Ceaiul verde îmbunătățește MEMORIA și ÎNVĂȚAREA (studii)

Alături de ghimbir și turmeric, ceaiul verde este unul din cele mai bune remedii naturale provenite din medicina tradițională orientală. Noi dovezi științifice indică faptul că acesta este cel mai bun ceai pe care-l putem consuma. Îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare, precum și generarea de neuroni noi sunt cîteva din beneficiile ceaiului verde confirmate recent de cercetători.

Ceaiul Verde Îmbunătățește Memoria și Învățarea

Ceaiul Verde Îmbunătățește Memoria și Învățarea

Ceaiul verde este nativ din China, fiind de altfel băutura de bază care se servește în Asia. Datorită numeroaselor cercetări realizate în ultimii ani, inclusiv în Occident – unde ceaiul negru este băutura tradițională, consumul ceaiului verde a crescut foarte mult în popularitate.

Ce anume face ceaiul verde o băutură atât de sănătoasă

Flavonoidele în număr foarte mare descoperite în ceaiul verde sunt fitochimicali prețioși, datorită proprietăților anticancerigene și antioxidante prin care scad semnificativ riscul de anumite cancere și boli de inimă. Studiile au arătat că ceaiul verde este cea mai bogată sursă de antioxidanți, depășind fructele de pădure și vinul din struguri roșii și negri.

Un alt grup important de antioxidanți descoperiți în ceaiul verde sunt polifenolii. Dintre aceștia, catechinele sunt cele mai abundente. Alți fitochimicali importanți regăsiți în ceaiul verde sunt: Vitamina C, carotenoide și tocoferoli, zinc, seleniu, crom și mangan. Ceaiul verde s-a dovedit un adjuvant important în numeroase aspecte ale funcțiilor cognitive, dar mai ales în ceea ce privește capacitatea de învățare și memorare.

Cercetătorii au identificat în ceaiul verde un compus activ responsabil pentru proprietățile sale neuroprotective, numit galat de epigalocatechina (EGCG). Acesta protejează celulele creierului și ajută inclusiv la refacerea neuronilor afectați.

EGCG este cel mai abundent tip de catechine din ceaiul verde, folosit ca ingredient în numeroase suplimente alimentare pentru tratarea demenței (Alzheimer), oboselii cronice, atrofiei musculare sau chiar cancerului. Ceaiul negru nu conține acest fitochimical puternic, deoarece el este transformat în alți compuși în timpul procesării frunzelor plantei de ceai.

Ceaiul verde ajută la producerea de noi neuroni

Studiile recente au arătat că pe lângă îmbunătățirea memoriei (inclusiv la persoanele sănătoase), EGCG are și alte beneficii pentru creier. Ca antioxidant, acesta protejează neuronii de daunele cauzate de radicalii liberi, ajută la recuperarea neuronilor, dacă aceștia nu sunt afectați permanent, previne și inversează declinul cognitiv.

Într-un studiu publicat în anul 2012 în Jurnalul Molecular Nutrition and Food Research, cercetătorii chinezi au demonstrat că EGCG poate stimula neurogeneza în creier. Neurogeneza se referă la nașterea de neuroni sau regenerarea de noi celule ale creierului. Dacă radicalii liberi ucid celulele creierului, neurogeneza stimulează o nouă generare a acestor celule.

Atunci când rata neurogenezei depășește rata de distrugere a neuronilor cauzată de radicalii liberi, are loc o menținere sau o îmbunătățire semnificativă a funcțiilor cognitive. În acest studiu, cercetătorii au demonstrat că EGCG stimulează neurogeneza în special în hippocamus – zona din creier implicată în procesele de învățare și memorare. Deși acest studiu a fost făcut pe șoareci, este foarte probabil ca aceste efecte să se aplice și la oameni.

Un alt studiu au arătat că o doză de 35 mg de catechine din ceai verde pe zi adăugate în apa șoarecilor cu declin cognitiv rapid a prevenit daunele oxidative asupra declinului memoriei și ADN-ului. Aceste rezultate sugerează că există un beneficiu evident al consumului zilnic de ceai verde la oameni. Catechinele din ceaiul verde pot încetini declinul cognitiv, prevenind demența la vârstnici.

Un studiu din 2006 realizat pe șobolani, publicat în Jurnalul de Nutriție, a confirmat de asemenea beneficiile consumului de ceai verde pe termen lung în ceea ce privește capacitatea de învățare. Acest studiu a arătat confirmă de asemenea că protecția antioxidantă a ceaiului verde aduce beneficii tuturor organelor din corp. De pildă, la nivel sistemului cardiovascular, ceaiul verde reduce riscul de boli de inimă.

Într-un studiu din anul 2005, publicat în Jurnalul de Neuroștiință, cercetătorii au demonstrat că EGCG poate ajuta în tratamentul bolii Alzheimer.

Atât studiile realizate pe animale de laborator, cât și cercetările pe oameni au demonstrat că ceaiul verde este util în tratamentul artritei reumatoide, pierderii de masă osoasă, pietrelor la rinichi și a cariilor dentare.

Alte beneficii ale consumului de ceai verde se referă la îmbunătățirea funcției imune, scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului rău și total. Ceaiul verde bogat în polifenoli crește de asemenea termogeneza, ajutând astfel la reducerea depozitelor de grăsime și la pierderea în greutate.

Sursă: http://www.progressivehealth.com/green-tea-extract-can-help-improve-memory.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. beau de 6 ani ceai verde(in fiecare zi) este foarte bun cel clasic nu cel care are tot felul de arome

  2. si totusi nu e bine sa exagerati,6 cani e cam mult,pt.ca ceaiul verde contine si cofeina.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.