Lipsa de vitamine se tratează ușor cu CEAI de CĂTINĂ

Fructele de cătină sunt adevărate daruri ale naturii pentru sănătatea umană, tot mai mult periclitată astăzi, de dietele sărace în nutrienți și de stilul de viață modernist.

Cătină

Cătină

Fructele de cătină au un sezon suficient de lung pentru a le recolta și conserva sub diverse preparate medicinale: ceai, tinctură, suc, macerat cu miere, ulei etc. Fructele de cătină se pot culege începând cu luna august, și până în iarnă, sau până la primul îngheț.

Specialiștii spun că cea mai prielnică perioadă de recoltare a cătinei este intervalul august-octombrie, când boabele au maximul de Vitamina C și substanțe active. Pentru a le conserva, fructele trebuie uscate artificial, la o temperatură de 70 de grade Celsius.

Bogată în antioxidanți – Vitamina C și Vitamina E, carotenoide (Provitamina A), flavonoide (Vitamina P), proantociani, catehine, Vitaminele B1, B2 și PP, acizi grași, acizi triterpenici și pectine, cătina este o adevărată comoară pentru sănătate.

Un ceai miraculos, o cură vitaminizantă

Cel mai rapid și ușor mod de a beneficia de toate aceste substanțe terapeutice este să preparăm și să bem ceai de cătină. Se pot folosi fructe proaspete sau uscate. Se pun 2 lingurițe de boabe de cătină într-o cană, și peste ele se toarnă apă clocotită. Se lasă un sfert de oră la infuzat. Se beau câte 2-3 căni de ceai de cătină pe zi, înaintea meselor principale. Cura de vitaminizare cu ceai de cătină se poate face pe o durată de 3 luni, de 2 ori pe an.

Indicații terapeutice

Efecte benefice în urma consumului de ceai de cătină se obțin mai ales în cazuri de:

– Astenie
– Lipsă de vitamine
– Imunitate scăzută
– Oboseală cronică
– Slăbiciune
– Convalescență
– Astm
– Ochi uscați, vedere slabă
– Nevroză
– Ulcer gastric, și duodenal
– Hepatită
– Boli alergice
– Psoriazis
– Afecțiuni ale prostatei
– Iritații ale pielii cauzate de infecții (eczeme), tăieturi, răni, arsuri
– Circulația sângelui deficitară, boli vasculare
– Hipertensiune, hipercolesterolemie
– Îmbătrânire prematură

Dacă nu aveți de unde procura fructe proaspete, nici posibilitatea de a usca artificial boabele de cătină, le puteți procura direct de la magazinele naturiste, în cutii ambalate special pentru ceai.

Contraindicații, interacțiuni

Cătina nu ar trebui luată pe perioada sarcinii și alăptării, nici înainte de o operație, din cauză că poate interfera cu coagularea sângelui. Nu trebuie folosită în combinație cu alte medicamente care inhibă coagularea sângelui, precum: aspirină, diclofenac, voltaren, naproxen, dalteparină, enoxaparină, heparină sau warafină.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. IMI PLACE F MULT CATINA !

  2. Vitaminele, in mare parte, se distrug prin fierbere..or sugerati un ceai la rece?

  3. De cativa ani cumpar toamna 6-8 kg de catina.O parte, o prepar cu miere si dupa 10-12 zile (dupa ce catina isi lasa siropul in miere) , pun borcanele in frigider.Restul de catina o depozitez in pungute in congelator si le prepar mai tarziu.De cand iau catina in fiecare z,i nu am mai fost racit si nici nu ma plang de alte dureri

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]