care l-a lăudat.

______________________________

VII. Cinstește pe tatăl și pe mama ta, oricum ar fi ei. Părinții nu ni-i putem schimba, dar atitudinea față de ei – da.

Pe baza acestei porunci vechi-testamentară Părintele Savatie îndeamnă la păstrarea originilor.

______________________________

VIII. Dacă vrei să zbori, nu căuta o groapă, caută un munte.

„Nu e destul să urci pe scenă pentru a fi văzută, trebuie să mai fie și luminile aprinse. Nu locul înalt te face admirabilă, ci lumina în care ești înconjurată.

O lumină ușoară, care îți cade pe față, te arată mai frumoasă decât un proiector care-ți bate din spate.

Dacă lumina ta este cu tine, vei fi văzută chiar dacă lumea întreagă va fi cuprinsă de întuneric. Vedem pe celălalt doar în măsura în care lumina feței noastre cade pe fața lui și îl face văzut”.

IX. Să nu învinuiești pe nimeni de înfrângerile tale: nici om, nici timp, nici loc, nici carte. A fi liber înseamnă a fi singurul vinovat de tot ce ți se întâmplă.

Pentru a fi mai bun, nu e nevoie ca cineva să fie mai rău decât tine. Dacă vei căuta să fii mai bun decât cineva, întotdeauna vei găsi pe cineva mai rău, care să te facă să nu-ți dorești schimbarea. Fii lumină, fii zbor – iar dacă nu ești încă, atunci nimic din ce este pe pământ nu-ți scuză înfrângerea.

Răsplata iubirii este bucuria, nu căuta alte semne și încredințări„.

______________________________

X. Dacă bucuria din inima ta se stinge, nu căuta motivul în celălalt, căci problema e în răcirea dragostei tale.

Legat de sfatul anterior, și acesta ne învață să nu căutăm vinovați în jurul nostru, fără a ne cerceta pe noi înșine.

„Omul pe care nu-l iubești nu este nici mai bun și nici mai rău decât atunci când l-ai cunoscut – bucuria ta pe care o simțeai în preajma lui îl făcea deosebit.

În dragoste, nimeni nu o ia de la început – dragostea sau este, sau nu este”.

__________________________

Surse:

1. Fragment din „Cartea despre femei”, Savatie Baștovoi, Editura Cathisma, 2015: http://ortodoxia.me/cum-sa-ramai-femeie-intre-barbati-10-pasi-concreti-siguri-si-de-mare-succes-ai-parintelui-savatie-bastovoi-dupa-ce-ii-vezi-sa-nu-mai-invinuiesti-pe-nimeni-de-infrangerile-tale/

2. Ziarul Lumina, „Bărbatul este capul care conduce, femeia este inima care înfierbântă“: http://ziarullumina.ro/barbatul-este-capul-care-conduce-femeia-este-inima-care-infierbanta-56086.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.