ULEIUL de MĂSLINE – cel mai bun tratament pentru suprafețele din LEMN (curăță, lustruiește și repară)

Un substituent blând și eficient pentru produsele de curățare și lustruire a obiectelor de lemn din casă este uleiul de măsline. Îndepărtează ușor murdăria și dă strălucire suprafețelor mate sau uzate.

Acționează ca un adevărat „medicament” pentru lemnul vechi sau afectat, ajutând la repararea zgârieturilor și la conservarea unor tipuri de lemn.

Soluțiile din comerț pentru curățarea și lustruirea mobilei sunt eficiente, dar conțin multe substanțe toxice. Este indicat să evitați utilizarea lor mai ales dacă aveți copii mici.

Uleiul de măsline poate fi folosit pentru curățarea și restaurarea podelelor, ușilor, scaunelor, meselor, dulapurilor, pervazurilor, cutiilor și a altor obiecte sau piese de mobilier de lemn din casă.

_______________________________________________________________________________________________________

Moduri de utilizare 

Aveți nevoie de o sticlă cu pulverizator, ulei de măsline, oțet alb și apă. Pentru a da soluției un parfum natural și proprietăți antibacteriene puteți adăuga câteva picături de ulei esențial (de lavandă, lămâie, portocală, ulei de arbore de ceai, eucalipt).

Uleiul de măsline hidratează, dă lustru și protejează lemnul. Oțetul îndepărtează grăsimea și murdăria și are totodată efecte dezinfectante. Pentru lemnul închis la culoare, folosiți oțet de mere, nu oțet alb.

Sucul de lămâie are de asemenea proprietăți dezinfectate, și datorită aromei de citrice, împrospătează aerul din casă.

Pentru o utilizare zilnică:

– puneți 1 cană de apă și 1 cană de oțet în sticlă și adăugați 1 lingură de ulei de măsline. Puneți capacul și agitați recipientul pentru ca ingredientele să se omogenizeze. Aplicați soluția direct pe suprafața dorită sau pe o cârpă și frecați.

Înainte de fiecare utilizare trebuie să agitați bine sticla deoarece uleiul tinde să se separe de apă și oțet.

Pentru lustruire și restaurare

– amestecați 1 lingură de oțet alb cu 3 linguri de ulei de măsline într-un borcan; înmuiați o cârpă în soluție și dați lustru la mobilă.

_________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. The Pistachio Project, Natural Wood Cleaner and Restorer: http://pistachioproject.com/2013/03/natural-wood-cleaner-and-restorer.html

2. Scratch Mommy, Homemade Wood Cleaner (it’s wood polish, too!): http://www.scratchmommy.com/homemade-wood-cleaner-and-polish/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Florin Tranca

    In afara de 100 ml ulei de masline extravirgin si 25 ml oțet de mere am adăugat 75 ml pasta henna de culoarea cafelei obținută prin fierbere ( o linguriță henna negru si o linguriță henna roșu ) pentru a acoperi mai bine zonele uzate si deteriorate. Am aplicat soluția prin pensulare la interval de 4 ore iar apoi am lustruit cu spray pronto Ravviva cu ulei de argan. Sunt foarte multumit de rezultat.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.