Pădurea de Liliac de la Ponoarele, unica stațiune din țară conservată

Arie protejată de interes național, Pădurea de liliac Ponoarele se prezintă ca o rezervație naturală de tip floristic și peisagistic unică în țară.

Liliac

Liliac

Zona deluroasă, însoțită de șisturi cristaline și calcare, ce datează încă din perioada Jurasicului, se suprapune Platoului Mehedinți, fiind caracterizată prin suprafața împădurită. Văi, chei, doline, culmi, ponoare și lapiezuri, toate acestea cu un important rol de protecție pentru superbele specii de liliac sălbatic.

Rezervație botanică cu caracter unicat

Rezervația botanică, întinsă pe o suprafață de 20 de hectare, se bucură de un caracter unicat, atât prin fauna specifică, cât și prin speciile floristice. Situată la o altitudine de 500 de metri, aceasta și-a câștigat titlul de unică stațiune din România conservată datorită climatului blând, cu influențe submediteraneene.

liliac2-ww

Padurea de liliac.

Declarate monument al naturii încă din anul 1965, cele 20 de hectare ale pădurii de liliac sunt învăluite de specii floristice printre cele mai deosebite, aici amintind: frăsinică, vișinul turcesc, păducelul, mojdreanul, cărpinița și prețioasa lalea neagră.

În ceea ce privește fauna, aici pot fi întâlnite specii rare, ocrotite de lege, printre care broasca țestoasă, vipera cu corn și scorpionul.

Pădure de Liliac

Pădure de Liliac

În prima parte a lunii mai, în Pădurea de liliac de la Ponoarele, se așterne un covor verde cu nuanțe albe și violete, răspunzătoare fiind florile de liliac și frăsinică, care, odată cu apusul soarelui, răspândesc un parfum deosebit.

Liliacul, supranumit floarea memoriei

Odată ajuns în suflet, liliacul îmbată cu mirosul său ispititor, despre care se spune că ar trezi amintiri de mult uitate, retrăite în amănunt. Tot despre liliac se spune că semnifică misterul iubirii, făcând persoana să uite de sine, dedicându-și în totalitatea dragostea pentru cel adorat.

26.Padurea de liliac

Padurea de liliac

Conform tradiției populare, liliacul este simbolul atracției irezistibile, astfel că acesta este indicat fetelor care doresc să se mărite. Și pentru că arbustul de liliac are o viață îndelungată, acesta seminifică totodată familie, moștenire spirituală și tradiție.

În Pădurea de liliac de la Ponoarele se regăsesc două specii de liliac, una dintre acestea fiind ‘’Îngerul Alb’’, cu totul deosebit.

pentru-liliacalb-6_0765758e6e282e

”Ingerul Alb”

Florile albe apărute în timpul primăverii inspiră eleganță, iar parfumul amețitor ale acestora se simte odată cu apusul soarelui.

‘’Lavender Lady’’ este cea de-a doua specie întâlnită în pădurea de liliac, înflorind în mod abundent în timpul primăverii.

Padurea-de-liliac-Ponoarele

”Lavender Lady”

Legenda liliacului

Conform legendei, cel care găsește de floare de liliac cu un număr impar de petale, trebuie să își pună o dorință, care se va împlini într-un timp cât mai scurt.

Anual, aici se organizează Sărbătoarea liliacului, ținută, în mod oficial începând cu anul 1965, însă cu rădăcini din timpuri străvechi.

Atracțiile zonei

Cei sosiți la Pădurea de liliac de la Ponoarele pot admira și alte frumuseți ale naturii, una dintre acestea fiind Podul lui Dumnezeu, format prin prăbușirea unui perete al Peșterii Bulba.

PODUL-lui-Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu

”Câmpul Afroditei” și ”Câmpul Cleopatrei” se află chiar în imediata apropiere, la o altitudine de până la 600 de metri, fiind situate deasupra Podului.

Pe partea opusă a peșterii se află Lacul Zăton, de origine carstică, care, legat de sistemul hidrografic al peșterii, seacă sau se umple cu apă.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. Cum de nu a vazut-o Udrea ca avea ea grija de ea.

  2. Udrea nu mai are bani.A cumparat baile Boghis din Salaj.Ce se-ntampla cu baile???!!!

  3. Cum nu a intrat nici un bandit in posesie sa o distruga si au insusit tot ce au vrut acesti zisi parlamentari!!!!!!!

  4. Nu este statiune.Este o padure de liliac salbatic in munte.In apropiere este si Podul lui Dumnezeu.Zona este de vis.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.