Cascada Cailor, ținut legendar din inima Munților Rodnei

Una dintre cele mai frumoase destinații turistice din România este Cascada Cailor, formată pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropierea stațiunii turistice Borşa. 

cascada-cailor15

Cascada Cailor

Apa rezultată din ploi, cât și din topirea zăpezii, este adunată într-un circ glaciar, prăvălindu-se peste abruptul calcaros, numit Podul Cailor, formând cascada în multiple trepte, în care caderile sunt succesive, caracterizate prin 40 de metri, 20 de metri, după care, din nou, 40 de metri.

Legenda Cascadei Cailor

Conform legendei, Muntele Piatra Rea, pe care este astăzi formată cascada, era locul preferat al localnicilor pentru a își ține hergheliile de cai, datorită pășunilor întinse și verzi. Liniștea cailor avea însă să fie perturbată de prezența ursului în căutare de o pradă ușoară. Pentru o captură cât mai sigură, ursul încerca să încolțească mulțimea de cai deasupra prăpăstiilor unde în prezent se află Cascada Cailor. De spaimă, animalele se aruncau în gol, ursul ieșind câștigător din această luptă. Legenda mai spune că într-o noapte întunecată, cu furtuni și fulgere, ursul a venit din nou în căutarea pradei, moment în care, herghelia de cai, luată prin surprindere, a pornit direct către prăpastie. Majoritatea cailor și-au găsit însă sfârșitul în ghearele ursului, iar localnicii, marcați de eveniment, decid să folosească denumirea de Cascada Cailor.

poza-cascada-cailor_5

Cascada Cailor

Accesul către Cascada Cailor

Din cauza stratului gros de zăpadă și a cărărilor abrupte, accesul către cascada ce nu depășește 100 de metri înălțime, nu este unul ușor, însă pe timpul verii, zona abundă de turiști, devenit un punct de atracție irezistibil. După două ore de mers, cu pornire din orașul Borşa, înspre inima munților, trecand prin spectacolul sălbatic al naturii, caracterizat prin văi adânci și poteci abrupte, își face mândră apariția și una dintre cele mai spectaculoase cascade din țară.

Pentru cei mai comozi, există întotdeauna varianta telescaunului, ce se deplasează cu o viteză relativ mică, oferind, astfel, ocazia turiștilor de a admira culmea muntoasă și panorama văii. Drumul până la Cascada Cailor este presărat cu pomi, cu poteci și mici pârâuri, într-un peisaj sublim, în care copacii par oarecum captivi în norii discreți de aburi reci și umezi. Rădăcinile de copaci, ivite din pământul ce dă naștere malurilor înalte și laterale ale drumului, completează peisajul de poveste, care cu greu poate fi lăsat în urmă. Într-o liniște asurzitoare, drumul se continuă până la o curbă strânsă, trecând peste un fir de apă.

borsa

Priveliste din telescaun

Căderea de apă a cascadei este una spectaculoasă, pornind din vârful muntelui, din ceața fină a norilor ce dă impresia unei lumi mistice,încă nedescoperite. O priveliște unică, dată de cele trei trepte învăluite de căderea fină a apei pe porțiunile stâncoase ale muntelui, acompaniate, de o parte și de alta, de vegetație alpină și copaci.

După cădere, apa cascadei poposește într-o mică groapă în care se arată un copac deosebit, ce pare pietrificat, formând o priveliște încântătoare. Apa își continuă drumul înspre vale, printre pietre si pe un teren accidentat, nepracticabil, în mare parte, așa cum îi este caracteristic unei cascade.

cadere

Caderea apei din Cascada Cailor

Cascada Cailor se află la o altitudine de 1.300 de metri, la 3 kilometri de Complexul Turistic Borşa, în cadrul Rezervației Piatra Rea. Accesul turiștilor se face dinspre Complex (pe jos  sau cu telescaunul) sau de pe creasta Munților Rodnei.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.